„Свързаният свят на Бош“ – IoT конференция в Берлин

Интернет на нещата от един доставчик – Бош създава облак за своите IoT услуги.
15.03.2016
Роберт Бош ЕООД
324
Роберт Бош ЕООД, конференция, iot облак, компютърен център, iot услуги
Smart Home S продукти на Бош
Източник: www.bosch.bg
  • Компютърният център се намира в Германия 
  • Главният изпълнителен директор на Бош, Фолкмар Денер: “IoT облакът на Бош е исторически етап в развитието ни”
  • Ключовите характеристики са защита на личните данни и сигурност 
  • IoT облакът на Бош увеличава иновативната сила на Германия
  • Опитът в областта на софтуера и IT инфраструктурата са кардинални предимства пред конкуренцията


Берлин и Щутгарт –  Бош пуска собствен облак за уеб-базираните си услуги. В IoT облака на Бош международният доставчик на технологии и услуги предоставя разнообразни приложения за свързаната мобилност, свързаната индустрия и свързаните сгради.
Първият облак се намира в Германия. “От днес предлагаме всичко за свързания свят от един доставчик. Бош IoT облакът е финалният елемент от пъзела – съвършеният завършек на софтуерните ни умения. Сега вече доставяме пълната гама услуги за свързаността и интернет на нещата“, заяви председателят на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, Фолкмар Денер, на конференцията „Свързаният свят на Бош“, състояла се на 9 март в Берлин.
Бош е единствената компания в света, която развива дейност и на трите нива на интернет на нещата. Група Бош предлага ключови технологии за свързаността като сензори и софтуер и разработва нови услуги на тази основа. “Съществен фактор за успеха на свързаните решения е тяхната разширяемост. Бизнес моделите трябва да са в състояние да се разрастват бързо, ако се налага. Създаването на IoT облака на Бош означава, че сега компанията разполага с необходимата инфраструктура. Смятаме, че това е исторически етап в развитието на Бош“, каза Денер, който отговаря и за развойната и изследователската дейност в Управителния съвет на компанията. IoT облакът на Бош включва техническа инфраструктура, платформа и софтуер. Като начало доставчикът на технологии и услуги ще го използва за вътрешнофирмени решения. От 2017 г. облачните услуги ще се предлагат и на други компании. 
Облакът се намира в Германия
Денер подчерта, че разполагането на облака в Германия е добре обмислено решение. „Много компании и потребители твърдят, че от опасения за сигурност се въздържат от използване на облачни технологии и решения за свързаност. IoT облакът на Бош е отговорът на тези колебания.” Бош управлява IoT облака от собствения си компютърен център край Щутгарт. „Потребителите искат да са сигурни, че данните им са защитени и са на сигурно място. По тази причина предлагаме на нашите клиенти най-висока степен на безопасност,“ обясни Денер. Германските и европейските закони за защита на данните осигуряват фундаменталната юридическа рамка. 
Мозъкът на свързания свят – IoT Suite на Бош
Софтуерното ядро на IoT облака на Бош е платформата на компанията – IoT Suite. Тя идентифицира всички обекти, свързани с интернет, управлява обмена на данни и поддържа разнообразни услуги и бизнес модели. Управлението на големите данни (Big Data) дава възможност за анализ на огромни информационни масиви. “IoT Suite на Бош е мозъкът на свързания свят. Софтуерът предлага всички необходими функции за свързване на устройствата, потребителите и компаниите,“ заяви Денер. В IoT Suite на Бош могат да се заложат правила за автоматизирани решения – например при разпознаване на износени машинни компоненти да се задейства превантивна профилактика на оборудването. Бош и клиентите на компанията вече ползват много решения и разработват проекти, базирани на тази платформа. В момента IoT облакът на Бош свързва над 5 милиона устройства и машини. 
Компетентността на Бош в областта на интернет на нещата – принос за свързания свят
В речта си пред 1000 делегати на конференцията, Денер подчерта, че дигиталната трансформация не трябва да се разглежда като заплаха. „Дигиталната трансформация и растящата свързаност ни предоставят невероятни възможности“.  Особено компаниите със силна индустриална база и изключителен опит в хардуера ще получат потенциал не само да развият традиционния си бизнес, но и да навлязат в изцяло нови територии. “Ключови предпоставки за това са експертизата в областта на информационните технологии и софтуера. Бош изгражда тези умения от години.” 
Богато разнообразие от възможности и бизнес модели
Компанията вече лансира на пазара многобройни продукти и решения за свързания свят. Например системата „Интелигентен дом“ на Бош съобщава на потребителите температурата в дома им и те могат да коригират настройките, още докато са на път. Друго решение, функциониращо в IoT облака на Бош, е предназначено за техниците по отоплителни системи. Те получават дистанционен достъп до оторизираните от Бош отоплителни системи, така че могат да отстранят проблемите при дефект. Това означава, че те ще носят със себе си всички необходими резервни части при първото им – и вече единствено – посещение. А клиентите ще се радват на ниски разходи за поддръжка.
И данните от сензорите в насажденията с аспержи потеглят към IoT облака на Бош. Фермерите ще увеличат добивите си, ако знаят точната температура на почвата. IoT облакът на Бош генерира например,  и онлайн карта на свободните места в буферните паркинги по цялата железопътна мрежа на Щутгарт. Сензорите идентифицират незаетите места и пращат информацията на облака. Данните се добавят към картата в реално време, която водачите зареждат на смартфоните си. Друг пример е резервирането на паркоместа за шофьорите на тирове. Щом те потърсят място за почивка, камионът изпраща данните за местоположението им на IoT облака на Бош. Резервира им се свободно място възможно най-близо и информацията се изпраща на водача. “Тези примери демонстрират как интелигентно свързаните устройства, поддържани от услугите на нашия IoT облак, са в основата на успешните бизнес модели в интернет на нещата. Свързаните решения подобряват качеството на живота на хората и опазват природните ресурси“, увери Денер.
Допълнителна информация:

Cloud computing
При облачните компютърни услуги данните и програмите не се съхраняват в компютрите в домовете и офисите, а в облачен компютърен център. Операторът на центъра отговаря за сигурността и операциите, предоставя изискваната компютърна мощност и осигурява необходимите програми, защита и бекъп на данните. Така клиентите се освобождават от много скъпи и отнемащи време задачи. Облачната технология и облачните платформи създават основата за бърза и лесна разширяемост на приложенията.   
„Свързаният свят на Бош“ е ежегодна конференция, посветена на интернет на нещата. Тази година над 1000 международни експерти се срещнаха в Берлин, за да обсъдят актуалните области на приложение и новите бизнес модели. Чрез посочване на успешни примери на конференцията бе демонстрирано как визията за интернет на нещата се превръща в реалност. 

+5
Автор: Роберт Бош ЕООД
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари