В спалнята...

Красивата спалня може да се получи само с красиви мебели, които грабват вашето внимание.
09.10.2011
Мая Янева
824
интериор, мебели, спално бельо, спалня, матраци
Източник: сп. “Още за къщата”

...Мебелите
Красивата спалня може да се получи само с красиви мебели, които грабват вашето внимание. Красивата мебелировка осигурява елегантен и привлекателен вид на спалнята. Леглата, гардеробите и скриновете може да бъдат подбрани по ваш вкус, но могат да бъдат и по поръчка. 


За да си осигурите ефективна почивка и удобно легло, изберете качествени мебели за вашата спалня. Леглото, шкафовете и гардеробите трябва да гарантират спокойна и релаксираща атмосфера. Производителите предлагат широка гама мебели за различни вкусове. Когато избирате мебелите, бъдете сигурни, че те отговарят на всички ваши изисквания и предпочитания за стил и начин на живот и отмора. Темата на спалнята – антична, съвременна, викторианска или модерен микс, трябва да решите преди началото на обзавеждането.


Комплектите за спалня са един от добрите варианти, тъй като предлагат всички необходими мебели в един стил и не е необходимо да съчетавате отделните елементи, за да се получи хармонично обзавеждане. Готовите комплекти също са в различен стил, от различен материал и могат да задоволят всеки вкус. Гардеробът е важен елемент от спалнята, който осигурява компактно място за съхранение на спалното бельо. Скриновете, нощните шкафчета и тоалетката са допълнителни мебели, които могат да присъстват в по-големите спални помещения, а в по-малките спални може да осигурите място за съхранение чрез спалня с подматрачна ракла. Леглото е решаващо за качеството на съня, така че трябва да бъдете особено внимателни при неговия избор. 


...Матраците
Изборът на матрак е според индивидуалните нужди и предпочитания и зависи от конструкцията, теглото и възрастта на потребителя. Новостите в сферата на матраците са много и всяка марка на пазара предлага съвременни решения, които осигуряват комфорт и здравословен сън. Последните разработки са базирани на медицински изследвания, подложени са на тестове и чак тогава са достигнали до пазара.

 


Конструкцията на матраците, независимо от материала и технологията на производство, е насочена главно към няколко основни характеристики. Това са ортопедичност, анатомичност, проветривост, антиалергичност, удобство и трайност. 

Ортопедичните и ергономични матраци имат различни зони на комфорт – тяхната конструкция има зониране с различна твърдост, предназначена за различните части от тялото – глава, талия, таз и рамене. Те са с подсилена конструкция там, където е необходима по-силна поддръжка на тялото. Конструкцията на матраците, съобразена с естествените извивки и нужди на човешкото тяло, предотвратява гръбначните изкривявания и ставните заболявания, които могат да се дължат на неудобното положение на тялото през нощната почивка. 

    Дишането на матрака е от особено значение за здравословния сън. Когато матракът е проветрив, няма възможност за задържане на влага, което го прави антиалергичен. Дишащите матраци пречат на развитието на акари, бактерии и гъбички, които са причина за алергии и дихателни проблеми. Дишането на тялото по време на сън е основен фактор за качествената и здравословна почивка. 


Специалната пяна за матраци с клетъчно пореста структура подобна на гъба е една от последните иновации в света на матраците. Тя осигурява необходимата плътност и твърдина, без пружини, а в същото време гарантира проветривост и пречи на задържането на влага. 


Пружинните матраци продължават да имат своите почитатели в редиците на консервативните потребители. Спираловидните пружини в пакет тип бонел осигуряват здравина, а комбинацията с пенополиуретан правят този тип матраци ортопедични. 


Някои модели имат специална структура, при която между пружините са вложени множество вертикални парчета пенополиуретан. Силните ортопедични качества се постигат с технология, при която са използвани спираловидни пружини с вертикални парчета плътна пяна. 


Съвременните пружинни матраци са и обезшумени със специални подложки.


Дамаските, с които са тапицирани матраците, са от специални текстилни нишки, които възпрепятстват развитието на бактерии и акари. 


За максимална функционалност и комфорт през различните сезони има двулицеви матраци, като лятната и зимната страна са с различно покритие. 


Качествените бебешки и детски матраци са с конструкция и материали, които осигуряват високо ниво на комфорт за най-малките. Няколко са основните изисквания към детските матраци – да бъдат ортопедични, да дишат и да са антиалергични. В началното развитие на детското тяло позицията по време на сън е особено важна. Затова при закупуването на детски матрак трябва да подходите отговорно и внимателно. Много фирми предлагат специални детски матраци от естествени материали. Добро решение е матрак от кокос, който е природен продукт. Нишките на кокоса гарантират проветривост, твърдост и здравина. Комбинация от кокос и латекс пък осигурява мек и удобен матрак, който да бъде едновременно дишащ и комфортен. 


Друг добър избор е комбинация от пяна и бамбук. Клетъчната структура на пяната гарантира подходяща основа и поддръжка на бебешкото тяло по време на сън, което е от особено значение за правилното развитие на костната структура на детето и най-вече на гръбнака. Бамбукът пък е материал, който пречи на развитието на бактерии и така осигурява чистота на мястото за сън.


Материите, които дишат, са препоръчителни за бебешките матраци, предназначени за ползване от 0-3 години. Те пречат на задържането на влага и на развитието на акари, които са основните причинители на алергиите и астмата. Детските матраци с подвижна калъфка са много практични. В ранната детска възраст възможността да се изцапа матракът е доста висока. Затова  опцията за сваляне и пране на калъфа на матрака е от особено значение. 


...бельотo
Спалнята е място за сън, четене и романтика. Опитайте се да не слагате в спалнята компютър, телефон и телевизор. Те са източници на стрес и ще ви пречат да почивате ефективно. За спалнята изберете текстурирани или копринени тапети, копринени покривки и тежки или ефирни завеси. 


За да я превърнете в идеалното място за отмора и релакс, облагородете това място с красиво спално бельо и текстил по ваш вкус.


Тенденциите при спалното бельо за 2011 година са в няколко основни линии. Те следват изчистен дизайн, екологични са, от естествени материи – лен и памук, цветни и луксозни материи – сатен. Топлите мохерни и меките кашмирени одеяла са за ценителите на лукса. Те могат да бъдат добавени към обзавеждането на спалнята не само като акцент, но и да служат за комфорт и топлина през студените нощи. Такова одеяло, преметнато през облегалката на стола пред тоалетката, ще превърне спалнята ви в спалня от 5-звезден хотел.


Ярки цветове, цветни принтове и олекотени материи е едната възможна линия, която може да следваме при избора на спално бельо. Това е схема, подходяща за промяна, ако искаме да освежим спалнята и да я направим по-весела и ведра. Флоралните мотиви са любима тема при модерните спални комплекти. Пухените завивки с големи цветя, които могат да служат и като покривка на спалнята, изглеждат страхотно. В комплект с едноцветни, обточени със сатен чаршафи, спалнята ще изглежда наистина шикозно.  


Друга модерна схема е смесването на райе, каре и други шарки. На практика комбинациите са безбройни и може да  развихрите вашето въображение. 


Японските дзен мотиви са изключително актуални. Простите, изчистени линии, памучни материи, мебели от необработено дърво са част от характеристиките на спалнята в стила на Изтока. Цветовата гама при този избор е свежа и неутрална – бяло,  резеда, сиво и дървесно кафяво. Щампите на спалното бельо са с природни мотиви.   Стилизирани дървета, цветя и треви са любимите фигури на стила дзен. Декорацията към такава спалня може да бъде висока ваза с икебана, която приближава обзавеждането до екстериорна среда.  


Бельо с дребни цветенца с вдъхновение от винтидж стила е подходът, на който трябва да се спрат романтиците. Не се страхувайте да смесвате. При този стил материите са памучни. Няколко различни пласта чаршафи, олекотени завивки със сходни десени на цветни букетчета с различна големина  ще направят спалнята ви цъфнала пролетна картина – свежа и притегателна. Може да комбинирате със същия успех райе и каре или райе и пепит в една цветова гама. 


Декорирането на всяка спалня с множество възглавнички е решение, което се налага при обзавеждането на това помещение, независимо от стила, който сте избрали. Те стоят еднакво добре както в романтична спалня, така и при изчистени едноцветни решения в модерен стил. Възглавничките могат да бъдат в различни размери, да бъдат част от общото решение като материал и цветове,  но да са акцент в контраст. Тяхната форма може да бъде правоъгълна, квадратна или във форма на бонбон или сърце. Независимо от броя и големината възглавничките допълват интериорното решение и са необходима част от обзавеждането на съвременната спалня.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари