С фотоизложба стартира Седмица на водата 2018

За първи път ще се представят 50 -те номинации от жури и публика с фотографии от цялата страна. Предстои официална церемония по награждаването.
18.03.2018
Антоанета Салфидж
1051
конкурс, фотоизложба, Седмица на водата, световен ден на вода, Изворите в България
Седмица на водата 2018 стартира с фотоизложба "Изворите в България"
Източник: www.waterbridge.info

От 22 март 2018 г. фотоизложбата „Изворите в България“ може да се разгледа  в Регионален исторически музей – София, на пл. „Бански“ 1, който се помещава в сградата на Централна минерална баня.  Експозицията ще представи избраните 50  фотографии от цялата страна, заявили участие в едноименния национален фотоконкурс. Номинациите бяха определени от онлайн-публиката и независимо жури в състав: инж. Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите(БАВ), доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова – директор на Регионален Исторически Музей – София, Иво Николов – фотограф, автор на „Пътеводител на българските водопади“.

Само 4 от включените във фотоизложбата снимки ще получат отличия. А кои ще са те, ще стане известно на 26 март (понеделник) – на тържествена церемония в сгадата на Централна баня. Организатори на проявата са Българска асоциация по водите (БАВ), най-голямата неправителствена организация във водния сектор и сдружение „Аз обичам водата“.

Наградният фонд на конкурса се осигурява от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), партньор на инициативата. Фотоконкурсът и изложбата са част от „Седмица на водата“ 2018, която през 2018 се осъществява за шеста поредна година по проект „Международен воден мост”.

Фокусът на инициативата тази година е върху находищата на минерална вода в България и поставяне на въпроси, свързани с тяхното управление, използване и потенциал. В тази връзка на 26 март(понеделник) в емблематичната сграда на Централни минерални бани ще се проведе кръгла маса по темата, която предвижда да събере становищата и мненията на различни институции, общини, представители на бизнеса и неправителствени организации, които имат пряко отношение със сфери на управлението и използването на минералните води.
Партньори на събитието са Министерство на околната среда и водите (МОСВ), копирни центрове „Мания Принт“, списание БУЛАКВА.

Обсъжданията по ключови въпроси, свързани с водния сектор естествено ще се пренесат на международната конференция БУЛАКВА, на тема: "Инвестиционни предизвикателства пред водния сектор – иновативни решения и финасови стратегии".

За 22 март – световен ден на водата
Световният ден на водата - 22 март всяка година насочва вниманието към значението на водата.
Тази година  темата е :  "Природа за водата" - търсене на природосъобразни решения за предизвикателствата, свързани с водата, с които се сблъскваме през 21-ви век.
Повредените екосистеми оказват влияние върху количеството и качеството на водата, която е на разположение за консумация от човека. Днес 2,1 милиарда души живеят без безопасна питейна вода у дома; засягащи тяхното здраве, образование и поминък.
Целите за устойчиво развитие ангажират света да гарантира, че всеки има достъп до безопасна вода до 2030 г. и включва цели за опазване на природната среда и намаляване на замърсяването.
Днес близо 1,9 милиарда души живеят в райони без достъп до вода.

Качество на водата:
Около 1,8 милиада души използват замърсени източници на вода, включително и заразени с отходни води и фекалии.
Два милиарда тона вода се изхвърлят годишно.

Повече по темата вижте на сайта waterbridge.info

+2
Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари