„Червен картон” за плесените

Как и в какви случаи влагоуловителите са безценен помощник?
14.02.2017
Константин Димов
424
плесен, влага, мухъл, влагоуловители
Влагоуловителят у дома бори успешно плесените
Източник: https://i.ytimg.com

Една висока влажност  на въздуха води в много жилища и къщи до един неприятен проблем: появата на плесени. Дали в жилищните стаи: в кухнята, банята или мазето, трябва да се избягва тъкмо тази висока влажност. Електрическите влагоуловители изсушават въздуха и създават един здравословен климат.


В тази статия ще научите как един влагоуловител изсушава влажните стени и показва „червен картон” на плесените. Всички влагоуловители, които ще разгледаме работят на т.нар. кондендиращ принцип, но се различават по следните параметри: влагоулавяща мощност (в литри дневно), потребление на електричество, капацитет на резервоара за концензирала вода, а също и допълнителни елементи като хидрометър и др. като това колко лесно се работи с него, обяснява специализираният сайт .luftentfeuchtungsgeraete.net/.


Оптимална влажност на въздуха
В жилищните и работните помещения относителната влажност на въздуха трябва да е 40-60 процента. Стойности между 45 и 55 на сто се считат за оптимални. Твърде ниската влажност на въздуха може да причини напр. изсъхване на лигавиците в тялото. Като последица имунната система на човека отслабва и рискът от инфекции се покачва. Също така необходимостта да поемаме повече течности се увеличава, когато относителната влажност на въздуха е ниска. Обратното: прекалено висока влажност на въздуха ни действа  уморяващо, човек става отпуснат, по-лесно се изтощава и разбира се, висока влажност може да доведе до появата на плесени, както вече уточнихме. Така че, внимавайте с тях, защото плесените могат да образуват и токсини, и въобще не е приятно.


Имайте предвид, че всички влагоуловители разполагат с т.нар хигростат. Уредът се включва автоматично, когато падне или се увеличи влажността на въздуха. Всички влагоуловители имат хигростат, но често производителите не слагат в него хигрометър, което означава, че при повечето модели актуалната влажност на въздуха не може директно да се прочете от самия уред. Ясно е, че той изсушава въздуха, но колко точно не се пояснява.  Затова се препоръчва в тези случаи да се закупи изгоден външен хигрометър.


Как работи един влагоуловител?
Задачата му е да изземва от въздуха излишната влага, така се намалява влажността в стаите. Въздухът се засмуква, затопля и светкавично се охлажда, което води до концензация. Самият уред отвежда кондензиралата течност в един вътрешен воден резервоар. Той събира кондензиралата вода. Обемът на повечето уреди е от 2.5 л до 7 л. Ако уредът работи в стаи с висока влажност на въздуха, трябва да закупите с голям воден резервоар, тъй като постоянното му изсипване може да се окаже досадно занимание. Също така уредите при пълен резервоар автоматично се изключват, и съответно влажността на въздуха се повишава. И на ход са плесените.


Ако влагоуловителят трябва да се използва на повече и различни етажи, като напр. в мазето, в хола или на тавана, теглото на уреда не трябва да се подценява, и да се има предвид при избора на покупката. Вярно е, че уредите имат колелца назад и могат да се бутат без особено усилие, но при разнасянето му по стълбища и от един етаж до друг, то всеки килограм отгоре си казва думата.


Влагоуловителите, в голяма степен работят без особена техническа поддръжка. Тяхното потребление на ток е в поносими граници. Имат и автоматичен режим при който уредът се изключва при промяна в нагласените прагови стойности.


Така по-добрите уреди разполагат с възможността един външен маркуч да бъде свързан с тях по който директно се отвежда кондензиралата вода. Това дава възможност уредът трайно да работи и съблюдаването на обема на водния резервоар отпада като задача. В този случай по време на една кратка отпуска такъв маркуч може да бъде ви бъде много полезен.


Още съвети
Производителите дават данни за мощността на уреда, но това са максимални стойности, които се достигат само при определени условия като напр. температура 30 С, относителна влажност на въздуха 80 на сто, и др. На практика истинската изсушаваща мощ е под тези данни. Добри резултати могат да се постигнат само при температури от минимум 12 С и по-високи. Под 5С абсолютно никакво изсушаване на въздуха няма да се случи, тъй като студеният въздух не задържа почти никаква влага.


Бързо решение за правилния уред може да ви даде квадратурата на помещението, което възнамерявате да изсушавате. Категориите са две: стаи до 20 кв.м. Тогава се използват компактни изсушители на въздуха за по-малка квадратура, които са много ефикасни и надеждно работят. Във втория случай попадат стаи от 20 кв.м. до 60 кв.м. Тогава се използват по-мощни уреди,които могат до 30 л. за 24 часа да обработят като влагата ефективно се изсмуква.


Ето няколко примери за области на приложение на влагоуловителите:


  • Изсушаване на ново строителство – то се слави с високата си влажност на въздуха заради мокрите мазилки, хоросан и др.
  • След водни щети и наводнения – килерите са особено уязвими. Някои неуплатнени тръби също могат да нанесат щети, тогава след като се махне голямата вода може да се прибегне до влагоуловител, който да ви помогне да избегнете щетите в дългосрочен план.
  • Плесени –вижте по-горе.
  • Изсушаване на пране – влажното пране се изсушава доста по-бързо в едно помещение с влагоуловител, особено през зимата, тогава той може да е алтернатива на сушилнята.
  • Мокри помещения – баня, тоалетни и др.
  • Складови помещения – те са особено важни, без значение дали в тях съхраняват храни, документи, произведения на изкуството, тогава ви трябва влагоуловител с хигпостат.
  • Градински къщички, каравани- те също могат да бъдат поразени от плесени, така че внимавайте.
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари