10 неща, които трябва да знаем за дневната

Зонирайте с мебели, диванът да е удобен и по мярка.
14.01.2014
Антоанета Салфидж
319
интериор, мебели, дневна, интериорен дизайн, обзавежданр
Най-добре диваните да са няколко, но с различни размери.
Източник: Интернет

Дневната е не само представителната част на дома. В дневната прекарваме по-голямата част от престоя си вкъщи. Това е помещението, в което гледаме телевизия, слушаме музика, събираме се с приятелите и с фамилията, храним се, готвим и дори… работим. Модерната дневна има множество функции – на хол, трапезария, кухня, кабинет и за да съчетаем всичките в едно общо пространство е важно внимателно да ги планираме още преди обзавеждането. Ето някои от най-важните неща, с които трябва да се съобразим в дневната, когато я обзавеждаме или преустройваме.


  • Идеалната всекидневна трябва да е минимум 80 – 100 кв.м, които да се разпределят в няколко зони: кът с мека мебел, място около камината, телевизора. Допустимо е  диванът да е един и да се разположи пред телевизора. Камината обаче  позиционирайте самостоятелно. Не се опитвайте да „съберете“ двете гледки – на телевизора и огъня. Те трябва да са независими, защото изискват различен тип концентрация.
  • Зонирането е много модерен подход при обзавеждането. При него в помещението се обособяват зони, които обслужват конкретни функции, важни, но и основни в стаята. При зонирането е изключително важно функцията да е ясно подчертана и да е с конкретна територия. От особено значение за реда в голямата стая е, границите на зоните да не се пресичат и да не си пречат. В противен случай в общата дневна винаги ще цари атмосфера на безредие и дисхармония. Зонирането в голямата стая обикновено се постига без допълнителни стени – само с мебели. Често щрихите на границите могат да се очертаят и с други елементи от интериора – подови настилки, тавани, стени, осветление. 
  • Разполагайте мебелите така, че в дневната винаги да има ясни и свободни ходови линии. Основната ходова линия е между входа и изхода, които най-често показват точките на влизането в стаята и изхода за терасата или двора. 
  • Проблемите възникват, когато в помещението има много прозорци и само една пълноценна стена. Телевизорът не може да се окачи на прозореца, камината под перваза  също не върви. В подобни случаи се налага зонирането да се осъществи по дължината на една плоскост, зададена от наличната стена.
  • Огледалата – те са полезни не само в малки пространства. С тях по магически начин може да моделирате помещенията, да променяте обеми, да деформирате, оцветявате и осветявате кътовете и зоните. Твърде дългата стая например може да се „накъса“ с огледала по дългата стена, ниският таван ще качите с тъмни завеси на прозорците. Картините, напротив, ще направят помещението да изглежда по-ниско.
  • Меката мебел в дневната винаги е нужна. При това може и да е в по-големи количества. В дневната сядаме на приказка, гледаме телевизия, отпускаме се пред камината. Ако площта го позволява, е най-добре диваните да са няколко, но с различни размери. Добре е да се комбинират с кресла или лежанка.
  • Основният диван трябва да е удобен, но по мярка. Ако използвате дневната основно за почивка, добре е диванът да е дълбок. Но, ако водещата й функция е на приемна, диванът трябва да е стегнат, твърд и с подлакътници. Тапицерията му задължително да е съобразена с интериора. Диванът е голяма вещ и не е добре да се натрапва. Хубаво е, когато основният му цвят е неутрален и в тон с основния фон на интериора. Акцентът нека се поеме от формата и тапицерията на креслата.
  • Важно за дневната е – хармоничното съчетание на цветове и обща атмосфера. Може да смесвате всякакви стилове и цветове, но е важно правилно да ги дозирате. При това да съчетаваш не значи да използваш едни и същи тъкани и орнаменти. Напротив, това не е интересно, не е ефектно. Когато всички тъкани са еднородни – значи трябва да включите нещо различно, да въздейства като акцент.
  • Светлината в дневната изключително влияе на цвета на обзавеждането. И понеже вкъщи обикновено стоим най-много вечер, важно е да планираме добре изкуственото осветление. Важно е да го съобразим с функциите на отделните зони. Над трапезарната маса е хубаво да има голям висящ полилей, осветлението около телевизора може да е с луни на тавана и с лампиони около дивана. Акцентно осветление е задължително над картините, около огледалото, над барплота и работната зона в кухнята. Възползвайте се от новите технологии и проектирайте осветлението с възможност за регулиране интензитета на телата. А ако обичате да слушате музика в дневната, включете в интериора и хроматична програма.
  • Добрата видеоапаратура и перфектният звук са важен елемент от оборудването на дневната. Има и домове със самостоятелни помещения с функция на киносалон, но това е рядкост. Екранът, ако е в дневната, е най-добре да е скрит от погледа, монтиран в кутия на тавана. Тонколоните също е добре да са вградени в стените.
+1
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари