„Една къща“ въодушевена от детските рисунки.

Симбиоза между детската представа за къща – опростена и искрена, заедно с всички изисквания на съвременното общество
14.04.2013
Мечкуеви Архитекти
1452
къща, проект, дом, архитектура
„Една къща“ въодушевена от детските рисунки.
Източник: Мечкуеви Архитекти

Най-фундаменталният архитектурен труд несъмнено е проектирането на къща. 
Поглеждайки назад през вековете и настрани – през всички възможни стилове и течения, няма да как да не се объркаме в желанията си на обитатели. Всичко това води началото си от ненужното усложняване на факторите и обстоятелствата. Именно затова с този проект се опитваме да подходим максимално опростено и искрено. Това може да стане като се съобразим с детските скици и рисунки на къщи и ги подплатим с технически знания и конкретни общовалидни нужди. За начало, трябва да си отговорим на няколко въпроса.


Симбиоза между детската представа за къща – опростена и искренаКое е важното за една къща и как се постига?
Стълбовете, на които се гради един дом, са: цена, сигурност и комфорт. Именно затова добрият проект за къща трябва да минимизира разходите по изграждането, като едновременно с това гарантира лесна поддръжка, издръжливост и енергийна ефективност. За постигането на тази цел, трябва да разсъждаваме просто – елементарен план, компактна форма, никакви декорации и чупки. Или казано направо – така както едно дете би я нарисувала.


Какво да съдържа една къща и как да е организирано ?Във времена на природни бедствия и кражби, сигурността се превръща в най-важния приоритет. За неговото обезпечаване може да се опитаме да направим съвкупност между детската рисунка и „бункерът“ и да видим какво се получава без да имаме предразсъдъци.


Постигането на комфортна къща не е сложна задача, ако сме дисциплинирани. Уютният дом най-общо трябва да бъде просторен в жилищните си помещения и компактен в сервизните, като едновременно с това се разделят общото семейно пространство от личното. Стилът и дизайнът не трябва да бъдат самоцел. Те са директният отговор и средство за постигане на всички горепосочени цели.


Колко голяма да е една къща и как да се ситуира ?
Практиката показва, че обикновено еднофамилните сгради се разполагат в малки и тесни имоти (400-800 кв.м. и 14-16 метра лице към улицата) и обслужват семейства от 3 до 5 човека. Правейки връзка с горните приоритети, това означава, че оптималното решение би било двуетажна къща с разгъната застроена площ от около 150-200 кв.м. 


Какво да съдържа една къща и как да е организирано ?
Винаги можем да желаем повече пространство, стаи, спални, и бани. Ясно е обаче, че това води със себе си големи разходи за строителство, поддръжка, отопление. Именно заради невъзможността да се откажем от луксове, които не са ни нужни, често не реализираме изобщо своята мечта за къща. На всяко едно обикновено семейство са достатъчни 3 спални, 2 бани, 1 тоалетна, мокро, евентуално кабинет (гостна), сервизно помещение и голяма дневна с кухня и трапезария. Всичко това може да се постигне в чиста жилищна площ от около 120 кв.м. Като допълним неизбежните фоайе, стълба и коридор площта става около 140 кв.м. Заедно със стените и изолациите разгънатата застроена площ възлиза на 180 кв.м. 


Как да изглежда една къща ?
За да си отговорим за този въпрос, най-добре е да си кажем честно кой какво цели с визията на мечтания дом. Децата търсят уютна и сплотена семейна атмосфера, възрастните търсят представителност. Архитектите пък, често са обладани от желанията си за впечатляваща и абстрактна визия. Отново необременената детска представа отговаря най-точно на реалните и ценности и нужди.


арх. Милен Мечкуев, 0889626952
info@mechkuevi.com
София,
ул. Преки Път 13
http://mechkuevi.com
http://facebook.com/mechkuevi
http://twitter.com/mechkuevi

 

Закони Нормативна база Коментари