Един отворен, но затворен дом.

Модерна минималистична сграда, която напълно отхвърля устоновените бариери между вътре и вън, а в затворените пространства крие драматична атмосфера и широки, отворени обеми.
14.06.2012
Мая Янева
2017
къща, проект, дом, архитектура, pitzo kedem architec
Един отворен, но затворен дом
Източник: Pitsou Kedem Architects , снимки: Аmit Geron

Архитект:  Pitsou Kedem Architects  в сътрудничество с Tanju Qzelgin
Интериорен дизайн: Pitsou Kedem Architects
Екип на проекта: Pitzo Kedem и  Noa Groman
Снимки: Аmit Geron
Размер на парцела:  1000 кв.м.
Площ на къщата: 600 кв.м.
Проект и реализация: 2007 – 2010 г.


Pitsou Kedem Architects , снимки: Аmit Geron

Модерна минималистична сграда, която напълно отхвърля устоновените бариери между вътре и вън, а в затворените пространства крие драматична атмосфера и широки, отворени обеми.


Pitsou Kedem Architects , снимки: Аmit Geron

Къщата е построена като къща за ваканция на семейство, което живее в чужбина. Тя е разположена непосредствено на брега на морето в центъра на страната. Архитектурният дизайн на сградата се опира на три основни маси, които ограждат голям вътрешен двор с плувен басейн в средата на двора.


      

Обемите оформят граница и преграда между улицата, съседите и интериора на къщата, както и между вътрешния двор и самите обеми. Основната цел е да се създаде динамична стена, която да позволява от една страна отхвърлянето на границата между централния двор и вътрешното пространство, а от друга страна, създаването на променяща се подвижна фасада, която да позволява изцяло затваряне или различни нива на отваряне или закриване на къщата.


Pitsou Kedem Architects , снимки: Аmit Geron

Основният обем е прегънат отстрани и е с лице към басейна и представлява седем метров алуминиев екран, без поддържащи колони. Половината от екрана е разделен на шест големи единици, които са закрепени за ниши в стената и са фактически невидими. Ограждащият обем се превръща в плаващ и границата между кухнята и дългия бар, който се простира по цялата и дължина и между басейна и ограждащия го декинг се слива в едно цяло, като създава къща, която няма граници. Пространството, където границата между вън и вътре е неопределена и като резултат се е създало ново пространство, което е пресечна точка между интериора и екстериора.
Страната, обърната на запад към морето, позволява богата връзка между скритото и откритото. Разделението е получено чрез шест равни метални секции и регулируеми  дървени летви(сгъваеми дървени щори), които позволяват цялостно затваряне на фасадата или различни нива на размиване между вътрешното и външното пространство.  Динамиката на големите врати, тип харомоника, и регулируемите дървени щори позволяват на естествената светлина, която влиза през тях да играе централна роля във вътрешното пространство на къщата. Подвижните стени създават геометрична експозиция на светлината спрямо вертикалните и хоризонталните зони и така обогатяват ограничението на материалите,  което придава модерна визия на къщата.


      
Pitsou Kedem Architects , снимки: Аmit Geron


Архитектурната идея излиза на преден план, когато се отвори цялата фасада на сградата и фактически се скрие от погледа.  Структурата, която изглежда като солидна и плътна, внезапно се превръща в плаваща структура и създава усещане за лекота и прозрачност. Къщата изглежда сякаш е построена от плаващи повърхности, с дълги движещи се картини, които се разделят и движат.


Pitsou Kedem Architects , снимки: Аmit Geron

Основните мотиви, които обичайно съпътстват архитекта – връзката между няколко форми, малкото материали и ограничението на цветовете, са преследвани и в този проект.


Pitsou Kedem Architects , снимки: Аmit Geron

Но това, което прави проектът специален е, че за да подсили динамиката и напрежението между безупречните и сдържани обеми и между светлината и отвореността, когато всички стени са отворени, двата основни материала, които са използвани, се противопоставят един на друг. Масивните, здрави и сдържани материали, като сивия варовик и черния базалт, се противопоставят на чистото и прозрачно стъкло и на другите отразяващи, огледални материали, като водата в черния отразяващ басейн. Диалогът и връзката между материалите и съзерцателните качества създават в затворените вътрешни пространства уникална, изненадващо драматична атмосфера.


 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари