Що е то зимна градина?

Вие сте пристрастени, обичате цветя, много цветя и искате от всички видове във вашия дом. Купувате всеки вид, който се появява на пазара, въпреки че имате вече подобно растение, но новото се отличава с назъбени листенца, например.
02.07.2008
Ланд.арх. Ева Борисова
1125
градина, озелевняване, зимана градина, градина в дома

За да се отдадете напълно на вашата страст, специалистите ще ви посъветват да си направите зимна градина. За целта е необходима специална конструкция, отделно помещение (може да се наложи да пристроявате) и така ще сътворите вашия Рай. Внимавайте да не се получи оранжерия, тъй като разликата е съвсем малка! Напоследък понятията за интериорна градина се изменят изкуствено с оправданието, че така се прави по света.
 


Всичко се определя от климата и пространството. Понякога суровият и студен климат е предпоставка за изграждане на зимна градина и тя се превръща в единствената възможност за докосване до природата - единственото решение на ощетения северняк.
 


Друг е въпросът, ако имате голямо пространство във вашия дом. Това е необходимо, но не и достатъчно условие, за да го превърнете в зимна градина. Истинската зимна градина е лукс, който в повечето случаи е трудно постижим.

 

Ако говорим съвсем конкретно, вие трябва да осигурите такова пространство, което да има достатъчно горно и странично осветление, възможност за коригиране на това осветление през горещите летни месеци, а също и възможност за проветряване, поддържане на постоянна температура между 15-25ºC през различните сезони, висока въздушна влажност и достъп до всяко едно растение за осигуряване на необходимата му грижа.

 

Не на последно място е подбора на растения за обща композиция в един съд - съвместимост на видовете.
 


Една погрешна стратегия е да “запълните” вашата зимна градина с обикновени растения. Защо ли?
Ако това са всички онези видове, които при нашия умерен климат могат да се изнасят навън през определена част от годината или могат да презимуват – защо въобще ще хвърляте толкова средства и усилия, за да осигурите всички тези строги условия? Смисъл има само, ако насочите вашето внимание към специални декоративни видове, например семейството на бромелиевите.
 


Зимната градина не е просто алтернатива или заместител на традиционната, когато тя е оголяла и сива през зимата, а друга градина, градина от друг климат. Зимната градина не се изчерпва с натрупване на няколко саксии в ъгъла, дори те да колонизират половината хол. Нека не забравяме, че многото цветя отнемат кислорода в помещението, а някои от тях са с токсични листа и плодове.
 


С какви растителни видове и какви саксии да населите вашата зимна градина зависи от вашия вкус и предпочитания. Но ако сте решили да отделите специално кътче в дома си и да изпълните всички необходими условия, които описах, вие имате избор. По-необичаен начин да разположите своите цветя е да ги аранжирате във вкопани в подовата настилка кашпи. Но има голяма вероятност да не се преборите с домашния любимец за тази територия.
 


Нека отворя една скоба по отношение на мебелите. Предвид влажната атмосфера в зимната градина, за предпочитане е да не използвате лакирани дървени мебели, а по-скоро – ратанови, пластмасови или от неръждаем метал.

 


В наши дни за всяка богата световна компания е въпрос на престиж да отдели малко “излишно” пространство в своя билдинг за зимна градина – екологична, социална политика или просто за разкош. Чиновниците на франкфуртската “Комерц банк” , например, имат възможност да закусват в такава градина и подобни мащабни зимни градини стават все по-популярни и необходими днес.

 

Атриумите на големите административни сгради са най-удобното и благодатно пространство, където един ландшафтен архитект може да разгърне своите възможности. Така тези огромни пространства придобиват уют и се превръщават в привлекателни места за социални контакти. Липсата на технически възможности се замества с решения, предложени от архитекти и дизайнери с богато въображение. Такъв един пример е текстилна фабрика - Longchamp в Киото, в чийто вътрешен двор са поставени две сухи посребрени дървета – късче природа, макар и мъртва.
 


Зимната градина е понятие за градина, алегория на самата природа. Тя съответства на начина на живот на своя собственик и е отражение на неговата душевност. И тъй като е жива, тя расте, развива се и се нуждае от много грижи и любов.

 

Автор: Ланд.арх. Ева Борисова
Закони Нормативна база Коментари