Кaк да оборудваме домашен фитнес

За много хора мисълта за тренировка в обществен фитнес е неприемлива идея. Хората с добра самодисциплина намират за много удобно да оборудват фитнес в дома си.
15.01.2009
Мая Янева
1683
фитнес зона, оборудване, домашен фитнес
Източник: Списание "Още за къщата"

За много хора мисълта за тренировка в обществен фитнес е неприемлива идея. Хората с добра самодисциплина намират за много удобно да оборудват фитнес в дома си. За целта е необходимо да прецените свободното пространство, нуждата и целите на фитнеса, както и бюджета, с който разполагате. В дома фитнес оборудването може да бъде много подходящо за рутинни упражнения, които не изискват да излизате извън дома – включително уреди за кардио- и силови тренировки 
Изберете помещение за тренировка
Използвайте тези напътствия, за да изберете най-подходящата стая, площ или ъгъл, която ще посветите на домашния си фитнес. Избягвайте разполагането на спортната пътека в спалнята - вместо това изберете гостната или сутерена. Ще се нуждаете от достатъчно висок таван за по-високи уреди като елиптичен тренажор или пътека за бягане – височината е повече от ръста на човека, който ще го ползва, когато е изправен.Изберете помещение, където не се минава често,
така че да не ви прекъсват другите членове на семейството.

 Изберете подходящото оборудване за домашен фитнес
Изборът на оборудване за домашния фитнес зависи от мястото, нуждата от фитнес и възможностите и разбира се, средствата, които ще инвестирате. Американската академия за ортопедична хирургия препоръчва физическо натоварване трийсет минути четири пъти на седмица за жените, плуването и колоезденето не се считат за тренировка, която предотвратява остеопорозата и загубата на костна плътност. Когато сте определили целта на вашите тренировки – вие и вашият лекар или треньор можете да избирате фитнес оборудване. Подберете уреди с кардио- и фитнес натоварване.

Към кардиооборудването се причисляват:
Тренажор – подходящи са както компактните сгъваеми тренажори, така и най-модерните уреди, които имат детектори за натоварването на мускулите и сърцето.
Велоергометър – статичното колело е най-популярната машина, а новите разработки са с програма изкачване на стълбите и тренировка от изправено положение.
Елиптичен тренажор – тренажор от две части, елиптичният тренажор има възможност за движение едновременно на краката и на ръцете за разлика от обикновения тренажор.
Фитнес уред, който натоварва ръцете и краката чрез симулиране на гребане.
Оборудване за кикбокс у дома.
Оборудване за бокс – може да включва ръкавици, боксови чували, боксови круши.
 
За силова тренировка ви е необходимо:
Килимче за йога – специалната постелка за йога помага на тялото и го предпазва от травми при упражнения, които се правят на земя.
Топка – това е много добър уред за тези, които имат болки ниско на гърба или за бременни.
Тежести – дъмбели, гирички.
Лежанка – има варианти за натоварване на горна, долна част на тялото и за цялостна тренировка.

Когато решите кои са предпочитаните и основни упражнения за вас, може да спестите средства от оборудването. Може да намерите това, от което имате нужда, при сезонно намаление или в специализираните магазини за спортно оборудване. Понякога може да намерите добри уреди втора ръка. Ако купувате такива обаче, обърнете внимание доколко са амортизирани.
 
Декорация на помещението за домашен фитнес
Направете домашния фитнес място, където ще се радвате да прекарвате вашето време, място, където да се зареждате и да се чувствате добре. Независимо дали вашият домашен фитнес е необходимост или лукс, той трябва да е място, където се чувствате въодушевени и жизнени. Вашият домашен фитнес трябва да е приветлив и да прави тренировките ви приятни.
Декорирането на помещението за тренировка е като декорирането на всички останали помещения – изисква се предварителна подготовка и търсене. Имайте предвид размера на мястото или помещението за фитнес, тъй като това е от решаващо значение за избора на уреди. Консултирайте се с личния си треньор или фитнес експерт, който да ви помогне да намерите най-подходящия продукт за целта на вашите тренировки и здравни потребности. Когато имате оборудването, вие сте на крачка от довършителните работи.

Най-голямо значение имат цветовете на стаята за фитнес, тъй като имат пряко въздействие върху настроението и емоциите и неправилно подбраните цветове могат да направят тренировките ви неприятни, да ви натоварват и да направят помещението неприветливо. Много хора смятат, че ярките цветове са подходящият избор за фитнеса, но контрастните текстури и форми могат да уморяват очите и да доведат до изтощение. Разбира се, вземете предвид какви упражнения точно ще правите. Ако практикувате йога, светлото прохладно синьо ще увеличи чувството за спокойствие и отпускане. Оранжевото е подходящо за енергизиране и за кардиотренировки. Лилавото е цвят на трансформациите, ако търсите тотална промяна на вашата физическа структура, можете да направите помещението в лилаво. Червеното повишава кръвното налягане и пулса, но това може да доведе до прекомерно и изкуствено претоварване. Червеното води също и до повишаване на глада.
Подът е нещо, на което трябва да обърнете особено внимание, тъй като той е основна платформа за вашите тренировки. Килимът може да бъде добро решение и ще ви предпазва от травми, ако правите аеробика и за да разполагате с мека основа при упражнения от легнало положение. Грапавата настилка е по-добър избор, но цената и удобството трябва да се вземат предвид. Ако имате твърд под или някаква друга твърда повърхност, добре я тя да е модулна система, която може да се подрежда в зависимост от вашите нужди в момента или да се мести като цяло.
Накрая изберете някаква визуална стимулация, например снимки и плакати на хора, които практикуват любимия ви спорт. Тренировките могат да са отегчителни, ако сте сами във вашия сутерен. Така че осигурете си „забавление”.

Ако радиото ви е достатъчно, тогава на всяка цена си осигурете такова в помещението за тренировка. Приятната музика е чудесно допълнение към тренировката ви – може да допринесе за вашето добро настроение. Подходящо подбраната ритмична музика подпомага поддържането на темпо при аеробиката, както и при кардиотренировките. Спокойната и релаксираща музика пък се препоръчва като фон при йога и други релаксиращи тренировки. Ако искате да следвате програма за тренировка, придружена с видео, тогава осигурете във вашия домашен фитнес монитор и DVD уредба.

Обзавеждането на домашния ви фитнес трябва да съответстват на вашите цели, тренировки и стил на живот.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари