272 UPPER TERRACE - Тераса на три нива

Масивната реновация превръща старата къща в луксозно бижу.
10.08.2007
арх. Джоел Карр
578
Арх. Джоел Карр, тераса на три нива, реновация на къща, къща в Сан Франциско

Проект: Арх. Джоел Карр
Group 41 Incorporated San Francisco
www.group41inc.com
Текст: Арх. Джоел Карр
Снимки: Copyright: Group 41 Incorporated

Този дом, намиращ се в Сан Франциско, не е бил ремонтиран от самото му построяване през 1950-а. Group 41 прави свеж и съвремен дизайн на интериора, като запазва уважението към епохата на 50-те и детайлите, включително красивите корнизи. Модернизацията на къщата, дворното пространство и терасите приключва през 2005 година.


Масивната реновация превръща старата къща в луксозно бижу. Обособени са три спални и две бани. Фасадата на външен вид без особености и стил, е ремонтирана, грундирана и пребоядисана, изцяло променена след премахването на хоросановата мазилка и заместването й със сайдинг система и декоративна обшивка от дървото Ipe, от което са направени и добавените сандъчета с цветя, придаващи модерен и слънчев облик на цялата къща. При ремонта се отстраняват всички загнили дървени конструкции и елементи, най-вече концентрирани около гаражната врата, която се заменя с механизирана от матирано стъкло и алуминии. От същия материал е и новата входна врата, която изглежда прекрасно отвън, огряна от интериорното осветление.Терасата претърпява най-забележителна промяна и събира овациите с оформените си три нива. Терасата на покрива предоставя спокойствие и защита от вятъра. Красиви дървени декориращи плочи от Австралия заменят неугледната керамична повърхност на разположената зад къщата горна тераса.Парапетите на терасата са почистени и пребоядисани, а на южния й край е инсталирано декоративно пано от преплетени върбови клонки.Там е намерено и мястото на миниградина със сукулентни растения.

Отново зад къщата най-ниското ниво е оформено като малка градина с подпорна стена, придържаща склона, декорирана с мрежа от зебло. Тук архитектите добавят кора от кедър със специфичен ефект “Gorilla hair”. Поливната система е преизградена и е засаден жасмин. Най-впечатляваща е трансформацията на основната тераса.Инсталиран е нов декинг от дървото Ipe, както и нова пожароустойчива декоративна стена от преплетени върбови клонки. И тук е подменена поливната система и са добавени жасминови храсти. Монтирано е и ефектно градинско осветление.

 

сн. 1 - Патиото на най-ниското ниво от задната страна на къщата е оформено с настилка от каменни шисти, поставена е нова ограда и подпорна стена, както и нови растения.      сн. 2 - Настилката във входното антре се заменя с плочи от     камък (Crema Marfi ll).Изцяло е подменена ел. инсталацията на къщата както и контролният панел, монтиран в гаража. Помещенията са оборудвани с нови модерни и икономични осветителни тела. Изцяло са подменени настилките и мебелировката. Съществуващата преди дървена настилка е била реновирана и полирана. Каменната облицовка около камината е премахната и подменена с облицовка от плочи с метализиращ ефект.

 

Кухнята е изцяло преоборудвана. Прозорецът и френските прозорци на основната спалня, прозорците и вратите на кухнята и дневната са подменени с нови - двоен стъклопакет.В дневната и спалните са монтирани иновационните панели 3-Form, изградени от Tiger Thatch (Тигрова слама), слепена в панел чрез екосмоли, като подвижни панели-щори, задвижващи се с плъзгане, за прозорците и като прозрачни панели за стъклените врати.

Корнизите придават на вътрешноста красива, естествена атмосфера. Само с около 2200 квадратни фута пространство къщата е малка за стандартите на Сан Франциско, но гъвкавото подреждане на спалните на горното ниво ги отваря една към друга и им позволява да бъдат използвани отделно или заедно с отваряне на вратите помежду им.Вариант 2 в 1 - кабинет или удобна спалня, само със затваряне на вратата между двете спални, може да бъде поканен гост, който да се разположи в собствена стая. В двете спални, разположени на второто ниво, са монтирани стенни пана от декоративен фурнир.
 Спалнята, разположена на първото ниво, е оборудвана с гардеробно помещение. Допълнително поставената стъклена врата към банята позволява отделен достъп от коридора.Баните са модернизирани и оборудвани със съвременно осветление и стъклени паравани към ваната и душа, монтирани безрамково. Шкаф с фурнир зебрано за два смесителя и едновременно ползване от двама.

 

Закони Нормативна база Коментари