20 - те най-добри дизайнера на всички времена според A’Design Award

За да стимулираме интересът ви, към престижния конкурс A’Design Award, сме подбрали едни от най-добрите дизайнери на всички времена и техните печеливши проекти.
15.08.2022
Вяра Петкова
3411
конкурс за дизайн, международен конкурс, A’Design Award, конкурс A’Design
Източник: www.competition.adesignaward.com/

A’Design Award е един от най-престижните конкурси в сферата на архитектурата и дизайна. Конкурсът има за цел да промотира добрият дизайн във всяка една негова сферата и да насърчи всеки един творец да опита късмета си. По този начин се акумулират и генерират все по-нови идеи, раждат се интересни дискусии и така се налагат нови трендове, стимулирайки бивши и бъдещи участници да не спират да предизвикват себе си.


От години конкурсът събира участници от цял свят, като чрез своята лесна и удобна онлайн платформа всеки може да се регистрира безплатно и да си даде шанс да бъде част то международната сцена на дизайна. Различните категории, в които биват оценявани участниците, позволяват на дизайнери от всички сфери да представят своите проекти и да бъдат оценявани и най-вече забелязани както от международното жури, така и от всички любители на конкурса. 
 
Освен признанието на публиката и на журито, печелившите проекти се ползват с различни привилегии, които да помогнат на тяхното професионално развитие и кариера. Проектите биват представяни на международното изложение на A’Design Award, което всяка година се състои в различна точка от света. Освен това, проектите се публикуват в годишен каталог, а дизайнерите се вписват в световната класация заедно с останали световно известни имена на утвърдени професионалисти. Победителите биват рекламирани и популяризирани чрез медията, така че работата им да достигне до възможно най-широка аудитория, добивайки международна слава.


Освен всички преимущества, всяка година A’Design Award, избира някои от победителите през годините, на които да даде допълнителна публичност или т.нар A’Design Prize. Това е персонализиран, ексклузивен пакет от медийни услуги, предназначени изцяло за конкретния победител, които  да рекламират и доразвият бизнесът им. От всеки награден участник се взима интервю, предназначено за два типа платформи: Design Interviews и Design Legends. Първата е насочена главно към конкретния проект, докато втората разглежда концепцията за цялостното творчество на наградените. Всички участници получили отличие, както и за тези които не са успели да се сдобият с награда, стават част от AOD – Association of Design, напълно безплатно и по този начин са по-лесно откриваеми за фирми или за колаборация с други професионалисти в тяхната сфера. Участниците биват добавяни също и в т.нар. Business Network на конкурса, така че всяко едно запитване насочено към техния бизнес да достига до тях лесно и бързо. Еднократното записване позволява повторно номиниране в други категории като Designer of the Year, Young Design Pioneer of the Year, Design Brand of the Year и т.н.


Журито, което оценява изпратените проекти или International Design Academy - Grand Jury Panel, тази година ще се състои от 227 членове, включващи професионалисти в сферата на дизайна, учени и медийни лица, така че детайлно и безпристрастно да бъдат разгледани и оценени всички участници. Освен това, за първи път конкурсът въвежда предварително оценяване на проектите, така че участниците да получат информация и обратна връзка от журито още преди награждаването. 
 

Конкурсът е отворен за записване, а крайния срок за записване е 28- ми февруари 2023. 


За да стимулираме интересът ви, към престижния конкурс A’Design Award, сме подбрали едни от най-добрите дизайнери на всички времена и техните печеливши проекти. 

 

ИНДУСТРИАЛЕН ДИЗАЙН

DC 3 Stool на Серджо Фарер
Победител в категорията Мебелен дизайн 2021-2022

 


               
Концепцията на стола е вдъхновена от принципите на аеродинамиката и формите на т.нар самолети моноплан. Той е направен изцяло от шперплат, като изцяло е заложено на нетоксични материали и природосъобразна изработка. 
 


Lake Tea Table на Ксия Итинг (Xia Yiting)
Победител в категорията Мебелен дизайн 2021-2022

 


            
Като плод на дългогодишното изучаване и влечение към масивната дървесина и нейните възможности, се ражда идеята за масата за чай Lake. Със своите обли и деликатни форми, масата създава уютна и релаксираща обстановка, във всяко едно пространство от което е част. 
 


Gates of Light Retroreflective Architecture на Даан Розегард
Победител в категорията Продукти и проекти за осветление 2017-2018

 Проектът се състои от светлоотразителни ленти, поставени по периферията на сградата, така че да се подчертава нейната форма и красота. Лените се „включват“ единствено,, когато биват осветени от фаровете на преминаващите коли и по този начин не използват енергия и не замърсяват светлинно околната среда.
 


АРХИТЕКТУРЕН ДИЗАЙН 


Fluid Space Sales Center на Крис Лин
Победител в категорията Интериорни пространства и изложбен дизайн 2019-2020

 Проектът за търговския център е вдъхновен от свободните форми на река Фей и пренася концепцията за флуидно пространство в интериора. Декоративните елементи, които изпълват пространството придобиват различни функции и копират движението на водата. 

 


Zhiliantai Industrial Park Urban Renewal на архитектруно бюро Aedas
Победител в категорията Сгради и стурктурен дизайн 2021-2022

 Проектът представлява цялостна реновация на индустриален парк в центъра на град Шънджън в Южен Китай. Формата на небостъргача е вдъхновена от традиционните вятърни мелници, които са символ на течението и баланса. 
 

 

Wuhan Wushang Mall Cinema 9f Cinema на Аякс Лоу и Вирджиния Лънг
Победители в категорията Интериорни пространства и изложбен дизайн 2017-2018

 Дизайнерите черпят вдъхновение от въртящото движение на филмовите ленти, като за целта поставят огромни, кръгли, висящи чинии в общите пространства на киното. Дървените декори и светлинните ефекти раздвижват своеобразно пространството, наподобяващи филмови ролки, замръзнали по време на въртенето. 

 


The Curtain Sales Office на Лари Уен и Ябо Уанг
Победители в категорията Сгради и стурктурен дизайн 2017-2018

 


Голямото предизвикателсвто е фактът, че офис пространствата след време трябва да бъдат превърнати в детска градина. Придържайки се към принципите на китайската култура и традиции, дизайнерите създават специална окачена фасада от метална решетка с едновременно структурна и декоративна функция. Agile View World нa Ху Сън от Guangzhou S.P.I Design Co.
Победител в категорията Ландшафтно планиране и градински дизайн 2021 - 2022

 Желанието на клиента да създаде „подслон“, който напълно да се впише в красивия пейзаж наоколо, вдъхновява формата на това пространство, за чиято направа за използвани изцяло естествени материали. 

 


Malopolska Garden of Arts (mga) Performing Arts Centre & Mediatheque на Ingarden & Ewý Architects
Победители в категорията Сгради и стурктурен дизайн 2013-2014

 Центърът за сценични изкуства и медийна библиотека в Краков, Полша, представлява игра между „мимезис и абстракция“, което вдъхновява геометричните форми на покрива и фасадните елементи. Сградата е проектирана, така че да се впише в контекста на квартала, в който се намира и едновременно с това да придобие модерно звучене. 

 


MОДЕН ДИЗАЙН


X World Clothing на Мей Пан
Победител в категорията Дизайн на облекло 2021-2022

 Концепцията е вдъхновена от изображенията на насекоми, снимани на рентген, така че да се вижда само костната им структура. Тоалетът е комбинация от нематериалното, културно наследство на китайския дворцов занаят за направа на фенери и представлява метална структура в комбинация с копринено платно. 

 


Miracle of Birth Choker на Кимио Фукитани
Победители в категорията Бижута, слънчеви очила и дизайн на часовници 2021-2022

Чокърът превъплъщава чудото на раждането, чрез концепцията за свързване между хората, новото начало и новите емоции изразени чрез различните му цветове. Бижуто още превъплъщава формата на нашето ДНК и е плод на задълбочено проучване свързано с появата на нов живот. 
   


Eyewris Reading Glasses на Кензо Сингър
Победители в категорията Бижута, слънчеви очила и дизайн на часовници 2021-2022

 Направата на очилата за четене, е породена от нуждата да могат те да бъдат навсякъде с нас. Освен на главата, очилата могат да се носят и на ръката, когато не се ползват, което ги прави лесно преносими и удобни за намиране. 

 


ПРОДУКТОВ ДИЗАЙН 


Scratch Cave Cat Scratcher на Gloguu
Победители в категорията Дизайн на стоки за домашни любимци и продукти за животни 2021-2022

 Вдъхновението за този продукт идва от детските представи за природата и нейните форми. Поради все по-бързо растящтия пазар на домашни любимци е създадено практично решение за подобряване на средата, в които котките и техните стопани да живеят. 

 


Pebble Bagasse Collection Plate and Bowl на Сими Гауба
Победител в категорията Продукти за еднократна употреба 2014-2015

 Колекцията е вдъхновена от органичната форма на речните камъни. За направата им е използван материалът багас, който е биоразградим и един от най-разпостранетите материали от не-дървени фибри. OmniFiber Self Sensing Morphing Textiles на Озгун Килич Афсар
Победител в категорията Тексил, тъкани, текстури и дизайн на дрехи 2021-2022
За направата на този продукт е използвана технология с микрофлуидни влакна под високо налягане, за роботизиран текстил. Влакната са проектирани да „усещат“ тяхната собствена деформация и да механично да отговорят на нея. 

 


КОМУНИКАЦИОНЕН ДИЗАЙН

Exxeo Luxury Hybrid Piano на Иман Магсоуди
Победител в категорията Луксозен дизайн 2018-2019Според дизайнера, пианото е част от модерното обзавеждане и като такова трябва да се вписва в него. Звукът стои в основата на формалната концепция на продукта, преразказвайки формата на самите звукови вълни. Life is Flower Porcelain Artwork на Ясумичи Морита
Победител в категорията Луксозен дизайн 2014-2015

 С това произведение, дизайнерът изразява непреходната красота на материалите, използвайки безброй порцеланови цветчета, подредени във формата на скелет. По този начин той отправя своите пожелания към хората за щастливи дни, безоблачно бъдеще и светли мечти. Samsa Photography Artwork на Фловиан В. Мюлер
Победител в категорията Фотография и фото-манипулативен дизайн 2021-2022

 Изчезването на насекомите е истинска и нашумяла тема. С произведението си, фотографът иска да покаже част от често налудничевата им красота, така че зрителите да могат да погледнат на тях с други очи. 
 


 ДИЗАЙН И УСЛУГИ 


IBM Cloud Event Management Software Application на Саша Кербел
Победител в категорията Дизайн на информационни технологии 2017-2018

 Целта на апликацията е да свърже IT Ops отдели лесно и бързо, с цел подобряване на работния им процес и разрешаване на проблеми, свързана на направата на продукти в сферата на IT технологиите. Това е холистично приложение, което променя начина по който екипите работят при идентифициране, диагностициране и разрешаване на прекъсванията на различни услуги. 

 


Science is O2 School Textbooks на Яхун Ким
Победител в категорията Образование, преподаване и обучение за 2021-2022

 С нарастването на нуждата от онлайн обучение, О2 дигитализира продуктовата идентичност, чрез сканиране на QR код на корицата. Клиентите имат достъп до информацията в наръчника, сканирайки кода на корицата, както и кодовете на определена част от нея, за по-детайлно преставане, включвайки видеа и забавни интерактивни упражнения. 

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари