10-те най-популярните алпийски хижи

Класацията е за най-високата, най-известната, дори хижата с най-добра бира
15.11.2015
Константин Димов
1620
архитектура, туризъм, алпийски хижи, хижи в Алпите, Алпи
Хижата с най-яката архитектура -Монте Роза.
Източник: www.danielarndt.com

За много алпинисти и катерачи това е част от изживяването: връщането в планинската хижа. Гледката в Алпите наистина е умопомрачителна, а в края на прехода леглото винаги е много желано. Който иска да се изкачва по известни върхове, няма как пътя да не го отведе до тези хижи. Те се свързват с хубави спомени, стопанисвани са често от гостилничари с трудни характери и …космически цени. 


С най-добрата архитектура: Monte Rosa-Hütte (2883 m)
Който някога е строил къща и се е сблъсквал с различни архитектурни проекти, някои от които определено не му допадат, от 2009 г. вече има място, където да забрави тези спомени. Хижата Монте Роза е зрелищна, намира се над Цермат, Вали (Швейцария) и привлича, както тълпи планинари, така и архитектурните туристи. Не трябва да се подценява високото й алпийско изкачване, и с неудобни обувки просто няма да можете да удоволетворите своя интерес, пише немското авторитетно издание „Билд”.


По повод 150-ия рожден ден на ЕTH (Швейцарския федерален технологичен институт, който се нарежда сред световните лидери в областта на образованието и инженерните науки) в Цюрих на 100 метра над старата хижа е построена планинската хижа на бъдещето. Цената й възлиза на внушителните 4 млн.евро, след 6 години планиране и 2 лета строеж. Къщата носи името Монте Роза, наричана още „планински кристал” и отваря врати през септември 2009 г. Върху една една осмоъгълна плоча от стоманен бетон са построени 5 етажа  от дървена конструкция с алуминиева обвивка. Новата сграда е класически пример за устойчиво развитие. Има фотоволтаично съоръжение, както и съоръжение за проветряване с обратно добиване на топлина, „кръговрат” на водата за тоалетната и пералнята, както и „интелигентна” домашна техника. Те дават възможност на хижата част от необходимата ел.енергия да се регенерира обратно и това без да е включена в ел.мрежа и водоподаването. За по-студеното време хижата разполага с когенерация, която използва масло от рапица. Условията в хижата са по-стандартни, но архитектурата си струва. 


Най-известната: хижа Хьорнли (Hörnlihütte) (3260 m)
Японците и американците я познават, швейцарците - също. Тази къща в подножието на Матерхорн (Matterhorn) е световно известна. Заедно със съседната къща Бергхаус Матерхорн служи като опорна точка за едно изчакване на най-известния алпийски връх по традиционния маршрут по който се върви по швейцарския гребен –ръба Хьорнли. Хижата се намира също над Цермат, Вали (Швейцария). 150–годишната къща е санирана като един стъклен модерен строеж свързва новата сграда със съседната Berghaus Матерхорн. Подходящи тавански плоскости са с фотоволтаици, за да се добива ток. Терасата пък е оборудвана с термични (топлинни) колектори, за добиване на топла вода.


Най-високата: хижа Capanna Regina Margherita (4554 m)
Това е най-високата хижа в Алпите, вода има само в кухнята, а зареждането с провизии се поема от хеликоптери. Тя се намира в Аланя, Пиемонт (Италия). Има 70 легла за преспиване. Интересното е, че през зимата е затворена, а работи само през лятото. Стопанисва се от Италианския алпийски клуб. Принадлежи към категория Е според италианската категоризация, която подрежда хижите според това колко лесно се стига до тях (А - най-лесно, Е - най-трудно). 1980 г. е била построена наново, дървената конструкция е оградена от медно „палто”, което пази къщата на принципа на Фарадейския кафез от чести падания на гръмотевици на тази височина. Транспортът на 10 тона строителен материал на 4554 m е било логичестичен шедьовър за онова време, като се има предвид, че алпийската хижа е построена през 1893 лето. Кралица Маргарита била толкова очарована от проекта, тя дори се качила лично да види хижата, която носи нейното име преди официалното й откриване и пренощувала тук.


Най-топлата: Zufallhütte (2265 m)
Хижата е построена от секцията на немския и австрийския алпийски клуб и се стопанисва от 1884 година.  През 1913 г. силно се разширява. По време на Първата световна война обаче къщата запада и дори е ограбена. 


Днес това е една хижа, в която ще ви поглезят с италиански специалитети и след ски обиколката може да се насладите на … сауна. Това е една от причините тя да се радва на висока посещаемост. В превод името й означава „Случайност”. Къщата се намира в долината Мартел, в Южен Тирол. Хижата събира много суперлативи, защото не е със спартански условия, дори напротив. Разполага с 80 легла за нощувка.


Най-загадъчната: Stöhrhaus am Untersberg (1894 m)
Планината Унтерсберг, между Залцбург и Берхтесгаден е една от най-загадъчните планини в Алпите изобщо.За съжаление, това само местните го знаят. Става дума за това, че планината е обект на народно творчество, спомената е в много митове. В един от тях се разказва за спящия император Карл Велики, който чака да събуден и да възкръсне. Със сигурност многото карстови и ледени пещери на планинския масив са подхранвали тази легенда и една хижа е сгушена тук. 


В класацията попадат още 5 хижи:  
- най-кутсузлийската Jamtalhütte (2165 m), която се намира в Тирол, Австрия. На 22.02.1999 г. тя била силно затисната от 2 лавини, но за щастие посетителите й останали живи и здрави. Един ден по-късно от нова лавина намерили смъртта си 31 души, сред които и двамата гостилничари. Черната серия продължила и няколко месеца по-късно поредната лавина отнела живота на 9-ма немски туристи. 


В категорията „най-красиво местоположение” води хижата Tegernseer Hütte (1650 m). Намира се в Баварските Предалпи. Построили я наистина на незабравимо място, което напомня на гнездото на скален орел. 


Разбира се, има и хижа с най-добрата бира- Enzianhütte (1804 m). Това не е обикновена хижа, а изключителен ресторант сред планината.


Следва и хижата с най-легендарния гостилничар- Frederick-Simms-Hütte (2004 m).  


Класацията завършва с най-младата хижа - Kaunergrathütte (2817 m), която отвори врати през лятото на 2011 г. но вече получи отличен 6 от разглезените скиори .

+11
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари