Що е персийският килим?

Повечето извори на времето, изследвани от археолози и историци, ни загатват, че килимите датират отпреди 8000 години. Съществуват и хипотези, пред които това число бледнее. Не знаем със сигурност, но нека Ви представим някои неща, които знаем за килима.
01.10.2019
Килим World
3361
настилки, килим, персийски килим
Красотата на персийските килими
Източник: Килим World, www.kilimworld.bg

Въпрос, чиято загадка касае всеки, който се замисля да си купи килим. Въпрос, който може да бъде зададен и по друг начин: „Какво е истински килим?“, а отговорът, разбира се, е – персийският.


Източник: Килим World,  www.kilimworld.bg

Но защо? Какво притежава той, което в другите липсва? Най-добрият начин да открием отговора е като се запитаме какво е килимът изобщо. Средство за отопление ли е, или предмет, служещ за украса? Или може би е ненужна вещ, която някак си е установила своето място на пода? (и в някои случаи на стената). Нито една от тези представи сама по себе си не таи отговора, защото той е направен от тях. И то не без причина.


Източник: Килим World,  www.kilimworld.bg

Нека започнем с отоплителните му качества; и не случайно използваме думата качества вместо например функция. Вероятно от всичките възможности и цели на килима идеята, че той се слага, за да държи по-топло част от някакво пространство в дома ни, е най-малко вярна. Не, килимът няма за цел да топли. И все пак исторически това е била целта му!


Източник: Килим World,  www.kilimworld.bg

Да, според известните ни факти номадите са творците на първите килими, а целта им е била именно да предпазват краката си от суровия под на грубите колиби, както и да ги предпазват от вятъра и студа, слагайки ги по покривната част на своите колиби.


Източник: Килим World,  www.kilimworld.bg

Нека да преминем към украсата и да си представим тези първи и така иновативни номадски племена (тъчащи това, което ще се превърне в първите персийски килими) в по-северните части на Азия (днешен Казахстан, Монголия). Вероятно са решили да постоплят стъпалата си, както и самите си къщи и си казали: „Защо към практичното да не прибавим и малко красота?“ Така килимите започнали пътя към своята еволюция, разпространили са се по света и времената ги усъвършенствали.


Източник: Килим World,  www.kilimworld.bg

И точно това усъвършенстване ни връща в началото. Дали килимът си заслужава, дали имаме нужда от него? Или е просто устояла на времето вещ, превърнала се в етикет. Отговорът отново не е толкова прост. Да, килимът е устоял на времето и се е превърнал до голяма степен в неизбежна част от дома, част нужна за завършека му. Но е така заради своята двойственост, състояща се от практическото му приложение и нейното удобство и красотата, която носи със себе си.Източник: Килим World,  www.kilimworld.bg

Но нека се върнем към същината.
Персийският килим притежава най-добрата страна от гореизброените качества. Изработката е ръчна, с естествени материали (вълна, памук, коприна), а багрилата са растителни или минерални. Наред с това той е красив и елегантен, стилен със своите шарки, наричащи се мотиви и всеки един от тях е ръчно връзван или тъкан, придавайки му устойчивост и истинско качество.


Източник: Килим World,  www.kilimworld.bg

И що е персийският килим в обобщение? Това е едно произведение на изкуството от най-високо качество.

 

Автор: Килим World
Закони Нормативна база Коментари