В хармония с природата

Когато човек избира място за своя дом, интуитивно търси своето персонално пространство. И когато успее да го намери, намира и хармонията между себе си и природата.
15.06.2006
Весела Маркова
696
къща, камина, двор, дом, зеленина
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Когато човек избира място за своя дом, интуитивно търси  своето персонално пространство. И когато успее да го намери,  намира и хармонията между себе си и природата. Този дом излъчва това единство.
Непретенциозното и  балансирано обемно решение,  плавно обръщащи стрехи и елегантни пропорции, са създали усещането, че тази сграда е на мястото си. Отворена чрез панорамни прозорци по цялата си фасада към двора, към улицата тя стои дискретно и дистанцирано. Както и трябва да бъде. Без да е твърде голяма, къщата има богати интериорни пространства и удобни вътрешни функционални връзки.  Просторната дневна е свързана с  двора през покрита тераса.
Околната зеленина обгръща  сградата и дворното пространство, което е аранжирано с много внимание и изискан вкус. Естествен камък и дърво – тези материали доминират при оформянето на алейната мрежа, прилежащите към къщата теренни тераси и оградата.
Дворни декоративни елементи, заедно с умело аранжираната зеленина, поставят приятни акценти на подходящите места. Подходът, приет от собствениците при оформянето на двора е проведен успешно и при подбора на интериорните материали.


 

Мебелите в дневната са с елегантен дизайн, присъщ на водещи италиански производители. Използваните цветове са топли и пастелни.
Камината е композиционен център, детайлите за  декорирането й са стилни   умерени.
Създаденото усещане за светлина и простор се дължи както на добре подбраните мебелни композиции, така и на осъществената връзка с двора, естествено продължение на дневната.
Не е лесно да се създаде хармонична жилищна среда. Не са много тези, които успяват да го постигнат. Но правилната посока е първо да знаеш какъв дом  искаш и  да намериш подходящия архитект и подходящия строител, които да осъществят професионално, което значи и комплексно една строителна идея.

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари