От А до Я за дървените сглобяеми къщи.

Интервю на инж. Дияна Кинова с арх. Данаил Едрев от фирма ФАСЕТ.
17.02.2012
арх. Данаил Едрев
5355
сграда, архитектура, сглобяема къща, дървена къща, ФАСЕТ
Скорост на изпълнение, екологичност и лека конструкция.
Източник: ФАСЕТ

Каква технология използвате във вашите проекти и за изпълнението на сглобяемите къщи?
Строителната технология, която ние прилагаме е познатата като американска система. На практика това е много бързо строителство. Осем седмици са необходими за изработването на грубия строеж: самата дървена конструкция с хидро и топлоизолации, а изпълнението на фундамента зависи от местоположението, спецификата на терена и атмосферните условия. Дървения скелет на сградата може да стане за две седмици. Последващи етапи са поставяне на дограма, поставяне на обшивки и завършване на покрива. Нашите къщи са с олекотени покривни решения – хироизолационни мембрани, плочи от фиброцимент, метална обшивка и др. подобни. Дървеният материал, който използваме за конструкцията е немско производство. Той представлява селектирана, термично обработена, обезпаразитена, надлъжно слепена, клиновидно снадена дървесина с намалена влажност. Така обработеният дървен материал не се компрометира във времето.

Какви са предимствата на този тип къщи?
Основните предимства са скоростта на изпълнение, екологичността и леката носеща конструкция. От екплоатационна гледна точка предимствата на този тип строителство са ниските режийни разходи. Например, къщата много бързо се затопля и по-бавно изстива. Това не е пасивна сграда, но е високо енергийноефективна, тоест за отоплението и охлаждането ѝ е необходима много по-малко енергия, а самият процес на затопляне е доста по-кратък. Друго основно предимство е, че къщата реално няма груб строеж, а директно се завършва. Довършителни работи и мокри процеси на практика почти липсват.

Колко е животът на такава къща?
Животът е около 50-60 години, но може да достигне и до сто, в зависимост от експлоатацията, поддръжката и атмосферните условия. Трайността на такава къща е съпоставима с монолитен градеж. В някои случаи е малко по-скъпа, като цялостна инвестиция, но от гледна точка на времето за построяване и енергоспестяване, тя е инвестиция, която си струва.
От конструктивна гледна точка като устойчивост на земетръс, атмосферни влияния и вятър, какво е поведението на сглобяемата къща сравнена с монолитната?
Тя е много лека и реално устойчивостта при земетръс е по-добра в сравнение със стоманобетонната конструкция на една монолитна сграда. При много силен вятър, може да се усети някакво напрежение в конструкцията и да се усети вибрация, но това не е фатално. Конструктивно къщата се изчислява и оразмерява съобразно нашите норми за земетръс до 9 степен и ветрово натоварване. Нормативните изисквания за сглобяемите къщи са същите, каквито са за монолитното строителство и ние ги покриваме. Една монолитна къща също може да пострада от силен вятър и да претърпи поражения, ако не е коректно конструктивно осигурена.

По-евтини и лесни ли са експлоатацията, поддръжката и ремонтите при дървените къщи?
Що се отнася до интериора, поддръжката е стандартна. Всяка къща във времето претърпява някакви щети и се нуждае от поддръжка, но поддръжката на сглобяемата къща не е по-скъпа, сравнено с монолитната къща. Периодично трябва да се осигурява защита на дървесината, но във времето инвестицията не е голяма. Обикновено дървесината се промазва със специални масла за дърво, които подхранват и импрегнират видимата дървена общивка и я защитават от УВ лъчи и атмосферни влияния, като честотата на това импрегниране зависи от района, където е разположена къщата. Ако къщата е в по-южен район и е изложена на интензивно слънцегреене, тогава има нужда от по-често импрегниране, веднъж годишно. За целта се ползват специални масла, които проникват в дълбочина, подхранват и защитават дървесината, като не променят цвета и. Като цяло без значение от конструктивната система, къщата има нужда от поддръжка и грижа.

Бихте ли казали нещо за комфорта на обитаване на една сглобяема къща?
Как решвате звукоизолирането на ударния шум и кънтенето?

Комфортът на обитаване зависи от това как ще се отоплява, охлажда и каква вентилация ще има къщата. От гледна точка на отоплението, една сглобяема къща е за предпочитане в сравнение с монолитната къща: поради по-добрата изолация, по-бързо се затопля и охлажда. Една монолитна къща, която не се отоплява постоянно, за да се затопли, трябва да се затопли цялата сграда, а при сглобяемата къща се затопля само вътрешния обем, с малка част от стените, които са плътни. Дървото и вложените изолации задържат топлината вътре в къщата. Къщите построени с такава технология са ниско енергоемки.
Понякога в дървените къщи има кънтене, но този проблем може да се реши с малко по-голяма инвестиция. При подходящи звукоизолации, плаващи подoве и добре изпълнени и проектирани детайли тези проблеми са напълно решими.

При външните стени освен ОSB плоскости, вата и гипсокартон има ли допълнителна външна изолация?
Отвън има изолация от хидроизолационно фасадни плоскости “STEICO” – немско производство – те са топлоизолиращи, паропропускливи, звукоизолиращи, ветронепроницаеми, подобни са на големи паркетини и прекъсват конструктивни топлинни мостове. Те изпълняват няколко функции едновременно, вместо да се използват отделни слоеве за хидро и топлоизолация. Това е скрита обвивка на конструкция на сградата и върху нея се прави дървена обшивка, като може да се изпълни и по-традиционно решение за фасада, като мазилка например. Но красотата на дървената къща, с дървена конструкция е в това да е ясно различима и естествена.

Има ли ограничения при дървените къщи – етажност, височина, архитектура?
Всичко е въпрос на конструктивни изчисления. Може да се направи и по-висока сграда – до четири етажа при дървена конструкция. Въпроса е, че при нас изискванията за земетръс са по-високи. С дървото тези изисквания се покриват по-трудно при по-висока сграда. Но могат да се правят допълнителни укрепвания на конструкцията, например, бетонов скелет, който да е облечен с дървена фасада. Може да се комбинират и различни строителни системи. От гледна точка на архитектура, дизайн и естетика тези къщи са с по-изчистена архитектура.

Може ли да се постигнат добри вътрешни обеми в сглобяемата дървена къща, например достатъчно обширна дневна, без колона в средата?
Да възможно е, при добър проект. Това е за сметка на големината на конструктивните елементи, но помещения с размери до 6-8 метра могат да се проектират спокойно. Клиентите правят своя избор на базата на реален досег с реализирана къща.

Има ли период на слягане, наместване, деформации при такава къща?
Слягане и наместване няма, поради олекотената констукция. Деформация може да се получи от екстремно силен напор на вятъра, но само в случай че конструкцията не е правилно изчислена. При правилна поддръжка и експлоатация такава повреда е отстранима. Разбира се, в случай на обилен снеговалеж или наводнение, може да се получи повреда на къщата, но това може да сполети и една монолитна къща.

Каква е цената на проекта на една къща от такъв тип?
Проектът на такава къща е по-скъп отколкото проект за монолитна къща. Това е така, защото детайлите са доста по-различни, изчисленията също. Проектът на сглобяемата къща трябва да е направен с всички детайли, елементи и подробности, поради бързото строителство. Колкото по-подробен е проекта, толкова по-бързо ще се изгради сградата. Всичко трябва да е ясно – спецификация, елементи, бройки, цени. Всичко е  фиксирано предварително. Цената на проектирането е около 30 евро на квадат, като в тази цена влизат оглед на терена и средата, предпроектни проучвания, всички необходими проекти и съгласуване с останалите специалности, всички доклади и др.
Сравнено с традиционна къща, каква е цената на сглобяема къща, има ли разлика в инвестицията?
Цената варира в зависимост от региона, подизпълнителите, материалите. Ако при монолитното строителство до ниво груб строеж цената е 250 евро, при сглобяемата къща е около 300 - 350 евро. При монолитното строителство има много довършителни работи: мокри процеси, шпакловки, замазки. При сглобяемите къщи няма замазки, с изключение на пода в мокрите помещения, а в останалите помещения има OSB плоскости, гипсокартон, латекс и настилка. При такава къща не се разграничават грубия строеж от довършителните работи. И затова цената, която казвам е окончателна. Имайте предвид, че се получава готова сграда, в която да се положи само настилка по желание на клиента и къщата е готова за обитаване. Така че, това е цена на завършена къща.

Позволява ли тази технология една сграда да бъде местена?
Да, по принцип позволява. Но едва ли има някой, който ще строи къща и ще има намерение да я мести след това. По скоро човек би си направил нова къща, отколкото да я мести.
 

Автор: арх. Данаил Едрев
Закони Нормативна база Коментари