В духа на традицията

Тази къща, на около 86 м2 застроена площ, се намира на стотина километра от София. Разположена е в обширен двор с наклон на запад, накъдето се разкриват далечни панорами към съседните планини.
15.02.2006
Арх. Лило Попов
1099
къща, сграда, покрив, етаж, терен
Къщата е разположена в обширен двор с наклон на запад
Източник: Арх. Лило Попов

Тази къща, на около 86 м2 застроена площ, се намира на стотина километра от София. Разположена е в обширен двор с наклон на запад, накъдето се разкриват далечни панорами към съседните планини. Основно изискване на собствениците беше помещенията и пространствата да се ориентират към красивата гледка.
След влизането в сградата от север, срещу посетителя е пространството на трапезарията, което прелива в покритата тераса отвън през отваряемата витрина. Надясно е родителската зона – спалня, баня и кабинет, а наляво – дневната с кухненския тракт, повдигнати с няколко стъпала, следвайки наклона на терена. Дневната зона е в едноетажен обем, което дава възможност в интериора да се изяви наклоненият покрив с неговата дървена конструкция. Дневната и трапезарията са пространствено обединени около двустранна камина.Еднораменна стълба води към етажа, където има две спални с баня и килер. От спалните се излиза на просторен чардак с огнище, с поглед на юг и запад.

Партер

Под стълбата за етажа е тази за сутерена, който съдържа, освен котелно и склад, сауна с баня и помещение за отдих. Поради естествения наклон на терена, от това помещение може да се излезе направо на двора.

Етаж

Както чрез градоустройственото (органично вписване в релефа) и чрез обемно-планировъчното решение (еркери, чардак, скатни покриви, пропорции на отворите и т.н.), така и чрез съчетаването на бяла мазилка, каменни зидове и дървени обшивки се търси архитектурно въздействие в духа на националната ни традиция.

 

Автор: Арх. Лило Попов
Закони Нормативна база Коментари