„Последната секунда” – филм за бъдещето на Земята

Безплатни прожекции в Експо Баня София, в периода 10 – 13 октомври.
07.10.2012
Roca
283
баня, Рока, филм, "Последната секунда"
„Последната секунда” – филм за бъдещето на Земята.
Източник: ROCA

„Последната секунда” – филм за бъдещето на Земята и мястото на всеки от нас.


Земята е жив организъм. Какво бъдеще я очаква? Къде е мястото и значението на всеки един от нас и кои са хората, които вярват, че със своите малки крачки могат да обърнат посоката на това бъдеще? Имаме ли шанс да променим нещо в „последната секунда”?


Продуцентът Камен Чипев и режисьорът Веселин Зографов представят своята оригинална гледна точка и отговори през погледа на хората, дръзнали да живеят по начин, хармоничен с природата и нейните закони, и нещо повече – да планират, кандидатстват за финансиране и реализират своите еко-идеи и проекти, които впоследствие придобиват все по-голямо значение за все повече хора от селото или местността, в която живеят. 


Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Замислен като документален филм, който да представи добри еко практики на Програмата, той се превръща в увлекателен, чисто човешки разказ, за това какво провокира хора от най-различни професионални сфери, региони, етнос и бит да се посветят на опазването на природата и бъдещето на земята ни.  Със сигурност, ще ви се прииска да опитате от вкусните домашни мекички на сладкодумната леля Дешка, с които тя очаква децата в зеленото училище, био-медът, билките или плодовете. А защо да не участвате с опитен водач във „фото-лова” на кафява мечка, за да се докоснете отблизо до дивата природа, без да притеснявате останалите й обитатели? Филмът представя и резултата от по-смели идеи,  които днес са реалност: фотоволтаичен навес за зареждане на електромобили, система за отопление чрез използване на геотермалната енергия, слънчеви колектори, еко-компостери ...  


Филмът е повод за размисъл как в днешното консуматорско общество можем да се отнасяме към природата с необходимия респект. Може би, достатъчни са малко повече смелост и ентусиазъм, за да може всеки от нас да промени нещо, макар и в „последната секунда”. 


Прожекциите на филма са безплатни. Можете да го видите в седмицата между 10 и 13 октомври в Експо Баня София на бул. Мария Луиза 16 (изложбена зала на Roca). През последните години, залата се утвърди като традиционно място за провеждане на различни еко-инициативи.


Ако искате да се запознаете лично с авторите на филма и с неговите герои, заповядайте на премиерата, на 9 октомври от 18 часа. Поради големия интерес, обаче, необходимо е да си запазите предварително място на тел. 02/939 60 90.


Прoграма за малки проекти на Глобалния екологичен фонд
Програмата за малки проекти работи в България в периода 2005 – 2012г. и е съфинансирала 105 проекта с общ размер повече от 9 млн. Щатски долара, от които частта на Програмата е 3,8 млн. Щ.д., а останалите средства са принос на самите бенефициенти.


Програмата е насочена към опазване на биологичното разнообразие, намаляване на човешкото въздействие върху изменението на климата, опазване на земите от деградация, опазване на водите и предотвратяване на изпускането на устойчиви органични замърсители.


Изложбен център Експо Баня София
През последните години Експо Баня София на бул.Мария Луиза 16 се утвърди като едно от алтернативните културни пространства в Столицата. От своето откриване през 2007г., изложбената зала, в която се помещава постоянна експозиция от изделия за банята, създадени от именити световни дизайнери, се превърна в място за интересни и разнообразни срещи с родната и световна култура и изкуство. 


Програмата на изложбената зала е публикувана на интернет страницата на Рока България www.bg.roca.com и на страницата на Експо Баня София във фейсбук)...


 

Автор: Roca
Закони Нормативна база Коментари