И старата кръчма оживя...

Реставрация на старинна българска къща от епохата на Възраждането
04.06.2019
Още за къщата
5153
къща, селска къща, реставрация на къщи, Магдалена Шидерова
Източник: Проект и снимки: Интериорен дизайнер - Магдалена Шидерова

Проект и снимки:
Интериорен дизайнер - Магдалена Шидерова
GSM: 0885 988 901, тел.: 02/943 8348
e-mail: interior@dm-consult.net

 


Да уловиш духа на времето, макар и фразата да звучи доста изтъркано и тривиално, когато става въпрос за запазване на част от миналото, може би няма по-точни думи, които да опишат процеса, възвръщаш “реликвата” отново към живот.

 


Когато в мястото, в къщата, всеки сантиметър носи някаква следа, съдържа някаква информация, “говори” със своеобразни знаци, в такива случаи не можем просто да пренебрегнем даденостите, да махнем с ръка и да продължим, търсейки ново решение, което да ни е удобно. Това, което се е случвало на мястото, може би не си струва да бъде заличено завинаги, така че никой никога повече да не се докосне до миналото...

  

Да събудиш за живот застарялата, запусната и забравена селска кръчма е истинско предизвикателство. Няма как да не се открият следите от времето, когато кръчмата е била сърцето на селото, сборното място за хората, полето за изява и безкрайни диспути.


В къщата, обект на реставрация, някога се е помещавала кръчма на селото, разположено в близост до Габрово и Боженци. Сградата е типичен представител на тревненско-еленската школа с характерното симетрично планово решение. На каменното приземие е разположена голяма изба, дюкян и кръчма към улицата.

На етажа са ситуирани две групи от по две стаи, свързани със салон и два килера.
 
В едната група има соба и стая с ъглово, мазано огнище с полица, дървени ниши, долапи и водник. Другите две стаи са самостоятелни за деца и за гости.
 


Чардакът заема по-голямата предна част на къщата, като по време на ремонта е разширен с 3 кв. м и отдолу с талпи е обособена подчардачна площ.

Интериорното оформление на този вид къщи включва измазани подове и стени, талпени подове, дъсчени тавани, полици, килери.
 


Идята на този проект е колкото се може сегашният интериор да се доближи до автентичността на къщата отпреди 100 години, въпреки че функцията му ще бъде леко изменена и осъвременена. Собствениците на къщата се отнасят с необходимото уважение както към нейното минало и история, така също и към работата на интериорния дизайнер.
 

     


Изцяло е запазено разположението на стаите, като единият от килерите на етажа се трансформира в луксозен санитарен възел с джакузи, който свързва “собата’’ с миндерлъците.

Другият килер е превърнат в помощно помещение, където се доизгражда връзката между приземието и етажа посредством дървена стълба.
 


Идеята за връзката между минало и настояще се осъществява успешно след внимателна и деликатна намеса на лукса в автентичността на детайлите - стария буков шкаф, който беше срязан, за да послужи като основа на мивка от Roca.
 


При реставрацията на детайлите - врати, подове, мебели, са използвани професионални продукти - импрегнанти, байцове за дърво на италианската фирма “CAP ARREGHINI”.
 


В лицевата страна на каменното приземие е изградена огром- на трапезария с кухненска част, разделени с букова врата. Запазена е сухата зидария на стените в приземието и характерните дървени талпи от по 40 см.

В кухненската част върху кирпичената мазилка личат надписи отпреди 100 години.
 


За собствениците автентичните надписи, с които са отбелязвани вересиите и имената на “длъжниците” по стените на някогашната кръчма, са елемент с голяма стойност, който успешно е “консервиран” над фаянсовата обшивка, заедно с всичките обрушавания и следи от времето.
 


Мебелите, като основна част от интериора, са масив бук. Стените на етажа са оформени с варова мазилка. Покривната конструкция е гредоред с дървена обшивка.


Дворът е възстановен на две нива с каменен зид, изпълнен от местен майстор, характерен за къщите от цялостния архитектурен ансамбъл на този район от епохата на Възраждането.

 

Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари