„Побитите камъни” – уникалност и мистика

Този уникален природен феномен заслужава специално внимание, тъй като каменният комплекс няма аналог в света и е един от трите геоложки обекта в България с признато световно значение.
23.04.2021
Ваня Божинова
4656
забележителност, природен феномен, Побити камъни, Дикилиташ, каменна гора
Този уникален природен феномен няма аналог в света.
Източник: Още за къщата. Фотограф: Димитър Шиклев

Навярно всеки пътешественик и любител на природни забележителности у нас е чувал за местността „Побити камъни” край Варна. Този уникален природен феномен заслужава специално внимание, тъй като каменният комплекс няма аналог в света и е един от трите геоложки обекта в България с признато световно значение. Намира се само на 18 км западно от Варна, между селата Слънчево, Страшимирово и девненския квартал Повеляново.
 

Намира се само на 18 км западно от Варна. Фотограф: Димитър Шиклев
 

За първи път Побитите камъни са документирани през 1829 г. като проучванията и дискусиите за тях продължават до наши дни. През 1938г. уникалният каменен комплекс е обявен за национална природна забележителност, а днес се правят опити за включването му  в световната листа на геоложките феномени на ЮНЕСКО. 
 

Камъните нямат основа, а са забити в земята на дълбочина до 100 метра. Фотограф: Димитър Шиклев


Природната забележителност е получила названието „Побити камъни”, тъй като се оказало, че камъните нямат основа, а са забити в земята на дълбочина до 100 метра. Те представляват гора от каменни стълбове от варовик, някои кухи, а други плътни. Имат различна височина и диаметър, като някои достигат до 10-12 метра височина. Разпръснати са в местност, с дължина повече от 8 км и широчина 3-4 км, като се оформят 7 по-големи места на разкриване.


Още от дълбока древност Каменните гори са  известни като изключително силен енергиен център, привличащ биолечители от цял свят. Освен със силното си енергийно излъчване, местността е известна и с наличието на около 240 растителни вида, някои от които много редки, 7 вида бозайници и 21 вида птици. Там могат да се видят редки растения като кактуси, планинска роза, флокс, акация и други. Затова през 1995 г. са категоризирани като защитена местност с площ 253,3 хектара. В района тече и най-лековитата вода за лечение на бъбречни заболявания в България. 
 

Местността, в която се намират Побитите камъни, е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа.
Фотограф: Димитър Шиклев

 

Малко известен факт е, че местността, в която се намират Побитите камъни, е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа и една от двете естествено формирани пустини в Европа - другата е пустинята Табернас в Испания.


Няколко реда каменни колони създават впечатлението, че са сглобени от по два конуса, едва крепящи се на острите си върхове. Забележителна е и групата на колоните, изглеждащи като вкаменели животни или замръзнали водоскоци. Някои от тях достигат в основата си до 12 метрa.
 

  "Побитите камъни" имат различна височина и диаметър, като някои достигат до 10-12 метра височина. Фотограф: Димитър Шиклев


Най-атрактивна за туристите е така наречената Дикилиташка група (Дикилиташ, от турски – означава „побити камъни“), която се намира на 18 км западно от град Варна. Представлява 350 различни по големина каменни колони, които се откриват пред погледа на посетителите  само на няколко метра от входа на комплекса. 
 

На повърхността колоните са били подложени хиляди години на атмосферни въздействия – дъжд, вятър, земетресения. Така някои от тях се оформили в естествени скулптури,  наречени „Трон“, „Камила“, „Стражи“ и др. Някои от тях са пречупени и лежат на земята, други са прави и напълно запазени, но всички впечатляват със своя мащаб и излъчване.

 

Фотограф: Димитър Шиклев

 

Друга много интересна каменна група е  Страшимировската, близо до село Страшимирово. Там повечето скални колони приличат на долепени в основата си пресечени конуси. Други две групи са разкрити при селата Слънчево и Баново. При така наречените „Кариерата“ и „Канарата“ пък може да се наблюдават 4 нива на скалните образувания с обща височина над 25 м. Ако искате да видите тези природни забележителности, трябва да се подготвите за близо 20 километрова разходка из каменните гори.
 

Фотограф: Димитър Шиклев
 

Произход на природния феномен
Съществуват над 10 хипотези за произхода на Каменните гори, които могат да се обединят в две групи – за органичния и неорганичния им произход, но на този етап общоприето научно обяснение няма.

Според една от хипотезите преди 50 млн. години на това място е имало море - Лютевско море. С времето водата се оттеглила от тези места, останали три пласта от морското дъно – глина, пясък и най-горен слой - варовик. Постепенно, под влиянието на атмосферните условия варовикът започнал да се руши, а наситената с него дъждовна вода слизала в долния пласт с кварцов пясък, споявала се с него и от горе надолу в продължение на 10 млн. години са започнали да се образуват тези каменни колони с причудливи форми. 


    
Фотограф: Димитър Шиклев


Според друга теория каменните гори всъщност са останки от от гигантски коралови рифове от преди милиони години. Трета версия твърди, че кухите колони, каквито са част от образуванията, са се формирали първоначално около вкаменени тропически дървета, които при гниенето си са оставали стълбовете с куха вътрешност.


Най-вероятна хипотеза счита, че скалните образувания представляват „мехурчести рифове“. Подобни скални форми са открити на дъното на Балтийско море, близо до бреговете на Дания. Според тази версия, геоложкият скален феномен се образува на местата, където газ метан започне да си пробива път от подземните си находища към земната повърхност. По този „път“ започва окисление, образува се калциев карбонат, който „циментира“ скалните частици около канала, по който метанът достига повърхността. С течение на времето тези циментирани скали започват да формират колони, които растат на височина и на ширина.
 

Отделете поне един ден за това необикновено преживяване, като се озовете в чудния свят на Побитите камъни. 
Фотограф: Димитър Шиклев

 

Но каквото и да Ви разказваме, този удивителен природен феномен трябва да се види и да се усети силното му положително енергийно излъчване. Затова, ако сте пътешественик или любител на  необяснимите природни феномени, непременно трябва да посетите и да разгледате този единствен в света каменен комплекс. Отбийте се от магистралата или минете по стария път от Варна за София и отделете поне един ден за това необикновено преживяване, като се озовете в чудния свят на Побитите камъни.
 

Автор: Ваня Божинова
Закони Нормативна база Коментари