В топлата прегръдка на дома

„Човек е толкова по-свободен, колкото по-малко вещи притежава“
15.08.2016
Весела Маркова
4982
къща, двор, архитектура, къща от дърво, слобяема къща
Къщата от дърво е построена по финландска технология
Източник: www.ka6tata.com; снимки: Димитър Шиклев

Местоположение: В полите на Витоша
Архитeктура: арх. Добри Добрев
Застроена площ: 150 м2
РЗП - 225 м2
Година на реализация: 2015

Строител: БЛ Спорт Хаузис ООД 
Изпълнител фундаменти и ВиК: Стройвек инженеринг ЕООД, stroivek@mail.bg, тел.0878 44 77 72 
Изпълнител на метален покрив Sigla: Таукер ЕООД
Покривни прозорци: Велукс ЕООД 
Отопление - котел на пелети: Тотал Терм ООД

Интериорен дизайн: Клиент
Мебели: Кухни Рапид груп
Плочки за бани и обзавеждане: Мивест 2008 ООД, гр.Перник
Джакузи: Акуанова ЕООД

Озеленяване - проект и изпълнение: ГЦ Про Плантс
Поддръжка на двора: ГЦ Еко-Лукс

Фотограф: Димитър ШиклевПонякога едно разтърсващо събитие, и в буквален и в преносен смисъл, каквото е земетресението, „разтърсва“ из основи и живота на човек. За секунди нещата се пренареждат, приоритетите се заменят, вещите губят смисъла си, инстинктът за самосъхранение заличава всеки каприз. А след кризата решенията са повече от категорични.


Едно такова събитие бележи живота на четиричленно семейство, което става пряк свидетел на силното земетресение през май 2012 г. в Перник. Изправени лице в лице пред очевидната заплаха не им е необходимо много време, за да се разделят с досегашния си дом в името на една на пръв поглед необичайна идея - къща от дърво. Мястото, което подбират в полите на Витоша, е спокойно, лишено напълно от светска суматоха, но вместо това в безценен досег с природата, какъвто е бил водещият мотив на собствениците. Малка рекичка и автентична гора допълват пасторалната картина, естествена рамка за новия дом. Неприсъщото и все още не особено популярно у нас решение за сглобяема къща от дърво, семейството взема единодушно, не и без спомена за сполетялото ги прородно бедствие. Разбира се те търсят най-сигурния дом, дом който няма да пострада, който ще опази всички тях. В полезрението им попадат красиви финландски къщи от дърво, които противно на схващанията, са достатъчно просторни и луксозни, и същевременно носят всичките ползи от постоянния допир до естествени материали и възможно най-близка до природата среда. Наясно са с очакванията си като удобства, както и с нуждите си, пространствата, които биха искали да обитават. Доверяват се на архитект Добри Добрев, който да „събере“ идеите им в една впечатляваща, съвременна къща.Строежът стратира сравнително скоро. Сградата е на два етажа. Площта на първия етаж е 150 м2. В него са разположени обширен дневен тракт, спалня, голяма баня със сауна и мокро помещение. Трапезарията и кухнята са функционално и визуално свързани с дневната. Усещането за простор и светлина се подчертава допълнително  от интересните интериорни пространствени ракурси, преминаващи през двете нива, и осветени допълнителни с оберлихти. На горното ниво за всеки един член на семейството има отделна спалня, както и две бани. Помислено е за комфорта на обитаване през цялата година. 


       


Къщата е построена по финландска технология от БЛ Спорт Хаузис ООД, с много ефективна топлоизолация от два слоя каменна вата, създаваща съвършен микроклимат с оптимален разход.
Стройвек инженеринг ЕООД е изпълнител на стоманобетоновата конструкция на сградата с РЗП  225 м2, в това число 75 м2 сутерен, включително пълна хидроизолация на основите и стените на сутерена, дренажна и  отводнителна системи около и в сградата, както и част от довършителните и инсталационни работи като: системи сухо строителство, вътрешни мазилки, подови замазки, облицовки и настилки на санитарни възли, и вътрешна водопроводна, канализационна и вентилационна инсталации. Дограмата е тройно слепена със стъклопакет с К-стъкло, прозорците са тип „френски“ и даряват вътрешното пространство с изобилие от светлина и красиви гледки. Вложените покривни прозорци VELUX са 4 и са разположени съответно в основната спалня, в допълнителното спално помещение, във всекидневната и в банята. Местата им са проектирани така,че да осигурят обилно количество естествена светлина, която прониква от тях през деня. Благодарение на покривните прозорци VELUX, обитателите на приказния дом поддържат лесно здравословен вътрешен климат, предпазвайки помещенията от влага и застоял въздух. Прозорците VELUX притежават уникална система, която осигурява достъп на свеж въздух, дори и при затворени прозорци. В допълнение към комфорта и красивата гледка, който предоставят прозорците, са оригиналните VELUX аксесоари – различни модели щори, сенници, комарник.

Покривът, произведен от Таукер ЕООД , е изпълнен от поцинкована ламарина с ПВЦ покритие, която осигурява дълготрайност (30год.), олекотеност 5 кг/кв.м. и устойчивост на UV лъчи. Всички довършителни елементи по покрива са изработени от същата ламарина, отговаряща на всички стандарти за съответствие на строителните продукти в РБългария и ЕС.

Отоплителната система е напълно автоматизирана и съобразена с нуждите на инвеститора. Модерен пелетен котел загрява инсталацията за отопление и подпомага производството на топла вода за домакинството. Инженерингът и изпълнението на отоплителната система е извършено от Тотал Терм ООД.
Интериорът се подчинява на идеята за удобство и лекота, нищо излишно или прекалено, нищо повече от необходимото. Рационалните решения напълно съответстват на изначалното намерение – сигурен, спокоен  и изпълнен с хармония дом. В по-голямата част за вътрешното пространство е използвана дървена обшивка. Кухнята заема ъгъла на дневния тракт, рационално разпределена и романтично бяла. Изработена е от МДФ с покритие полиуретанов лак гланц. Моделът на вратите е профил бижуте със скосени краища. Изпълнението на кухнята, както и на другите мебели в къщата, като спални, гардероби, холни шкафове, е поверено на Рапид груп. Луксозно допълнение към топлото звучене на дървото са осветителни тела от изящния полилей, спускащ се от най-високата точка над дневната, през таванните плафони в кухнята и лобито, стенните лампиони в спалните, до приказните фенери, разположени на пода. 

Баните са съобразени с цялостния интериор на къщата, като в тях са съчетани изисканост и удобство.Те са проектирани чрез 3D проекти във фирма Мивест 2008 ООД, гр.Перник. За по-голям комфорт са изработени паравани и шкафове по индивидуален размер. За естетиката допринасят вградените душ системи и структури за вграждане, които предлага фирмата.
Дворното спа, изпълнено от Акуанова ЕООД, е модел Venus от серията MyLine Spa на унгарската фабрика Wellis SPA. То е оборудвано с голям брой джетове, разположени на правилното място за постигане на оптимален терапевтичен ефект и с мощни хидромасажни помпи, чиято сила се контролира според предпочитанията на ползвателя. Джакузито има хромотерапевтично осветление, почистващ озонатор, Microban устойчиво антибактериално покритие на акрила и контролна система Balboa. Внедрените в MyLine серията съвременни и екосъобразни системи работят безшумно и икономично, с нисък разход на електроенергия. Всяко джакузи от серията MyLine е със стабилна външна подова облицовка, поради което е изключително издръжливо и защитено от студ, влага и замърсяване. Страничната обшивка е изработена от устойчив на външно влияние полимерен материал, който допълнително укрепва и предпазва акрилния корпус. Специалната опорна конструкция пък осигурява правилно разпределение на тежестта в джакузито.
Концепцията за градината е повлияна изцяло от заобикалящия къщата пейзаж. Морените,  излязли при изкопа на основите, намират нов израз, като непретенциозна декорация, в красиво аранжирани скални кътове. Идеите на семейството за зеленото пространство са възприети и от екипа на Градински център Про Плантс, който осъществява ландшафтния проект. Истинска феерия от цветя нежно изпъстря балконските парапети, скалните кътове и кашпите на верандата. Екзотичното допълнение - бамбукова чешма, подсказва несекващата жажда за живот в търсене на баланс и хармония. 


За перфектният вид на градината си собствениците разчитат на Градински център Еко-лукс, който поддържа растенията и тревните площи. Основната им работа в тази градина е свързана с биологичната борба с плевели, болести и неприятели по растенията. Освен редовния мониторинг и обследване състоянието на растителността, специалистите прилагат ръчна обработка, прецизна резитба и третиране с био препарати, почти не се прибягва до химични методи. Собствениците са в постоянен контакт с фирмата, поддържаща градината им, съветват се по отношение на  най-правилните мерки, както и за добрата поддръжка през всички сезони.Семейството сбъдва мечтата си, след малко повече от две години от старта те вече се наслаждават с пълна сила на своя избор – дом изграден с много любов, с неподправен уют, ефирното присъствие - ухание на дървесина. Автентичните гоблени, извезани с много любов от бабата за новия дом, дом в който семейството пренася най-ценните неща – хората и скъпите спомени. 
 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари