РVС дограмата на българския пазар

Да убеждаваме в предимствата на РVС дограмата вече почти не се налага.
15.03.2006
ВЕКА България
643
дограма, прозорци, pvc профили, Века, качествена дограма
Качествената дограма се произвежда от качествени профили
Източник: https://veka.bg/

Да убеждаваме в предимствата на РVС дограмата вече почти не се налага. Дори утвърдилият се постулат, макар и не особено коректен, че при РVС дограмата няма конденз, говори най-малкото за всеобщо убеждение в ползата от този вид остъкляване.

Прозорци от пластмаса се появяват в Западна Европа за пръв път преди 50 години, а от края на 60-те започва масовото им използване в строителството. За няколко десетилетия пластмасовите прозорци успяха да се наложат над познатите материали за дограма от дърво и алуминий и пазарният им дял е съответно 55 на сто на германския и около 40 на сто на европейския пазар. Днес PVC е един от най-важните прозоречни технически материали, които могат да се произвеждат, обработват и рециклират след продължителна употреба.У нас пластмасовите прозорци също завоюваха доминиращ пазарен дял. Да отбележим най-важните качества на пластмасата, които допринасят за този успех:

•    Изключителна устойчивост на химични въздействия, например по отношение на повечето неорганични киселини, основи и солни разтвори, неполярни разтворители, газове и множество органични съединения като мазнини, масла, бензин, алкохол, почистващи средства. По тази причина прозорци от РVС не се влияят от киселинни дъждове, могат да се монтират в специфични условия, например в крайбрежни райони, покрити басейни.
•    Дълготрайна устойчивост на атмосферни влияния. Това на практика означава, че в течение на дълги години по повърхността на дограмата не настъпват съществени промени.
•    РVС  притежава много добра устойчивост на стареене, осигуряваща дългогодишно запазване на механичните свойства на дограмата – здравина и  еластичност. По този начин е гарантиран дълъг живот, като по правило в случай на дефекти не участва самият профил, а се касае най-вече до остъкляването и обкова.
•    Дограмата от РVС се поддържа изключително лесно. За целта е достатьчно почистването с домакински препарати.
•    Като полимерен продукт поливинилхлоридът притежава изключително нисък коефициент на топлопроводимост 0,17 W/mK (при алуминия 209,3 W/mK, при дървото – 0,16 W/mK). В комбинация с подходящо остъкляване дограмата от РVС допринася за общата топлоизолация и спомага цялостно за икономията на енергия.
•    Посредством различни методи за обработка на повърхността на РVС профили се постига богата гама цветове и декори, придаващи индивидуалност и уют за всеки вкус.
•    РVС притежава механична издръжливост на удари, поддава се на оформяне (огъване) при нагряване, заварява се  и се обработва лесно. По този начин  прозорецът от РVС профили позволява приспособяване към всеки архитектурен стил, използвайки възможностите за избор на цвят, форма, аксесоари и декоративни стъклодържатели и лайстни.
•    Дограмата от РVС осигурява добра защита срещу взломно проникване в дома благодарение  на влаганите стоманени заздравители при  изработването й.
•    РVС като материал е труднозапалим и е самозагасващ - гасне извън пламъка на огъня. При дограма от РVС може да се говори за превантивна защита от пожар.
•    Не на последно място поливинилхлоридът се характеризира със своята екологичност и цикличност в новото производство. По механичен способ е възможно постигането на 100% оползотворяване на старите РVС профили, влагането им отново в производство и икономия на ценни ресурси за бъдещите поколения.
Не на последно място за успеха на прозорците от РVС допринасят не само горепосочените технически свойства, но и оптималното съотношение качество-цена.
Наред в всичко положително напоследък на българския пазар се наблюдават явления, водещи до компрометиране на РVС дограмата. Стремежът за максимални печалби и ниски цени на изделието предизвиква компромиси с качеството и окомплектовката му. Пестят се необходими от технологична гледна точка материали – например не се слага стоманена армировка или технически предписаната се подменя от друга, най-вече по-тънка; подменят се оригинални аксесоари, например уплътнители; използват се неподходящи за целта обкови. Масово се появяват нови фирми без нужната подготовка и обучение. Работи се, без да се отчитат статика, сили на натоварване, допустими размери или възможност за изпълнение, като че ли не се отнася до строителен елемент, от който зависят нашият комфорт и сигурност.
Вече и крайният потребител е объркан от множеството профили, цени и рекламни трикове. Появиха се местни производители на профили (в момента четирима с тенденция за нарастване на броя им), има неизвестен брой турски профили, почти всички германски производители са тук, също френски, италиански, белгийски, полски, унгарски, дори китайски. Утвърдени германски фирми пласират изтънени и олекотени серии, които са произведени или в предприятия в Източна Европа, или пък са предназначени за източноевропейския пазар. Използва се утвърдена марка, за да се предлагат изделия от друга категория. Все по-рядко се срещат профили, отговарящи на германските нормативи за качество по RAL, а това са най-строгите и високи критерии за качество в Европа. Регламентират основни характеристики на профилите, които ги категоризират като клас А: например праволинейност, дебелина на стените, плътност, термоустойчивост, пластичност, съпротивление на удар, устойчивост на атмосферни влияния вледствие изкуствено стареене, допустими промени в цвета и т.н.

Профилите, които не отговарят на тези критерии, се категоризират като клас В или по-ниско. Основен техен видим признак, който може да се установи без специализирина техника или познания, е дебелината на външната стена. При профили, изработени по RAL GZ 716/1 дебелината на външната стена трябва да е 3,00 мм, с толеранс плюс- минус 0,2 мм, т.е. мин. 2,8 мм. Профили, чиито външни стени са например 2,7 мм, са вече от клас В.
Какво означава това за потребителя
На първо място трябва му се изясни, че макар и профилът да е например  германски, той може да е от ниска категория. Резонно е физическите и техническите показатели на дограми от такива профили да отстъпват на прозорците от стандартните германски профили. Така например изпитания в Германия са доказали, че здравината на ъгловите заварки на прозорци от профили с изтънени стени са по-слаби с 30-40%  и с по-кратък живот от тези на качествените профили по RAL GZ 716/1, които гарантират издържане на натоварванията  върху ъгловите заварки  за 50 години.

Клиентът трябва да е наясно, че плащайки по-ниска цена, трябва да очаква и по-ниско качество.

Да се  говори, че РVС дограмата е една и съща само защото е от пластмаса, е все едно да се твърди, че хлябът от всички производители е един и същ само защото е произведен от брашно. Добрият профил се прави от качествено РVС и качествени добавки, които имат своята цена.  И там има качествени доставчици и такива, които са от по-ниска категория, респективно цена. И при производството на РVС профили технологията, както при хляба, включва смесване в строго определи пропорции от еднакви и с постоянно качество съставки.  Следва месене в студен и загрят вид на всички съставки и последващо  втасване, нещо непознато у нас и у доста доставчици на юг от нас. Всичко това се предхожда от качествен контрол на суровините, преди въобще да попаднат в технологичния процес. На външен вид всичко изглежда еднакво, дори понякога некачественото е по-лъскаво. Във времето недостатъците лъсват, но за съжаление парите вече са похарчени. Купувачът просто си е купил нещо ново, но също толкова лошо, може и дори по-лошо от старата дограма.

Качествена дограма се произвежда от качествени профили. VЕКА  Германия  произвежда и продава тикива профили на българския пазар - отговарящи на германските нормативи за качество по RAL- GZ 716/ 1. С присъствие в над 50 страни и 17 дъщерни предприятия на 3 континента VEKA се нарежда сред челните производители на РVС прозоречни системи в световен мащаб с годишен оборот от 600 млн. евро. Високопродуктивна смесителна инсталация с капацитет 450-500 т дневно осигурява суровина за производство не само в централата в Зенденхорст, но и снабдява със суровина дъщерните предприятия в Европа.  Само в Германия през 2005 г. са екструдирани 75 000 т РVС суровина, а в заводите на фирмената групировка – над 150 000 т. През изминалата година от Зенденхорст са излезли 106 350 палета с профили, от които 14 000 км са фолираните профили. Но най-голямото богатство на VЕКА са нейните системи - огромно многообразие от профилни геометрии (над 1500).

Както преди, така и сега системата SOFTLINE на VEKA дава на клиентите непостигната от други  дълбочина и разнообразие и  решения и най-необичайни задания. Системата VEKA  SOFTLINE е в две разновидности – с външно уплътняване (Softline AD) и със средно уплътняване (Softline MD). Неоспоримият й успех на германския и международния пазар й гарантира и в следващите години запазено място в производствената програма на VEKA. Нейна разновидност с основно приложение в мащабни обекти е EUROLINE – също толкова надеждна и сигурна, екструдирана по германски стандарт.

В областта на 70 мм петкамерни системи VЕКА предлага пет завършени системи, съвместими помежду си и отличаващи се по дизайн.

TOPLINE е 70 мм система с неповторим дизайн. Тя бе демонстрирана  за пръв път на панаира в Нюрнберг през 1998 г. - тогава като четирикамерен вариант. Праволинейна оптика от фасетирани профили придават чистота на формата и неповторимост  на изгледа. TOPLINE  е топпредложението на VЕКА. Предлага се във вариант с външен – АD, и централен уплътнител - MD.

SOFTLINE 70 е познатата система на VEKA с класически дизайн, но пораснала до 70 мм и пет камери. Предлага познатото многообразие от профили и геометрии за ново строителство и реставрация, във вариант с външно АD и централно уплътнение MD. При варианта MD наличието на три уплътнителя са стандартно изпълнение.
SWINGLINE  е системата на VEKA, предлагаща профили в привлекателни заоблени форми и премерени пропорции.

Тези системи позволяват комбиниране помежду си, създавайки предпоставки за уникалност и индивидуални акценти на дограмата.

Системата TOPLINE Plus, сертифицирана за стандарта “пасивна къща” открива нови хоризонти за приложение в строителството на бъдещето. Без полиуретановите вложки системата е приложима за критериите на нискоенергийното  строителство.
Oсвен прозоречни системи VЕКА предлага на своите клиенти изпробвани и богати системи за слънцезащита - щори с вградена кутия и кепенци.
Отделно производство на VEKA  са плоскостите от РVС, с основно приложение в строителството и рекламата.


Иван Димитров

Закони Нормативна база Коментари