"Къща на калкан е половин къща"

Съвети за интериора и екстериора от инж. Банко Пиронков, Фън Шуй консултант.
14.02.2016
Светлана Желева
5865
интериор, дизайн, екстериор, Фун Шуй
Цялостно небалансирана сграда, създаваща проблемна енергетика в пространството под наклонения покрив и във връхната част.
Източник: Личен архив инж. Банко Пиронков

„Ако в нестандартните форми няма визуален баланс, Фън Шуй не ги препоръчва“,  казва строителният инженер и Фън Шуй консултант.


 Визитка:
Банко Пиронков е строителен инженер по промишлено и гражданско строителство, профил "конструкции".Основно се занимава с проектиране, производство и монтаж на метални екстериорни и интериорни конструкции и изделия. В своя над 25-годишен стаж има проектирани десетки обекти и изделия, които винаги е свързвал с хората и тяхното най-благоприятно място за живот и работа. Завършва през 1999 г. пълния курс по Feng Shui, организиран от АСФЕН, колективен член на МАИ към ООН. От следващата година започва консултантската му дейност по Фън Шуй.
От 2008 г. има магистърска степен от Факултета по алтернативна медицина към Свободния международен университет за нетрадиционна медицина в Коломбо, Шри Ланка.
Автор е на книгата „Фън шуй за българи”, написана в отговор на десетките въпроси, задавани по време на консултации, обучения, интервюта и телевизионни участия.


Г-н Пиронков, по професия сте строителен инженер, което съчетавате и със знанието за Фън Шуй. Какво Ви прави впечатление за това как са проектирани и построени някои обществени сгради (модерни и стари)?
За обществените сгради в Китай няма да говорим – там всичко е на съвсем друга основа. Зимният императорски дворец в Пекин (Забраненият град) например, е направен изцяло от дърво и е вече на 500 години. Няма нужда от сравнения.
У нас всяко строителство зависи от модните течения в архитектурата и от съответните за времето си строителни материали. Преди половин век на сградите с плоски покриви поставяха стоманобетонни перголи – напълно нефункционално съоръжение (илюзорно е да се мисли, че вертикални ламели предпазват покрива от слънчевите лъчи), натоварващо конструкцията и създаващо предпоставка след време за инциденти от падащи мазилки. Днес виждам много нови сгради, в някои има перголи, а в други се появява декоративна видима кръгла колона, която „пробива" етажите над себе си. Имаше хотел като замък, построен до кочини. Всичко това е недопустимо от гледна точка на Фън Шуй. Може да се избегне във фазата на предпроектните проучвания и идейното проектиране, но само ако архитектът има нужните знания.
Старите блокове и кооперации често имаха под стрехата един вдлъбнат зъб в мазилката, където кацаха врабчета и гълъби, които "украсяваха" тротоарите и минувачите. И днес има такива нови сгради или ремонтирани стари – архитектите не са се поучили от практиката. Всяко нещо, което пречи на нормалния живот, е неприемливо за Фън Шуй.
Старите къщи бяха по-добре проектирани, с балансирана визия. В последните 20 години виждаме доста странни решения. Например масивна къща в ренесансов стил или барок в цигански квартал. Или вили, които приличат на кораби. Във Фън Шуй има раздел за взаимното влияние на сградата и околната среда – това е макро Фън Шуй. С негова помощ се избира място за дом, дори за село или град. В Китай има град, който в план е като схемата с Осемте триграми (Ба Гуа).

Как влияят презастрояването, нестандартните форми, калканното строителство?
Дори в нашите архитектурни правила има изискване за слънчеви фасади, за разстояния между сградите и още ред други. Презастрояването лишава хората от спокойствие – в много случаи на няколко метра отсреща са прозорците на съседите, без значение дали те са ни приятели или не. Ни бих препоръчал никому такъв дом.
Стремежът за оригиналност в проектирането често създава нестандартни форми. Ако в тях няма визуален баланс, Фън Шуй не ги препоръчва.
Къща на калкан е половин къща. От гледна точка на Фън Шуй бих препоръчал да се изчака построяването на другата половина. 

Модерният дом е много различен от преди. Какви грешки най-често правят новодомците, а и всеки нов наемател?
Трудно ми е да кажа, че хората правят грешки. Действията им са обусловени от техните знания, опит и манталитет. Ако не знаят за Фън Шуй, не можем да ги упрекнем, че са избрали дом или интериор в разрез с изискванията на това древно учение. След като са пропуснати етапите на проектиране и строителство, малко може да се направи само с обзавеждането. Фън Шуй не е всемогъщ. Едно е да се анализира четиристайно жилище, друго е с гарсониера. Ограниченията в малките стаи често са притискащи.

Коя е най-важната стая в дома? Какви съвети бихте дали?
Най-важна е спалнята. Там се възстановяваме от напрежението на деня. Затова в нея трябва да има спокойна, Ин-атмосфера. Има правила за избор на мястото на спалнята в плана на дома, за мястото на леглото и за правилното разположение на мебелите. Балансирането на интериора според различните Фън Шуй школи цели спокойствието на обитателите. Има и правила за персонализация на обзавеждането съобразно личността на човека. За тях има много писано в книгите за Фън Шуй – няма как да опиша всичко.

Защо са важни банята и тоалетната?
Добрата енергия Шън Ци носи благоденствие на дома. Нейното привличане и задържане е основна цел на Фън Шуй. Но това не става като се затвори капакът на тоалетната чиния или се запуши сифонът на ваната или на мивката. Изтичането на Ци през санитарните възли е по-скоро поверие на несведущи ентусиасти. Подобен е и случаят с т.нар. "тоалетна Ша" – излишно е да се стряскат хората с измислени опасности. Склонни сме да купуваме много вещи за дома - и нужни, и ненужни. Това как влияе на комфорта ни?
Комфортът е нещо, което всеки преценява сам за себе си. Един предпочита люлеещ се стол, друг – кожен диван, трети – широко кресло с допълнително столче за краката. Съветите на Фън Шуй са в насока към свободното движение на Ци в стаите. Претрупаността с мебели и украшения само пречи. Има правила в различните Фън Шуй школи, които ни дават добра насока за обзавеждането.

Обзавеждането или цветовете имат водеща роля?
Обзавеждането и цветовете се допълват взаимно в интериора. Еднакво важни са, но не са водещи. Има правила, по които се прави балансът на интериора, а с други правила се персонализира.

Може да се случи така, че някой от обитателите на дома да си тръгне, да почине или да влезе нов човек в семейството (бебе, зет, снаха). Какво трябва да имат предвид хората в тези случаи?Фън Шуй може да помогне в две насоки – избор на стая за новия човек (или преразпределяне на стаите за останалите обитатели) и персонализация на интериора. Това се прави по правилата на Школата на формата, Ба Джай и Летящите звезди.

Трябва ли да има Фън Шуй за гаража?
Не. В него има изцяло отрицателна енергетика от преобладаващата машинна енергия (автомобили, инструменти, оръжия, сечива, складирани вещи и резервни части) и няма смисъл да го третираме като обитаемо помещение. 

Магазинът - как да раздвижим търговията с Фън Шуй, особено при малките магазинчета?
Трябва да се спазват правилата за домовете и да се постигне общ баланс и хармония. Тогава и бизнесът ще върви добре. Не е реално да очакваме успех от приземно магазинче, в което влизаме приведени на пет стъпала под нивото на терена. Или да искаме просперитет за магазин, в който трябва да се влезе, заобикаляйки цялата сграда, по разбити плочки, кал и покрай кофите за боклук.

Замислял ли сте се, че и старите български зидари са имали усет за това къде са положителните енергии (останало дори ... където ляга котката ) за ниското строителство, използването на дървото, белотата на къщурките, и още, и още…
Всяка цивилизация, всеки отделен народ или общност са имали правила за организация на обитаемите пространства. Винаги е имало хора, които са били с повишена чувствителност за земните енергии и са могли да откриват добрите места по земната повърхност. Това са шаманите, вождовете, строителите, лечителите, гадателите, някои вярващи от различни религиозни учения. На практика това е някакво общочовешко знание с местна специфика. Не е правилно да уеднаквяваме тези уникални народни практики.

Напоследък има възраждане на строителството на къщи от дърво, слама и от други екологични материали. Какво е Фън Шуй посланието за тях?
За Фън Шуй значението на строителните материали е важно само дотолкова, доколкото влиза в баланса на Петте елемента и връзката с околната среда.

+7
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари