15 години WILO в България

През 2015 г. корпорацията отбелязва своята 15 годишнина на българския пазар.
16.11.2015
Още за къщата
685
отопление, помпи, сградни инсталации, wilo
Г-н Димитър Марковски, управител на Wilo България
Източник: www.ka6tata.com

През 2015 г. корпорацията отбелязва своята 15 годишнина на българския пазар.


За 2014 г. Wilo България реализира в страната продажби на стойност над 9150 хил. лв. и нетна печалба от 925 хил. лв. За периода на действие в България компанията е участвала в изграждане на инсталации в Софарма Тауърс, базата на Луфтханза на Терминал 1, Летище София, МегаПарк, София, сградата на Алфабанк на бул. „Цариградско шосе“в София, Икеа, София, Зала Арена Армеец в София, хотел Мираж в Бургас, Мол Варна и др. В областта на водоснабдяването част от реализираните проекти са за ВиК Кърджали, Бургас, Русе и др., както и ПСОВ Меден Рудник, Монтана, Севлиево, Хисаря и др. В индустрията са изградени абонатни станции в Топлофикации София, Пловдив, Велико Търново, Сливен и пр., ВЕЦ Стара Загора, Девин, Своге, АЕЦ Колодуй и ТЕЦ „Марица Изток“ и още много частни и държавни предприятия. 


Немската компанията Wilo, основана през 1872 г., е един от водещите производители на помпи и помпени системи зa отопление, охлаждане, климатизация, водоснабдяване, канализация и отводняване. Пазарните й сегменти обхващат три основни направления – „Сградно строителство“, „ВиК“ и „Индустрия“. Wilo има над 60 дъщерни фирми, 15 производствени мощности и близо 7 500 служители в целия свят. 


По повод 15-тата си годишнина на българския пазар, компанията представи днес визията си за бъдещето, в която основен приоритет имат новаторските концепции и технологии с висока енергийна ефективност. С тях могат да бъдат спестени 246 терават часа в посочения период. Енергия, равностойна на 14 милиарда евро или капацитета на общо 24 атомни електроцентрали може да бъде спестена до 2020 г. на световно ниво, чрез използването на иновативни решения в областта на водните помпи, според данни, предоставени от немския производител Wilo. 


Най-големият консуматор на енергия в Европа е сградният сектор с 41% годишно, следван от транспорта (31%) и индустрията с 28%. В същото време 20% от двигателите в света се използват именно за помпи. Тези статистики безспорно показват , че разхода на енергия за доставяне, обработка и отвеждане на водите е със значителен принос в общото потребление. Решението на проблема е свързано с налагането на ErP стандарта, около който са се обединили политици, институции и индустрии с цел намаляване на консумираната енергия и респективно замърсяването на околната среда с 20% до 2020 г. 


ErP директивата регулира употребата само на високо-ефективни помпи в новите сгради, както и замяната на стандартните помпи в по-старите сгради, която започна преди две години през 2013 г. Първата в света високоефективна помпа, с приложение в отоплението, климатизацията и охлаждането, е разработена именно от Wilo през 2011 г. и става база за създаване на международния стандарт за новите ErP регулации. Продукти на компанията вече покриват и най-новите изисквания, които ще влязат в сила през 2017.


„Повечето хора приемат водата като даденост и много рядко се замислят как тя достига или се отвежда от сградите. Истината е, че това е един скрит, но много мащабен процес, който има голяма роля в нашия живот и в природното равновесие.“, сподели Димитър Марковски, управител на Wilo България. „Радваме се, че все повече институции и компании в България се замислят за вредните емисии и избират нас за доверен партньор. Регулации като ErP директивата са много важни за човечеството и ние във Wilo сме горди, че не само сме подготвени за тях, но и сме двигател на тези промени“, допълни той. 


На събитието г-н Михаел Хъолцле, управител на Bavaria Aircondition Engineering, представи съвременни концепции за интелигентно и отговорно строителство и показа на практика приложението и ефекта от внедряване на високоефективните помпи на Wilo. Само в Софарма Тауърс, първата сертифицирана „зелена“ бизнес сграда в България, те допринасят за 60% икономия на енергия. 


Решенията на Wilo осигуряват не само ефективно използване на енергията и производството на по-малко CO2, но и носят финансова полза. Подмяната на обикновена водна помпа в едно средностатистическо домакинство, с такава на компанията, може да спести до 90% годишно от разходите за електроенергия, която помпата ползва. Данните сочат също, че инвестицията в продукта се възвръща в сравнително кратък срок. В допълнение това решение води и до повече комфорт в сградата и гаранция за безаварийна работа. 


Всички продукти на Wilo са високотехнологични и лесно комуникират със съвременните системи за сградна автоматизация, като по този начин допълват процеса по оптимизиране на енергията. Благодарение на интелигентни системи за контрол като Smart Home Technology и Home Server, цялата технология в къщата, свързана с водоснабдяване, канализация, отопление и охлаждане може да се контролира чрез smart устройство. Отдалеченият достъп на контрол предлага интуитивна архитектура на менюто и лесна комбинация с други компоненти от сградата като щори, осветление и т.н. За системата са разработени приложения, налични както в онлайн магазина с апликации на Android, така и в този на IOS. 


Помпите на Wilo могат да се синхронизират без проблем и с Building Management системите на по-големи бизнес и индустриални сгради. BMS отговаря за всички измервания, изчисления, отчитания, както и за пълния контрол, управление и оптимизация на инсталациите в сградите с цел постигане на минимална, но ефективна консумация на енергия.

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари