10 неща, които трябва да знаем, когато си купуваме снегорин

Купувайте качествена техника!
15.10.2016
Константин Димов
779
техника, снегопочистване, снегорин, v-образно стъргало
Снегът поставя на изпитание техниката
Източник: www.consumermediallc.files.wordpress.com

Ако навън зимата е люта, това са добри новини за хората, които продават снегорини или друга техника за почистване на снега.
Може да сте решили да си купите снегорин, за да изкарвате някой и друг грош като разчиствате пътя пред комшиите (в Германия и Австрия тази дейност се дава на концесия и от нея се печели добре, защото се заплаща, дори и да не падне грам сняг-б.м). Или ако го купувате изцяло за ваша лична употреба, така или иначе трябва да помислите малко по ето кои точки, съветва http://info.bossplow.com/Blog.

1. Купувайте качествена техника 
Това е важно условие, тъй като ще намерите широк набор от техника на различни цени. Самото стъргало може да изглежда хубаво, но това съвсем не означава, че ще се представи добре при снегопочистването. Важното е да сте убедени, че купувайки по-качественото, то ще трае по-дълго и това ще е инвестиция, която си е заслужавала. Защото на никой не му се занимава да сменя счупени части и с други скъпи ремонти.

2. Помислете какъв тип машина искате и как точно ще рине снега
Ако сте решили да се занимавате професионално с почистването на снега на големи паркинги, дълги селски пътища, тротоари, то ще трябва да си купите с по-голямо стъргало (не по-малко от 8 инча) ширина, т.е. 20 см и сериозно можете да се замислите за V–образен плуг, с който снегът се премахва по-бързо и по-ефикасно от правите остриета.

Ако имате собствена къща с дълги пътеки, които трябва редовно да бъдат почиствани и техниката ви трябва само за лична употреба, то инвестирайте в 18 - 20 см инчово стъргало, без значение дали е V–образно или с право острие.

Ако притежавате UTV, то купете също роторен снегорин с V–образен плуг, тъй като капацитетът на разчистването на UTV-то ще бъде добре съчетан с този модел снегорин, и съответно ще имате мощността на един малък пикап. Т.е. става машина за чудо и приказ!

3. Какъв модел да  притежавате?
Ако ще се занимавате търговски със снегопочистването, ще ви се наложи да си купите пикап, който да тежи поне 750 кг. За по-големи терени ще ви трябва кола с по-голям капацитет, тъй като ще трябва да бъде оборудвана и с машина, която да разхвърля сол и пясък по пътя.
Половин тонови пикапи ще ви свършат работа прекрасно, дори и по-малките биха могли да помогнат. С правилния снегорин UTV-то ще свърши чудесна работа.

4. Снегорин с V-образно стъргало или с изправено острие?
Накратко - и двата дизайна ще ви свършат работа. Изправеното острие все още се продава повече, тъй като струва малко по-евтино от другия модел. V-образният снегорин обаче, има възможността да насочва снега, както и да го загребва и да образува купчина по начин, по който правото острие не може. V-образният модел също може да разчиства сняг, който е замръзнал през нощта, тъй като тази позиция V на снегорина може да прерязва снега много по-добре, отколкото плоската повърхност на изправеното острие. Тази дейност по разрязването на снега прави снегопочистването по-лесно както за машината, така и за човека, който работи  с нея.

5. Консултирайте се с  търговеца!
Не пренебрегвайте консултацията от професионалист и обсъдете с него подробности от най-различно естество.

6. Колко струва?
Реално погледнато, за лична употреба можете да се вместите в бюджет между 3000 – 4500 USD/ 5190 - 7785лв. за  снегорин. А за бизнес цели трябва да приготвите за V-образния снегорин поне 6000 USD/ 10380лв.  за новичък, а тези с изправено острие - малко по-малко. Така или иначе всичко зависи от модела.

7. Материали за острието
Материалите могат да бъдат мека стомана или неръждаема стомана, или Poly. Те имат своите силни и слаби страни.
Poly е най-хлъзгавият материал от трите и като такъв снегът няма да ви се лепи на острието, и ще пада от него  по-бързо от другите материали. Затова е първи избор на все повече професионалисти. Освен това е изключително издържлив към ръжда и корозия, а също така не се драска лесно.

Неръждаемата стомана има визуален чар, не се поддава на ръжда, и е предпочитана по свойството гладкост/хлъзгавост спрямо меката стомана, но е склонна да се вдлъбва. Всички камъни, които ще ударите оставят своя отпечатък и с течение на времето снегоринът ви няма да изглежда особено привлекателно и може да загуби от своята мощност и ефективност.

Меката стомана се е използвала да се произвеждат снегорини от десетилетия.Този материал доказва своята издръжливост, отлична стойност и не на последно място- здравина.

8. Митове
Тук е моментът да опровергаем един често срещан мит. Poly-плуговете не са по-леки от техните стоманени събратя. Напротив, дори са по-тежки. Защото на този материал му липсва здравината на стоманата и той трябва да бъде подкрепен с още повече стомана, за да се подържа неговата форма. И резултатът е още по-тежък снегорин.

9. Система за осветление
Осветлението е един от най-важните елементи на добрия снегорин. Видимостта при силен снеговалеж често е отвратителна, особено ако нощем вали, духа и всичко около вас е покрито със сняг. Просто няма как да подценим в случая доброто осветление.

Същото така обърнете внимание и на системата по която се закрепват светлинките върху снегорина. Търсете снегорини, които използват дизайн със скоба от 2 части, която задържа главните светлини на едно място. Иначе те са склонни да се разхлабват и да се движат докато ринем снега и резултатът  е голяма подвижност.

10. Система за контрол
По въпроса за системата за контрол - имате си ръчка, т.нар. джой стик (joystick)  или клавиатура с бутони, или пък тип touchpad.
Някои клавиатури имат 8 и повече бутони, което ги прави трудни да се научат и запомнят при работа, особено за начинаещи или пък за хора с големи ръце. Затова помислете си кой тип централно управление ще ви е най-лесен. Ние препоръчваме контролните pad, с по-малко и големи бутони, за по-лесно ползване

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари