10 начина да се възползваме от технологията "умен дом"

Ако сте се опитвали да разберете какво представлява умната къща и как може да се възползвате от нея – тук ви предлагаме десет прости начина да се насладите на иновациите във вашият дом.
14.12.2013
инж. Полина Петкова
480
къща, инсталации, Умен дом, смарт технологии, интелигентен дом
Автоматичен смесител с индикация за температурата.
Източник: http://www.pouted.com

В непрестанно променящият се високо технологичен свят изглежда сякаш всеки от нас се обръща към „смарт” технологиите.
От телефона и таблета които носим в джоба си, за да контролираме отоплението и вентилацията в дома си, докато сме на почивка на плажа, интелигентните технологии са навсякъде. Ако сте се опитвали да разберете какво представлява умната къща и как може да се възползвате от нея – тук ви предлагаме десет прости начина да се насладите на иновациите във вашият дом. Независимо дали ви се иска да пестите енергия, време и пари, или просто искате ежедневните домакински дейности да са по-ефективни, разгледайте тези идеи, които могат да преобразят вашето жилище и начинът ви на живот завинаги.


1. Как технологията умен дом може да подобри ежедневните дейности.
Смарт технологиите представляват начини за свързване на собствениците с дома им, чрез иновативни методи, за да може те да управляват различните системи в него. От видеонаблюдението, различните видове данни, телефон, безжичен интернет, охранителната система, климатика, осветлението и други ежедневни фактори, които влияят на жителите в къщата. Технологията умен дом допринася за повишаването на ефективността на жилището, като същевременно увеличава максимално комфорта на членовете на семейството, независимо дали се намират в или извън него.


2. Иновативен контрол в кухнята.
Кухнята винаги е била основен команден център, когато въпрос за готвене, забавление, семейни дискусии и др. Ще останете изненадани колко много смарт технологии са интегрирани в любимите ви уреди, като кранове както и плотове за готвене могат да бъдат контролирани посредством тях. Често срещан избор, е пулта за управление на дома, да бъде монтиран в стената на кухнята и от там да има наблюдение на цялата къща. Същевременно с това доста собственици предпочитат да имат екран за управление вграден в хладилника, от където могат да имат достъп до интернет, да пускат музика или да гледат любимите си кулинарни предавания.


3. Реализиране на икономии на енергия и безопасност в кухнята.
Повечето собственици на къщи смятат, че смарт технологиите са за хора, които искат да управляват дистанционно своите уреди. Противно на това схващане обаче, повечето интелигентни домакински технологии, целят да повишат безопасността на членовете на семейството и да реализират икономии на вода и електричество в кухнята. Пример за това са индукционните котлони, които излъчват топлина, която затопля само съдовете за готвене, когато металът влиза в контакт с повърхността на плота. Благодарение на това свойство, се генерират по-малки загуби на топлина, което  води до увеличаването на комфорта на готвене, като същевременно се повишава безопасността по време на работа в кухнята.


4. Интелигентният дом е удобство без значение къде се намирате.
Докато в кухнята има много луксове свързани с най-различни вкусове, всички собственици трябва да оценят начина си на живот, за да може да се направи правилният избор на смарт технология за съответното жилище. Ако искате да управлявате аудио и видео приложенията в къщата, температурата или системата за сигурност, удачен вариант е да наемете консултанти, които биха ви предложили различни конфигурации. Макар да си мислите, че активирането на алармената система от телефона е най-подходящият избор за вашия дом, може да преосмислите решението са ако имате деца в училищна възраст, които се прибират преди вас, или ако пътувате често в командировки. За да се вземе адекватно решение, кои смарт технологии са най-удачния избор за вашето домакинство, е необходимо да се вземат предвид всички факти свързани с ежедневието на цялото семейство. 


5. Контрол на смесителите и хидромасажните съоръжения в банята.
Всеки собственик на жилище би желал да постигне максимален комфорт и спокойствие в банята. Технологията интелигентен дом, е перфектният начин да контролирате температурата и силата на водата, озвучаването и осветлението в душ кабината и всичко това с натискането на един бутон. Ако банята се ползва от повече членове на семейството, могат да се настроят различни програми за отделните потребители.


6. Икономията на вода се постига лесно, чрез технологията умна къща.
Освен удоволствието от комфорта който могат да предложат тези съоръжения, чрез тях могат значително да се намалят разходите ви за вода. Вместо да се притеснявате за месечните си сметки, може да се възползвате от интелигентните смесители, които правят по-големи капки, използвайки по-малко вода. Водещи марки производители имат серии душове, от които водата изтича под такава форма, че се създава усещането за изобилие, като същевременно се реализират икономии. Други кранове имат функцията да се включват при наличието на движение и температурата на водата се визуализира, чрез цветни светодиодни светлини. Чрез тези смарт технологии се осигурява по-икономично и безопасно използване на този ресурс в къщата.


7. Отопление и охлаждане на дома по интелигентен начин.
Ежедневно в жилищата се използва голямо количество енергия за поддържане на комфортен микроклимат през всички сезони. За постигането на тази цел, без това да струва цяло състояние, домът може да бъде снабден с интелигентна технология, която спомага контрола на температурата чрез специални термостати. С нейна помощ, собствениците могат да регулират настройката на отоплението, чрез всяко едно устройство свързано с интернет. 


8. „Умно” отопление и охлаждане, чрез подходящ избор на архитектура и дизайн.
Други креативни идеи, които биха могли да помогнат на собствениците да намалят сметките си за отопление и вентилация, не включва иновативна електроника, а по-скоро подходящо позициониране на вратите и прозорците в дома, както и на самият него, така че да се извлече максимална полза от природните дадености. Пасивната къща е проектирана по такъв начин, че максимално да се загрее през зимата и охлади през лятото. Внимателно се обмисля позиционирането и, като се вземе предвид движението на слънцето, посоката на вятъра през зимата, наличието на растителност в района около нея и др.


9. Смарт иновациите и техния път към дизайна на къщите.  
Има много идеи в търговската мрежа свързани с технологиите умен дом. Масичка за кафе, от която може да се управлява цялата къща, да се сърфира в интернет и да забавлява гостите на дома. На пазара са налични екрани, на които може да гледате телевизия, да контролирате смарт устройствата в дома си и да правите много други неща. Идеите са много обширни и приложими в различни области на ежедневието на хората.


10. Автоматизация във всяка част на дома.
Докато смарт технологиите се използват за икономия на енергия и вода, както и за увеличаване на сигурността в дома, има още един аспект, който собствениците много обичат – автоматизацията. Подобно на научнофантастичните филми в които повечето хора бяха влюбени преди години, много от футуристичните удобства в тях оживяват в наши дни. От автоматизацията на щорите и тентите в къщата, до контролирането на водата в басейна, осветлението и озвучаването, преди гостите да пристигнат с едно докосване на дисплея – всичко това, е умопомрачително.  


Използвайте тези идеи във вашия дом и се насладете на едно по-комфортно и ефективно ежедневие.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари