С кои цветя готвите?

Да срускате цветя не е хрумване на съвременния човек, а практика, позната още в древността, когато предимно пъпки и цветчета са добавяни в ястията - от маргаритки до липа.
14.07.2014
Светлана Желева
1019
цветя, цветя за ядене, салати с цветя
Салатата от пресни цветя е много свежа.
Източник: http://blog.speisekarte.de/wp-content/uploads/2011/05/2312819724_dc4ba01343_z.jpg

Да срускате  цветя не е хрумване на съвременния човек, а практика, позната още в древността, когато предимно пъпки и цветчета са добавяни в ястията - от маргаритки до липа, разказва виенската градинарка Хермина Калх, цитирана от списание Servus.at


В последните години в ястията навлязоха свежи попълнения с цветя, които познаваме само като декоративни – напр. цвете кученце (Antirrhinum majus) , фуксия (Fuchsia ), цветчета от ягода, които са бонбонено розови и са истинска наслада за окото, както и градинския космос (Cosmos bipinnatus).


Човек малко трябва да превъзмогне предрасъдъците си преди да опита ястията и безпристрастно да ги оцени. 


Цветчето на лука, прясно откъснато също е много вкусно и е се гарнира с листни салати. Стават чудни сандвичи, когато го поръсите върху филия хляб с масло.


Листата и цветчетата на ароматното мушкато, от свежия аромат на пресен лимон до шоколадово сладко. Листата му са много подходящи за бисквитени десерти и сладоледи, а цветчетата му подхождат за почти всички десерти.


Една плодова салата става още по-освежаваща, ако съдържа цветчета от мента и маточина.
Цветчетата на далията могат да се карамелизират в захарни бонбонки.


Капуцинска латинка 
При нея са ядливи кръглите листенца и цветчетата. Остро подправеният вкус веднага издава, че е латинка. Подходяща е за ястия с яйца, картофи, нудели, салати и студени ястия.


Все още затворените пъпки могат да се накиснат в оцет и да се използват като заместител на каперси. 


Рогата виолетка
Има толкова приятен вкус, както и изглежда. Нейният сладък аромат пасва на плодови салати, сладкиши и десертни кремове. Тя облагородява сиропи и студени чайове. Най-популярната рецепта е бонбони  виолетка.


Невен
Като ядлива декорация е подходяща за почти всички ястия,напр. зеленчукови супи, ястия с яйца, салати, десерти. Младите листенца са подходящи за подправяне на салати. Самите листенца  могат да се захаросат. 


Градински космос
Отделните цветчета могат да бъдат откъснати и са подходящи за салати, хляб и студени ястия. 


Турта
Повечето от цветчетата й са ядлива декорация на студени блюда, хляб и хлебни изделия, салати, подходяща е за дресинги за салати, вкл.  и билкови дресинги за  намазване върху хляб. Те са вкусни още в сладки ястия и десерти. 


Градинарски трикове за свежи салатки


  • Цветчета се берат сутрин при сухо време, когато слънцето още е на хоризонта и летливите етерични масла не са отлетели.
  • За да не увяхват, ядливите цветя е добре да се съхраняват в плодника на хладилника или върху влажно кухненско руло.
  • Малките цветчета на бегонията, виолетката и маргаритката се слагат цели в салатата, а големите цветчета е за предпочитане да се накълцат на-ситно.
  • Повечето от цветята можете да ги отглеждате на  балкона или в градината .
  • За да засадите вкусните цветя се нуждаете от една щайга с дължина поне 50 см. Важно е процепите да не са запушени, за да може излишната поливна вода да се оттече.
  • Добре е да сложите рохкава почва, напълнете щайгата с пръст 5 см под ръба.
  • Засейте 5 вида цветя  в сандъчето - напр. капуцинска латинка, турта, виолетка, невен и градински космос. Наредете  по-едрите цветя на заден план, а по-дребните отпред.
  • Ще бъде много добре, ако съобразите отглеждането на цветята с лунния календар, според който стават здравословни и вкусни.
+4
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари