10 трика как да спестяваме от отоплението

Дори и с малко усилия или минимална инвестиция може да се спестят много пари за отопление.
15.09.2013
ТЮЛИПС ООД
1305
термопомпа, отопление, енергоефективност, отоплителни системи, daikin altherma
Чрез малки усилия към голям ефект
Източник: http://www.heizweb.de/185-sparsam-heizen-energie-sparen-geld-sparen.html

Разходите за отопление се покачват неконтролируемо нагоре. Сметките от последния отоплителен сезон събудиха грубо много домакинства да потърсят начини за противодействие. Истина е, че всеки може да работи активно Разбира се, това не означава да живеем на студено.
Дори и с малко усилия или минимална инвестиция може да се спестят много пари за отопление. Спестените средства ще бъдат значителни и няма да са за сметка на комфорта - средно възлизат на 200 – 400 лв за стандартен апартамент. По-малко потребена енергия също е и принос към опазване на климата!


Ето и нашите съвети - как лесно и ефективно да намалим разходите си за отопление:


1. Всеки градус е от значение: Температурата в жилищните помещения по възможност не трябва да бъде повече от 20 °C. Всеки градус спестява около 6% по-малко енергия за отопление.! 
Нашата препоръка за останалите помещения: за кухнята, където хладилникът, готварската печка и миялната машина отделят топлина: 18 °C; за спалнята: 17 °C. Разбира се, важно е всеки да открие за себе си комфортната температура, защото това е индивидуално за всеки.
2. Отопление на помещенията само при необходимост.
Нашият съвет: Управлявайте! Когато не се обитават помещенията до 2 дни, намалете температурата до 15 °C, при по-продължително отсъствие на 12 °C или изберете защита от замръзване на термостатните глави. През нощта пък можете да заложите на намаление на градусите с 5 пункта. Съвременните отоплителни системи управляват намаляването на стайните температури централно.
3. Наклоненият прозорец изяжда енергия: При отворен прозорец с наклон изхвърляте пари буквално през прозореца. По-добре е да проветрявате по-енергично и по-често с пълно отваряне, но до 10 минути. През това време може да се намали и отоплението.
4. Прекратете „тайната“ постоянна вентилация: фугите и пукнатините, през които се измъква топлината, запечатайте с уплътняващи материали. Има евтини варианти, които се поставят много лесно и бързо, а може да изберете и малко по-скъп вариант, който има дълготрайност от 5 до 10 години.
5. Спускайте щорите и завесите през нощта: Ако навън е много студено, се губи много топлина през стъклото и профилите на дограмата. Ако спуснете външните щори ще намалите загубите с повече от 20%, а спуснатите завеси ще допринесат с още 10%.
6. Освободете радиаторите да излъчват свободно: премахнете преградите и мебелите пред радиаторите, за да може свободно да навлиза топлият въздух в помещението. Такива прегради водят до увеличение на разхода с 5%. Спуснатите пердета пред радиаторите допълнително ще влошат положението и ще натрупат загуби.
7. Термичен мост за радиаторните ниши: една изолация зад радиатора осигурява защита и спестява до 6% от енергията за отопление. При липса на място е достатъчно да се сложи например 5 mm пано от стиропор, покрито с алуминиево фолио. Инвестицията е минимална и се изплаща за два отоплителни периода.
8. Термостатните вентили спират автоматично: те поддържа температурата в отделните стаи постоянна при желаната стойност - дори когато слънцето грее в стаята. Това може да спести 4-8%от енергията за отопление . Трябва да се обърне внимание: Никакви завеси пред термостатните вентили! В противен случай те няма да работят коректно. Цената им е около 30 лв. и обикновено се изплащат след две години.
9. Спомагателни електрически нагреватели само при аварийни ситуации: непрекъснатата работа на електрически духалки и радиатори е чисто разхищение на енергия и пари . Такова оборудване трябва да се използва само в случай на авария.
10. Редовната проверка на отоплителните системи от квалифицирани специалисти е най-добрият старт на отоплителния сезон: проверка от експерт осигурява ефективна и икономична работа на отоплителната система. Така разходите за отопление могат да бъдат намалени с 5 - 10 на сто.


Съвременните отоплителни системи се проектират така, че да водят до намаляване на разходите за отопление и в същото време да предоставят максимален комфорт в жилището.
Източникът на топлина (котел, термопомпа, камина) е индивидуален избор, който се базира на различни критерии според типа жилище, размера на инвестицията, степента на комфорт и стремежът към по-съвременни, ефективни и екологични решения.


Термопомпите - евтино отопление с помощта на силата на слънцето
Какви са тенденциите в световен мащаб? В Швейцария 40% от новите жилища се изграждат с термопомпи, съчетани с подово отопление. В Германия ръстът на продажбите на термопомпи е с 15-20%, като очакванията са всяка година да нарастват.


Причината за избора в полза на термопомпата е нарастването на цените на горивата (нефт и газ), докато при термопомпите 75% от енергията идва безплатно. Същевременно се щади и околната среда, защото източникът на тази енергия е възобновяем: това е въздухът, почвата или подпочвените води.


Технологията на термопомпата е усъвършенстваният стар принцип на работа на хладилника, който е на повече от 150 години. Той позволява да се замени мястото на стария нафтов или газов котел и да се премине към чист и безопасен начин на отопление. Една еднофамилна къща от 250 м2 с нужди 30 000 kW/h годишно, която се отоплява с термопомпа, ще намали производството на въглероден диоксид (CO2) с 3 – 6 тона.


Цената на термопомпата е с 4000 лв до 7000 лв по-висока от цената на нафтовите или газовите котли. По днешни цени на горивата и ел. енергията тази разлика се възвръща в рамките на 2 – 4 години експлоатация на отоплителната система.


Термопомпата има и друго предимство, че притежава и функция за охлаждане. Ако собственикът на жилището желае охлаждане, при стандартна инсталация с котел ще трябва да закупи допълнително и климатици за всяко помещение, докато при термопомпата се осигурява с една система и отоплението и охлаждането, както и топлата вода за бита.


Клиентите, които вече използват термопомпа, не съжаляват и не изпитват носталгия към стария си котел!
В България към момента има над 300 домове, оборудвани с термопомпи от Тюлипс ООД, които се радват на топлината и комфорта от системата за комфорт Daikin Altherma.


Основните аргументи в полза на решението за покупка на термопомпа са:


  • евтино отопление и охлаждане;
  • 100% комфорт поради пълната автоматизирана работа на системата;
  • опазването на околната среда;
  • спестяване на пространство в къщата;
  • независимост и надеждност.

 


ПРЕДИМСТВА НА  DAIKIN ALTHERMA:


ИКОНОМИЧНОСТ
Термопомпите работят по-ефективно и консумират по-малко енергия, отколкото традиционна отоплителна система, която използва газ или нафта. Daikin Altherma генерира най-малко 3 kW безплатна топлина на 1 kW потребена електроенергия.


ОТЛИЧНА ЕФЕКТИВНОСТ
Коефициентът на преобразуване на енергията (COP) на термопомпата Daikin Altherma в голяма степен се дължи и на използваната инверторна технология. Вграденият в системата честотен преобразувател управлява скоростта на въртене на компресора в зависимост от топлинния товар. Поради това системата рядко работи на пълна мощност и клиентите плащат само за енергията, която действително им е необходима.


МИНИМАЛЕН РАЗХОД ПО ИНСТАЛАЦИЯ И ЛЕСЕН МОНТАЖ
Daikin Altherma черпи топлина от въздуха. И вътрешното, и външното тяло са компактни. Външното тяло може лесно да се постави извън всяка сграда, включително апартаменти  и не изисква пробиване или изкопни работи за събиране на топлината. Вътрешният хидробокс не изисква специално помещение или инфраструктура като комини, резервоари за гориво или газови връзки и др. Системата Altherma може да се свърже към ниско температурни радиатори, конвектори, подово отопление, в нови и реновирани сгради.


ЕКОЛОГИЧНОСТ
Daikin Altherma не произвежда директни емисии на CO2 и по този начин всеки потребител има личен принос за по-добра околна среда. Термопомпата използва електрическа енергия, но дори и без възобновяемо електричество,емисиите на CO2 са много по-малки, отколкото на котлите, които използват изкопаеми горива. Daikin бе първата компания, получила еко-етикет за своите термопомпи Daikin Altherma с предаване на топлина от въздух към вода, присъден от ЕС.


НАПЪЛНО БЕЗОПАСНИ 
Daikin Altherma работи без петрол, газ или други опасни вещества, като намалява потенциалния риск, който те носят. 


СЪВМЕСТИМОСТ СЪС СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ 
Daikin Altherma може да работи съвместно със слънчеви колектори за подгряване на битова гореща вода и да оползотворява топлинна енергия от Слънцето, което ще продължи да я излъчва още около пет милиарда години.
 


ПРИЛОЖЕНИЕ 
Системата  Daikin Altherma е еднакво подходяща както за нови и ремонтирани жилища, така и е идеално решение за големи апартаментни сгради, за които е разработен конкретен подходящ вариант. Текущите решения за отопление на големи жилищни сгради страдат от високи експлоатационни разходи, високо първично потребление на енергия и свързаното с това повишено ниво на емисиите на CO2, както и липсата на охлаждане. Серията на Daikin Altherma за жилищни сгради и колективни жилища е в състояние да предложи ефективно отопление (с висока температура на водата до 80°C), охлаждане и производство на битова гореща вода. Нейната забележителна ефективност (COP достига до 3,5) се дължи на способността за оползотворяване на топлината, натрупана във външния въздух. Битовата гореща вода достига температура на бойлера до 70° C , а при охлаждане температурата на водата е до 5° C. Използването на тази система води до 30% намаляване на потреблението на първична енергия, 59% по-малко емисии на СО2 и 33% по-малко оперативни разходи в сравнение с инсталация с индивидуални газови котли.


На нашия пазар високо ефективната система  Daikin Altherma се предлага от фирма ТЮЛИПС ООД – официален представител на DAIKIN за България.


Изпълнени обекти с термопомпи Daikin Aktherma, монтирани в еднофамилни къщи и апартаменти от Тюлипс ООД, можте да видите тук: www.tulips.bg


Пълна информация за термопомпи Daikin Aktherma може да намерите в прикачения файл към статията или в офиса на фирмата:


Офис:
София 1618,  бул. Братя Бъкстон, 85
тел/факс: +359 2 491 25 32, 0885 158 140, 0885 158 016


Магазин и склад:
София 1618, бул. Никола Петков 1 (Околовр. път и Цар Борис III)
тел: 02/ 4600164, 0885 157 370

+5
Автор: ТЮЛИПС ООД
Закони Нормативна база Коментари