С полъх на митична красота

Представяме Ви къща в Ситония, Гърция, реализирана по проект на L6 studio.
15.04.2022
Вяра Петкова
3061
морска къща, къщи реализации, къща в Ситония, студио L6 studio

Проект: L6 studio
Екип: арх. Адриана Димитрова, арх. Ивайло Захариев, арх. Атанасиос Аргирудис, арх. Мирослав Желязков

Фотограф: Георги Петев

С настъпване на хубавото време, желанието за екскурзии и нови приключения полека лека се загнездва във всички нас. Събуждаме съзнанието си за простора навън, а морските пейзажи стават все по-желани и търсени. И несъзнателно обръщаме поглед на юг, към земята на безкрайни плажове и кристално чиста вода – Гърция, мястото на което боговете са ходели по земята. Ще Ви разкажем как райския пейзаж на Егейско море на средния ръкав от полуостров Халкидики - Ситония е обогатен с един от последните завършени проекти на L6 studio, който представлява еднофамилна къща за целогодишно обитаване. Това е предизвикателство, което студиото посреща с креативност и интересни архитектурни решения.


Снимка: Георги Петев

Къщата е разположена в малко населено място в южната част на Ситония и представлява едноетажна монолитна постройка с просторен басейн – истинска мечта за любителите на морския живот. Фасадната облицовка представлява типичен за района камък, така че къщата да се слива с околната среда, но едновременно с това да се отличава с модерния си, екзотичен характер. Поради ограниченията за застрояване на терена до 200кв.м, разгънатата площ на къщата е проектирана максимално функционално, така че да са налице всички удобства и едновременно с това да се набави нужния простор за всяко от тях.


Снимка: Георги Петев

Дневната част на къщата представлява просторна кухня с кухненски остров, около който във високи колони по стените са събрани всички останали шкафове и електроуреди. Тя изцяло се отваря навън и за по-голямо удобство, непосредствено до нея е ситуирана и лятната кухня, която е разположена така че да се осигури постоянен полъх на вятъра и да бъде търсено място от къщата дори и в най-горещите летни дни. Вътрешната кухня преминава към просторна трапезария и завършва с голяма холна част, като цялото това пространство е отворено към външната среда чрез високи прозорци от трите си страни.


Снимка: Георги Петев

За изграждането на един летен, ненатрапчив и същевременно атрактивен интериор, архитектите са наблегнали на избора на естествени материали и меки тонове, като впечатление прави хомогенния под от циментова мозайка.

Зоната за релакс или спалните се простират по дължина в останалата част на къщата. За да се спечели повече място, достъпът на две от спалните е заложен отвън, през зоната на басейна, така че да се избегнат излишни вътрешни преходи и да остане достатъчно място за бани с прозорци към тях. Така този „недостатък“ на ограничената квадратура на къщата, всъщност създава две съвсем самостоятелни стаи, които нямат пряк достъп до останалите помещения и в духа на различните ваканционни изисквания, бих казала, че е създадено едно чудесно предимство от гледна точка на функционалността им. Третата спалня има пряк достъп до дневната част и така представлява идеално място за почивка на домакините.


Снимка: Георги Петев

Къщата е обиколена от просторна циментова тераса с площ от 288кв.м. по която е разположена необходимата слънцезащита, благодарение на отделни навеси. Терасата е разделена на трапезарна част с външна кухня по късата фасада и няколко релакс зони около басейна, вкопан по дължина във високата циментовата основа.


Снимка: Георги Петев

Благоприятната подредба на външното пространство, както и лесния преход от към интериора, позволяват почти 24 часов контакт с външната среда, което е и основната цел на всяка къща край морето. Поради спецификата на климата и голямо количество валежи, които падат целогодишно, цялата къща е вдигната на висока 80 см циментова основа, за да се избегнат наводнения и ерозия на основите и да се пригоди максимално добре към терена и околната среда.

Освен стаите за гости, е предвидено място за разполагане на каравани в двора, като за тази цел са изградени две тоалетни и две душ кабини непосредствено след спалните и определено количеството на гости в случая става все по-трудно ограничимо.


Снимка: Георги Петев

Модерна, екзотична, удобна и атрактивна, къщата в Ситония на L6 studio със сигурност Ви е накарала да помечтаете за дългите морски дни. Създадено е лятно убежище, еднакво функционално и извън сезона, което да събира както отделни млади двойки, така и семейства с деца или пък шумни компании и да се трансформира в зависимост от нуждите. Без съмнение е създадено едно перфектно ваканционно място, на което да се откъснеш от света, а боговете със сигурност са минали и от тук.


Снимка: Георги Петев

Подизпълнители и доставчици:

Дограма: ALUMIL
Алуминиеви архитектурни системи ALUMIL в стремежа си към съвършенство претворяват всяка идея в материя с функционалност, естетика и дизайн!
Благодарение на биоклиматична пергола PG120P MIKONOS къщата контролира слънцезащитата в най-горещите дни от годината, а панорамна система S700 Lift & Slide и S77 допринасят с комфорта си за максималната осветеност на вътрешните пространства. Алуминий, стъкло и камък се обединяват с цел  постигане на устойчив и жизнен дом в името на неговите обитатели. И целта е постигната - Къщата се вписва хармонично и естествено в заобикалящата я среда, запазвайки своята идентичност и неподправеност.

Осветление: студио за архитектурно осветление Altronics light
Разработката на концепцията за интериорно осветление има за цел постигане на баланс между функционалност и естетически ефект. Системите от  токопроводими шини с прожектори са разположени така, че да дават възможност за осветление на функционалните зони, без да присъстват като декоративни форми в архитектурното пространство. Добрите оптични системи създават визуален комфорт и светлинна сценография в пространството. Повече информация за дейността на фирмата може да получите на www.altronicslight.com


Снимка: Георги Петев

Технически характеристики:
Място: Ситония, Гърция
РЗП: къща  200 м2 и тераса 288 м2
Двор: 3100 м2
Година на проект и завършване: 2019–2021
Проект: L6 studio

 

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари