От 25 април до 25 май – време за садене на розите

Една от тайните на розата е правилното и навременно засаждане. Следвайте нашите препоръки и розите ще ви зарадват с богат цвят.
14.05.2014
Антоанета Салфидж
2202
озеленяване, градина, двор, растения, рози
Една от тайните на розата е правилното и навременно засаждане
Източник: Интернет

Една от тайните на розата е правилното и навременно засаждане.
Следвайте нашите препоръки и розите ще ви зарадват с богат цвят.


Кога се засаждат розите?
Зависи от района и вида на засаждението. Корените, израснали в кутии, могат да се посадят през целия сезон – от май до август. Розите с открити коренови системи може да посадите през пролетта или през есента.


На въпроса, кога се засаждат розите, в южните страни ще ви отговорят – разбира се през есента. Така растенията успяват добре да се вкоренят до студовете. В северните райони обаче и в средният географски пояс  есенното засаждане се счита за ненадеждно. При бързо и изненадващо застудяване растенията е възможно да пострадат. Пролетното засаждане на розата е най-добре да се осъществи в периода от 25 април до 25 май. Можете да определите и по друг признак – когато почвата се затопли до 8-10 градуса по Целзий, значи е дошло време за садене на розовите храсти.


Правила на засаждането


Подготовка на почвата.
Как се садят рози през пролетта? Независимо дали е зима или есен първо се подготвя терена – прекопава се, почвата се наторява. Ако мястото малко преди това е било наторено, добре е да се примеси с нова обогатена почва.


Същинското садене.
Китайската, цветната полиантова роза както и розата флорибунд се засаждат на разстояние 40-50 см една от друга. Ширината и дълбочината на ямите трябва да са такива, че в тях свободно да се поставят корените на розовия храст. При засаждане корените трябва да се освободят от опаковъчния грунд. Това не е нужно да се прави, ако са поставени в специални тенекиени кутии, които се закрепват в ямата и естествено се разграждат в почвата. Ако под опаковъчния грунд има и мрежа и тя трябва внимателно да се отстрани като се среже с ножици.


Подрязване на стеблата. 
При саденето е необходимо да се подрежат дръжките на розите. При по-едрите цветни видове се оставят до 3-5 израстъка. При по-дребноцветните – по 1-2 израстъка на стебло. Всяко стебло трябва да се подреже по правилата – слабите клонки до максимум, а силните – обратно, на високо.


Поливане.
Засадените храсти обилно се поливат с вода докато почвата плътно попие до корените. При по-слабите почви поливането трябва да е по-обилно и често. До две седмици би трябвало да се появят нови израстъци. Ако това не се случи, а почвата започва да пресъхва, трябва леко да се напръска, да са намокрят листата и да се обере мъха. Когато се появят първите израстъци, излишната земя внимателно се обира, което е добре да се направи в прохладен ден така че скритите под земята коренища да не се опърлят от слънцето. 

Автор: Антоанета Салфидж
Закони Нормативна база Коментари