„Извинете моя френски!” e темата за януарското издание на Maison et Objet 2019

Първите и най-значителни мебелни изложения за 2019 г. са Мебелният панаир в Кьолн (14 – 20 януари) и Изложението Maison et Objet (18 - 22 януари) в Париж.
10.01.2019
Теменужка Захариева
1469
интериор, интериорен дизайн, мебелни изложения
Логото на януарското Maison et Objet
Източник: Maison et Objet

С началото на годината се завърта и колелото на интересните и важни изложения за дизайн на интериора, които до голяма степен ще оформят виждането ни за средата, в която живеем и работим. Първите и най-значителни от тях са Мебелният панаир в Кьолн (14 – 20 януари) и Изложението Maison et Objet (18 - 22 януари) в Париж. Какво да очакваме и за какво да следим?

От 1995 г. MAISON & OBJET е едно от най-значителните събития в света за професионалисти в сферата на интериорния дизайн и lifestyle-индустрията. Всяко издание събира около 3000 изложители и повече от 90 000 посетители, 50% от които  са от чужбина.
"Excuse my french!" („Извинете моя френски!”) е темата за януарското издание на Maison et Objet 2019, разработена от базираната в Париж агенция за прогнози NellyRodi и представяща, според тях, предстоящите потребителски тенденции и социални феномени. Но също така е и израз на нововъзродения интерес към всичко френско, отличаващо се с впечатляващо чувство за стил и това неописуемо галско излъчване на лесен шик и привлекателност.

За Винсент Грегоар от NellyRodi е добре да бъдем различни: „В един свят, където нещата стават стандартизирани, хората търсят нещо различно”, казва той. „А французите имат точно това".

Снимка: Patrick Williamson Photography

На снимката виждате JULES, дизайн на Charlotte JUILLARD за Duvivier Canapés – рекламиран като един от символите на този така желан френски шик.

Изложението ще бъде разделено на две основни зони: зона за дома с четири основни стила – Уникални и еклектични, Завинаги и Занаяти, и зона за продукти, разделени в седем категории - аксесоари, домашен текстил, аромати за интериора, модни аксесоари, детски и семейни артикули, умни подаръци, както и кухненски тенденции.

Мебелният панаир в Кьолн Imm Cologne е очакваното ежегодно изложение в началото на годината и за много експерти в бранша - барометър на тенденциите по отношение на интериора. С повече от 1300 изложители, включително международни звезди на дизайна, както и много нови дизайнери от повече от 50 страни с много нови продукти и идеи за обзавеждане, както и иновативни идеи за дизайн, Imm Cologne е важен показател за тенденциите на годината, която започва. Един от важните проекти всяка година там е „Das Haus” („Къщата“) и всеки от тях показва различното виждане на избран дизайнер от различна страна за това как живее модерният човек. Тазгодишният дизайнерски проект е създаден от австралийските дизайнери Кейт и Джоел Буй от студио Truly Truly. Симулацията на жилищна сграда с площ от 180 квадратни метра показва тяхната лична визия за съвременен живот: къща с почти никакви вътрешни стени, с четири свързващи зони “Reclusive” (“Уединен”), “Serene” (“Спокоен”), “Active” (“Активен”) и “Reclining” (“Почиващ си”).

Паралелно с панаира в Кьолн ще върви и международното кухненско изложение LivingKitchen, представящо всички важни новости в сектора. На него ще бъде представена Кухнята на бъдещето от швейцарско-аржентинския дизайнер Алфредо Хеберли. Koelnmesse е поканил Häberli да проектира своята кухня на бъдещето за събитието, което се провежда на всеки две години, и да я представи на площ от 160 квадратни метра.


Диван на Себастиан Херкнер.     Снимка: Wittmann

Някои от интересните нови продукти, които ще видим на изложенията: 
Свободно стоящ и освободен от условности - за да задоволи този всеобщ копнеж и да посрещне собствените си очаквания, Себастиан Херкнер просто създава нова категория мебели: Miles pouflongue е едновременно пуф, удобен като поставка за крака, шезлонг и малък, самостоятелен остров за един или повече хора. Сцена или място за уединение, в зависимост от местоположението му, той може да бъде място за почивка, мислене, работа или сън. 


Miles pouflongue.     Снимка: Wittmann

А за януарското издание на Maison et Objet 2019 Себастиан Херкнер е избран за дизайнер на годината. 


Flower Power.     Снимка: Maison et Objet

Една от най-красивите колекции, които ще можете да видите в Париж е Flower Power – ода на пролетта от красиви ръчно направени лалета, окачени на тавана като осветление, създадени от италианската компания Vgnewtrend от светодиоди и Муранско стъкло. На снимката те са поставени над друга колекция осветителни тела VE NIER на компанията също от Муранско стъкло и светодиоди.


Linea Side by Side.     Снимка: Stig Leander

На снимката по-горе виждате и красивото бебешко легло Linea Side by Side на скандинавската компания Stig Leander, което можете вечер да поставяте до вашето легло и така да имате директен контакт с бебето си по всяко време.

Очакват се много интересни нови продукти и идеи, които си струва да следим. И двете изложения поставят темите и загатват тенденциите в интериора, които ще видим по-късно и през април на Седмицата на дизайна в Милано и ще ни бъдат предлагани от големите производители в бранша през тази година. 

Закони Нормативна база Коментари