11 начина да придадем луксозен вид на обикновеното жилище

Има редица трикове, с които лесно може да придадем повече стил и разкош в дома си и то без това да е за сметка на последните ни спестявания.
15.10.2015
Румяна Бонева
1003
интериор, дизайн, обзавеждане, жилище, дом
11 начина да придадем луксозен вид на обикновеното жилище
Източник: www.350sav.fotomaps.ru


Всички обичаме лукса, но малцина биха могли да си позволят луксозно обзаведен, модерен дом. И разбира се не поради липса на идеи, а в повечето случаи ограничените средства са основната причина да се въздържим от подобно начинание. Има обаче редица трикове, с които лесно може да придадем повече стил и разкош в дома си и то без това да е за сметка на последните ни спестявания.Да се отървем от ненужните вещи
Във всеки дом присъстват вещи, които или отдавна изглеждат демоде или просто стоят в някое кътче и никога не ги ползваме. Стари сервизи за кафе, скупчени на етажерката дрънкулки - не само че са непотребни и остарели, но на всичкото отгоре трябва регулярно да ги почистваме от натрупалата се прах. Добре е да се отървем от подобни предмети, да прочистим дома си и да си подсигурим повече пространство, за да действаме с размах. 


Освежаваща боя за стените. Източник: www.housebeautifil.com


Освежаваща боя за стените
Пребоядисването на стените може коренно да промени атмосферата, като основният цвят трябва да бъде избран, така че да се допълва с цвета на мебелите. Добре е да използваме качествена боя, която да нанесем по цялата площ или само върху една от стените в жилището. В този случай се препоръчва да заложим на контрастен цвят, за да създадем акцент в интериора. Ако разполагаме с ниши в стените, отличен вариант е да боядисаме вътрешната им част също в избрания цвят. Хармоничното допълване в цветовете едновременно ще фокусира вниманието и преднамерено ще подчертава постигнатият дизайнерски ефект. 


Пердетата са важни
Единият вариант е изцяло да подновим пердетата си, а другият просто да добавим тежко падащи завеси. Това внушава стил и аристократичност и говори за изискан вкус у собствениците. Съвременните тенденции при дизайна в тази насока определят естествените материали с флорални или геометрични щампи като водещи. Не случайно е казано, че прозорците са очите на едно помещение, а пердетата – тяхната украса. Може да изберем пердета в цвят, контрастен на стените или пък нюансите им плавно да преливат с основния цвят на стаята. Нека пердетата да са различни за всяко помещение като част от характерна за интериора идея. 


Стъклените елементи създават чувство за ефирност и изящност. Източник: www.our-interior.com


Стъкло и огледала
Стъклените елементи създават чувство за ефирност и изящност. Според бюджета, който сме определили може да подновим холната си масичка или да добавим оригинални стъклени статуетки и сувенири, без да прекаляваме с количеството. Огледалата са още един от начините да създадем луксозен облик на интериора. Няколко на брой монтирани на стената огледала пораждат усещане за повече пространство и простор, като едновременно с това допринасят за допълнителна светлина в помещенито.


Осветлението поразително обновява декора на дома. Източник: www.kitchen-design-ideas.org


Да подновим някои от осветителните тела
Осветлението е ключов момент за което и да е помещение в дома. Подмяната на стария лампион в кухнята или добавяне на осветление с лунички в хола цялостно ще възроди интериорния план. Няколко стилно подбрани осветителни тела тип пендел поразително ще обновят декора в помещението. За тъмните стаи е изключително важно да бъде подбрано подходящо осветление, за да изглеждат по-светли и просторни.


                                                                Да боядисаме вътрешната част на шкафовете. Източник: www.pinterest.com


Шкафовете в кухнята 
В случай че нямаме възможност да подновим изцяло кухненските шкафове, лесно можем да придадем нов по-стилен вид просто като подменим вратичките им. Смяната на дръжките също ще придаде луксозно излъчване. Друга интересна идея е да боядисаме вътрешната част на шкафовете в контрастен цвят. Този вариант има ефект, ако вратите са с витрини, така че боядисаната част да може да се вижда през тях. 


С килим или без килим
Ако килимът ни вече е стар и износен най-добре е да го махнем и да помислим за подходяща и лесна за поддържане подова настилка. Разбира се тази опция е свързана със значителни разходи, но пък ще се радваме дълго време на предимствата от това. Дали ще изберем ламиниран паркет, теракота, естествен камък или дърво зависи от собствените ни вкусови предпочитания. Ламинатът се предлага в най-различни модели, имитиращи успешно естествена дървесина или каменна настилка. И все пак да не забравяме, че след изцикляне и нанасяне на желаното лаково покритие, старият паркет ще изглежда като нов. 


Обемистите картини и панели внушават аристократичност. Източник: www.mebelikonforto.com


Декоративни панели на стената
Всички сме забелязвали обемистите картини по стените в модерните домове. Те придават аристократична атмосфера и свидетелстват за интереса на домакините към изкуството и съвременните артистични произведения. Едва ли повечето от нас биха могли да си позвовят да разполагат с подобни в дома си, но има и по-лесна алтернатива. На пазара и в интернет пространството се предлагат изключително ефеткни панили за стени от няколко части и то на съвсем достъпна цена. Ефектът от присъствието им на стената е поразителен. А може и да не закупуваме такива. В някой специализиран обект лесно можем да отпечатаме желаната от нас картина в подходящ размер, след което да я разделим на части и да ги облечем в шикозни рамки.


Големите цветя изглеждат елегантно и помпозно. Източник:  www.krina.com.ua


Живите растения да са големи
Вместо да отглеждаме много на брой малки цветя в саксии нека да заложим на обемистите растения. Те изглеждат елегантно и помпозно. Едно или две от тях във всекидневната без усилие ще променят класическия облик на помещението. Не е добра идея да използваме изкуствени цветя. Живите растения ни доближават до природата и подчертават колко важна е грижата за нея.


Да превърнем банята от обикновена в модерна. Източник: www.inclinterior.com


Стилът в банята
Цялостното обновяване на тази част от дома предполага доста средства. Но с няколко трика нашата баня може да изглежда по съсвем различен и модерен начин. В случай че разцветките и моделът на плочките позволява, можем да окачим тематична картина на една от стените, като е за предпочитане това да стане на успоредната стена на вратата. Подмяната на аксесоарите за баня с по-интересни и масивни елементи е още една алтернатива. Добра идея е да променим начинът на сгъване на кърпите, като ги намотаем на руло и ги подредим една върху друга. Няколко ароматни свещи пресъздадат спа атмосфера, особено докато си взимаме отпускаща вана. Осветлението със сензори в банята не е само луксозен щрих, но и спестява разходи. 


Дворът и алеите
Редно е да отделим внимание и на външната част на дома. Нова пощенска кутия, смяната на входния звънец или чукалото за врата няма да останат незабелязани от гостите на дома. Ако добавим плочка с номерът на улицата входната врата ще изглежда по-оригинално. Алеите до входа на дома може да осветим със соларни лампи. Вечер меката им светлина приятно ще щрихова дворните пътеки.Не е необходимо да изхарчим куп пари за да може домът ни да изглежда модерно и луксозно. В крайна сметка всичко се свежда до малките детайли и ако набележим точно кои от тях са ни нужни, жилището ни ще се преобрази поразително. 
 


Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари