10 скрити опасности дебнат в дома ни. Как да ги поправим?

Оказва се, че вкъщи има много неща, които, макар и да не подозирате, са потенциално опасни. При това скритите проблеми са поне десет, твърдят специалистите.
15.07.2013
Антоанета Салфидж, www.banispa.com
415
интериор, мебели, хладилник, влага у дома
Редовно почиствайте килимите с мощни прахосмукачки на водна основа.
Източник: Интернет

Нашият дом е нашата крепост! Тази максима често напълно отговаря на представите ни за сигурността на нашия дом като стабилност на 100%. И защо не! Та нали всичките ни усилия и капиталовложения са именно с цел безопасност и комфорт на мястото, в което живеем. Да, ама не! Оказва се, че вкъщи има много неща, които, макар и да не подозирате, са потенциално опасни. При това скритите проблеми са поне десет, твърдят специалистите. 


Преди да започнете да се притеснявате и да изпадате в безсмислена паника,  по-добре е да се запознаете с потенциалните опасности, но и най-вече с начините, с които може да ги отстраните.


Боята
С боя и цветни ефекти можем изцяло да променим пространството вкъщи. Да го направим да изглежда по-стилно, по-просторно, по-приветливо. Цветната свежест и простор обаче потенциално може да застрашава нашето здраве и това на децата ни. Особено, ако живеете в дом, в който боята е стара, от времето, когато боите с оловно съдържание бяха позволени. Натравянето с олово е опасно, защото ефектите на отравянето са бавни и незабележими и следователно трудни за диагностициране. С годините старата боя започва да се пука и лющи. Възможно е да се отделят прашинки във въздуха или пък люспите да падат по пода, където ходят децата. 
Съвет: Днес има голямо разнообразие на бои и тези, които са предназначени за интериора е най-добре да са на водна основа и  да отговарят на редица критерии за липса на олово и канцерогенни вещества. Все пак, когато ги избирате, внимателно четете опаковката и задължително се консултирайте със специалист.


Мухъл в ъгъла
Мухълът може да се крие навсякъде, в най-далечния и тъмен ъгъл и особено в помещенията, които са предразположени към влага като бани и мазета.Мухълът може да предизвика сериозни здравословни проблеми като алергии и астма.
Съвет: Най-сигурно ще се предпазите от него като премахнете причината за неговото образуване, а именно отстраните влагата от въздуха. Задължително ремонтирайте течовете във банята, поставете отдушник и ако трябва влагоуловител. Проверете течовете във ВиК инсталацията, а ако коминът на кооперацията е запушен, спешно извикайте коминочистач. 


Водата
Водата, която стига до домашните чешми, също крие редица потенциални опасности, независимо, че се подлага на най-различна обработка. В много жилища тръбите са стари, вътрешността им е покрита с наносни отлагания, подложени са на корозия и дори е възможно да отделят вредни за човешкия организъм елементи. Дори да сте си направили основен ремонт на жилището, опасността от проблеми с водопреносната  мрежа е сравнително висока, ако живеете в кооперация, в която основните щрангове не са сменени. В тези случаи винаги източвайте водата дори и преди душ, докато премине неприятната миризма и ръждивия цвят. Дори и след това вода от подобна ВиК система не се препоръчва за пиене. Вариантът с предварителното източване обаче е свързан с много високи загуби на вода, което също е проблем, който ще се отрази и на семейния бюджет. Възможното решение е следното:
Съвет: Поставете филтрираща система при всеки водоизточник и внимавайте за срока на годност на филтъра, който ако не се сменя своевременно може да ви донесе повече беди, отколкото ако го няма. 


Килимите
Килимите са страшно убежище на домашна прах и мръсотия. По-добре имайте предвид това, когато избирате настилките вкъщи, отколкото да се залъгвате, че с килимите е просто по-топло и уютно. Комфортът на мекия и топъл под  изисква много грижи.  
Съвет:  Важно е да почиствате редовно килимите с мощни прахосмукачки, за препоръчване на водна основа. Ако ви предстои смяна на старите килими изберете новите да са с естествени влакна и да не са обработвани с токсични багрила и препарати.Характеристиките на подовата настилка обикновено са отбелязани на етикета. Ако не го разчитате, най-добре е да консултирате избора си със специалист.


Хладилникът
Може и да не си давате сметка, но хладилникът е един от най-опасните източници на болести в дома. Това, че сме набутали храната в него не означава, че тя е безопасна. Много често ние не поставяме продуктите на отпималното място или пък ги държи по-дълго от допустимото. Резултатът е разварена храна.  
Съвет: Нека ви припомним простите, но  важни правила, за употреба на хладилника:


  • Почиствайте хладилника редовно.
  • Погледнете срока на годност на храната, преди да я употребите.
  • Дори и да е в срок, огледайте продуктите за видими признаци за зараза.
  • Съблюдавайте за организацията на реда в хладилника. Тя ще повиши неговата безопасност.
  • Измивайте плодовете и зеленчуците преди консумация.
  • Уверявайте се, че в хладилника е достатъчно студено, особено през летните горещини.

 


Мебелите
Само до преди няколко години у нас безпроблемно се продаваха, а и произвеждаха мебели от плоскости с високо съдържание на опасни за живота токсини. На външен вид те изглеждат прилично, а и са много евтини. Проблемът е, че са слепени със смоли, които с времето не престават да отделят опасни токсини. Те се прехвърлят върху кожата и дрехите и се смесват с въздуха и домашния прах. Действат на принципа на натрупването с времето- колкото повече, толкова повече. Въпреки забраната на тези материали, която влезе в сила след влизането на България в ЕС, в много домове и днес са обзаведени с опасните евтини мебели.
Съвет: Ако имате притеснения и за вашите мебели, най-добре е да ги смените с нови, снабдени със сертификати за безопасност включително и на материалите, от които са направени.


Тапетите и завесата за душа
Душ завесата, щорите и виниловите тапети съдържат химикал, за който рядко се коментира. Рhathalates е материал, който придава гъвкавост на пластмасата и продукта. Той обаче е токсичен и е един от причинителите на домашни алергии и астми.
Съвет:
Най-добре е да избягвате продуктите с пластмасово покритие вкъщи. Заменете ги с натурални – от стъкло, дърво или керамика.


Тенджери и тигани
Съдовете с незалепващо дъно безспорно са много удобни – не загарят и лесно се мият. Оказва се обаче, че незалепващото покритие съдържа и опасни химикали, които оказват влияние на нашата храна и допринасят за модерните болести като затлъстяване и диабет.
Съвет: Препоръката е да не се поставят тенджери и тави с незалепващо дъно при температура над 500 градуса Целзий. И.. винаги използвайте вентилатор при готвенето.


Въглероден окис
Въглеродният окис е газ без мирис и цвят, който се отделя от органичните горива. Това вещество е силно токсично и може да причини главоболие, отпадналост, мигрена. Ако вкъщи често включвате печки, имате камина, пушите на затворено или пък гаража е под прозореца ви, твърде възможно е въздухът да е с високо съдържание на въглероден диоксид.
Съвет: Редовното проветряване ще климатизира помещението. Ако искате да сте сигурни за параметрите на въздуха обаче, най-добре е да поставите в помещенията – особено в спалните и офиса, детектори за въглероден диоксид. Естественият защитник от този „вредител“ са зелените стайни растения като фикуса например.


Вредители
Дървоядите са чести обитатели на домовете, особено на тези, в които присъства естественото дърво. Опасността при тях е, че може да минат години преди въобще да бъдат забелязани. Ще ги познаете по дървото. То променя вида си – огъва се, напуква се, по него се появяват малки дупчици. Голям проблем могат да се окажат и други вредители като мравки и оси. Те живеят на колонии и могат да са големи разрушители.
Съвет: Съветваме ви борбата с тях да водите след съвет с лицензиран инспектор.

+2
Закони Нормативна база Коментари