„Съдържанието предхожда дизайна. Дизайн без съдържание не е дизайн, това е декорация“

Първи международен „Дибла Семинар“ се проведе в Интер Експо Център на 10 октомври.
23.10.2019
Теменужка Захариева
1450
международен семинар, Дибла семинар, дизайн и архитектура
Източник: Дибла, www.dibla.com

С този известен цитат на Jeffrey Zeldman (известен уеб-дизайнер и автор) започна представянето си Хасегава Аой на състоялия се на 10 октомври в Интер Експо Център първи международен „Дибла Семинар“.


Хасегава Аой     Източник: www.dibla.com

Дизайнер и ръководител на магистърската програма за интериорен дизайн в Академия „Домус“, Италия,  тя показа само в продължение на определените ѝ 40 минути основите на стратегията как да изградим своята творческа идентичност като дизайнери, как да наложим своя бранд на пазара. „Аз искам да Ви помогна да се научите как да се „продавате“, но без да сте агресивни. Да бъдете позитивни, но по Ваш собствен начин".  Подобен беше и съветът ѝ в разговора ни по-късно към българските дизайнери – да запазим това, което вече имаме като идентичност, защото в страната, природата и културата ни има много красота и дизайнерите трябва да се възползват от тази основа, върху която да градят. „Това, което Ви прави уникални е нещото, което кара хората да Ви забелязват. Запазете най-доброто, интерпретирайте тенденциите по Ваш собствен начин.“ А като част от журито на Dibla Design Awards вече няколко години тя е запозната до сравнително голяма степен с днешното състояние на дизайна у нас.

арх. Федерико Делросо     Източник: www.dibla.com

Не по-малко интересни и полезни бяха и лекциите на останалите четири поканени да говорят на семинара. Италианският архитект Федерико Делросо, друг член на журито на Dibla Design Awards и творец с богат опит и многостранни постижения представи пред публиката авторския си филм „Да мечтаеш истинското“ (“Dreaming the Real”), който е и част от официалния подбор на Миланския фестивал за филми за дизайн 2018 г.  и разказа за връзката между архитектурата, интериорния и продуктов дизайн, за своята работа и пътя към успеха, за значението на светлината в проектите му. 


Атила Верес     Източник: www.dibla.com

„Аз мисля, че дизайнерът не трябва да следва тенденциите, а да ги създава“, каза Атила Верес - румънски продуктов дизайнер само на 29 години, но с множество награди, сред които Наградата за иновации 2019 г. от International Housewares Association, наградата от Design Index ADI, както и първа награда от съревнованието BMW Creative Lab, работил с компании като BMW, 3M, Fratelli, Guzzini и др. И още нещо много важно сподели той с младите си колеги – когато го попитаха как постига всичко това, Верес отговори, че освен много работа и следене на постиженията на най-добрите, той залага на добра комуникация с журналистите.


Изабел Пинтадо     Източник: www.dibla.com

Представянето на Изабел Пинтадо (старши вице-президент за Африка, Китай, Близкия изток, Тайланд и регионален управляващ директор за Дубай, Бангкок, Шанхай към Wilson Associates) носеше заглавието DESIGN TATOO.  Избрана за „Водещ дизайнер на 2018 г.“ от Index Architecture & Design Awards и носител на престижната Награда за цялостен принос от Identity Design Awards, успешен дизайнер и ръководител във фирмата с над 300 проектанти, в чието управление участва, Изабел Пинтадо разполага с огромен опит от работата си с разнообразни клиенти от различни зони на света. Но той е съпроводен също така с множество квалификации, които ѝ позволяват да използва най-добрите подходи и методологии в своята работа. Като Design Tatoo (дизайн татуировка) – подход, използван от дизайнерите в компанията, който им помага да влязат в съзнанието на клиента и да превърнат първоначалните идеи във физически дизайн, който включва първоначалната концепция. Убедена съм, че за присъстващите беше удоволствие да чуят споделеното от нея. И е жалко, че цялото това богатство от знания, опит и идеи беше представено пред сравнително малка аудитория. Може би за дизайнери от този ранг е добре да имат възможност за повече време да споделят идеите и познанията си, защото те биха били полезни не само за студенти и начинаещи дизайнери, а по-коро за дизайнери и ръководители, които могат да оказват влияние върху цялостната дизайнерска среда.

В разговора ни по-късно Изабел Пинтадо сподели още някои интересни идеи, които стоят в основата на стратегиите на големите компании да се обновяват и разрастват с помощта на иновации и нестандартно мислене. Като например идеята за така наречените Market disruptors„аз мисля, че всеки пазар има нужда от тях – смели души, хора, които живеят на едно по-различно ниво, които могат да създадат нещо, което "разрушава" пазара. Те са нужни във всяка сфера, но аз мисля, че те са особено нужни в сферата на дизайна.“

инж. Татяна Станчева     Източник: www.dibla.com

Не по-малко полезна беше лекцията на единствената българка сред поканените като лектори на семинара инж. Татяна Станчева. Ясно, достъпно и от първо лице, като професионалист с над 15-годишен разнообразен и богат професионален опит, и на базата на световната теория за управление на проекти тя представи най-важните правила, средства и методи за постигане на успех както при изпълнение на поставените цели на проектите, така и в отношенията с клиентите и възложителите.

Източник: www.dibla.com

Да се надяваме, че целият този ценен опит и съветите, които лекторите споделиха, ще достигнат до повече дизайнери и мащабът на подобни събития ще нарасне.

 

Закони Нормативна база Коментари