„Къщата Дърво” в новия том на „1000 х European Architecture”

„Къщата Дърво” влезе в новия том на „1000 х European Architecture”
15.12.2011
www.niracom.com
111
къща, дърво, том, Борислав Игнатов
www.niracom.com
Източник: www.niracom.com

„Къщата Дърво” влезе в новия том на „1000 х European Architecture”
Единствената българска сграда, намерила място в новото луксозно издание на Braun Publishing, е проект на арх. Борислав Игнатов и се намира в околностите на Варна
Високотехнологичната реализация на арх. Борислав Игнатов, известна като „Къщата Дърво”, която беше завършена миналата година, получи още едно високо международно признание.
Тя стана единствената българска сграда, включена в новото, второ издание на Braun Publishing „1000 x European Architecture” („1000 х Европейска архитектура”). Луксозният англоезичен том е голямоформатен, поместен е в специална кутия, съдържа 1024 страници, 5000 илюстрации и излезе преди броени дни на пазара на цена от 125 евро.
http://www.braun-publishing.ch/index.php?id=221&L=1&tx_ttproducts_pi1[backPID]=221&tx_ttproducts_pi1[cat]=18&tx_ttproducts_pi1[product]=232&cHash=9f3338f1e5
Braun Publishing е издателство, специализирано в областта на архитектурата и дизайна.
„1000 х Европейска архитектура” показва 1000 сгради, проектирани от водещи световни имена и изгряващи нови звезди в архитектурата. Те са построени в последните пет години на територията на Стария континент - от Норд кейп до Средиземно море и от бреговете на Атлантическия окен до Урал.
На страниците на престижното издание проектът на арх. Борислав Игнатов е в компанията на последните реализации на звездните архитекти Сантяго Калатрава, Норман Фостър, Заха Задид. Така „Къщата Дърво” край Варна се нарежда до знакови сгради като залата „Зенит” в Сен Етиен, Франция и най-високия небостъргач в Скандинавия – „Turning Torso” в Малмьо, Швеция.
Избраните 1000 работи в този том предлагат един срез на съвременната европейска архитектурна култура, видян в контекста на строителния бум, финансовата криза и започналото икономическо възстановяване. Сборникът разгръща една извънредно богата палитра от творчески решения – с различен мащаб и предназначение, но показателни за тенденциите в архитекурата на Европа от края на първото десетилетие на ХХІ век. Силно изразен при тях е и отпечатъкът, който нарастващото екологично съзнание слага върху развитието на идеите на европейските архитекти. Точно в тази линия е и проектът на арх. Игнатов.
Пътят към поредното високо признание за „Къщата Дърво”, известна и като „Къщата със зимна градина”, минава първо през наградата за иновативност за 2010 г. на Съюза на архитектите в България. Следва я конкурсът „Къща на годината 2010” на WAN (www.worldarchitecturenews.com) и Световната организация на архитектите UIA, в който тя е сред 25-те селекционирани сгради. Отзиви за проекта са публикувани в множество български и англоезични периодични издания за архитектура.

„Къщата дърво” е собственост на варненския бизнесмен Георги Бонин и се намира в околностите на Варна. Тя следва една съвременна устойчива еко концепция, която отчита особеностите на терена, използва възстановяеми енергийни източници и минимизира въглеродния отпечатък.
Адмирациите на експертите предизвика моделът на дървото, върху който стъпва идеята за къщата. Корените са 100-метрови геотермални сонди, които гарантират енергоефективно и незамърсяващо отопление за жилищните помещения и зимната градина. Тя пък оформя короната на къщата. Изцяло е възстановен теренът, озеленяването е извършено само с с местни растителни видове, а зимната градина осигурява целогодишно пресни био подправки и цитруси.
Респектът към околната среда е основна движеща сили на творческата инвенция на арх. Игнатов. Следващото място, където го отвежда тази сила, а брегът над Трейшън клифс край Каварна, където вече се изгражда неговият нов проект „Къщата Равноденствие”.

Архитект Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършил е УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г.
Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като „Perkins + Will Architects”.
Преподавал е в Колумбийския университет.
Лицензиран архитект е в САЩ и България, където неговото архитектурно бюро "Игнатов Архитектс" (www.bignatov.com) има представителства.
Нина Локмаджиева
NIRA Communications PR agency
www.niracom.com
lokmad@niracom.com
mobile 0887 203 752

Автор: www.niracom.com
Закони Нормативна база Коментари