Да се погрижим за мебелите от кожа

Правилната грижа за естествената кожа, освен че запазва доброто ú състояние, придава още по-привлекателна визия с всяка изминала година. Какво не бива да забравяме и най-хубавата и качествена кожа лесно може да бъде повредена поради невнимание или не добра поддръжка.
11.11.2007
Материалът е подготвен със съдействието на www.comfort.bg
794
кожа, мебели от кожа, поддръжка на кожа
Източник: no homecotton

Несъмнено естествената кожа е най-здравата материя за тапициране – тя издържа 4-5 пъти по-дълго от всякакви други тъкани. Стилна и изискана тя не гори, не се напуква, не се бели, устойчива е нафтоплина и слънце, с времето става все по-елегантна и мека и цветът йфне избледнява - идеалният вариант за мебел.

Правилната грижа за естествената кожа, освен че запазва доброто ú състояние, придава още по-привлекателна визия с всяка изминала година. Какво не бива да забравяме и най-хубавата и качествена кожа лесно може да бъде повредена поради невнимание или не добра поддръжка.

Накратко, закупуването на кожена мебел трудно може да се окаже грешка, но инвестицията си заслужава да се осведомите добре, преди да купите. Имайте предвид следните основни показатели:


no homecotton

Категория
Категорията е най-важният показател за качеството на кожата, както и за нейната издръжливост и цена. Производителите и търговците използват сходна терминология, което улеснява избора на купувача. Лицевата част на кожата – тази, която е била външният слой, е за предпочитане. Тя е била изложена на природните стихии, следователно е най-здрава и съответно по-скъпа от по-вътрешния слой. Лицевите кожи се категоризират в зависимост от начина, по който са обработени. Анилиновата кожа се накисва в анилинова боя и не подлежи на третиране с други химикали. Получава се изключително качествена и мека кожа. Полуанилиновите кожи са допълнително обработени с багрила, които им дават по-добра защита срещу петна или избледняване.

Боядисаните или пигментирани кожи са напълно преработени като цвят. Те са по-твърди, но по-евтини и по-устойчиви на замърсяване.


Francisco Gomez

​​​​​​​Довършителна обработка
Кожи, които нямат никакви белези, се срещат много рядко и са високо ценени. Повечето анилинови кожи имат различни бръчки и белези, които допринасят за естествената им красота. Имайте предвид, че багрилата или други химикали невинаги са недостатък. Всъщност, ако предпочитате по-постоянен цвят, необработените анилинови кожи може би не са най-добрият избор. В този смисъл най-добрата кожа не е задължително най-подходящата за вас.Текстура
Освен горепосочените разлики в качеството на кожата, съществуват и
разновидности, които са резултат от различни техники на третиране: Набукът се получава от лицева кожа и е по-траен от велура. Той се обработва със специален химикал, който го прави по-устойчив на замърсяване от другите анилинови кожи. Велурът прилича на набук, но е направен от по-малко издръжливи слоеве от вътрешната част на кожата.

Върху кожата могат да се щамповат различни десени, като по този начин се получава разнообразие от видове.

    
COWCOW                                                                        SHEARLINGSHEARLING

Кожата е деликатна и уязвима, третирайте я с разбиране и внимание. По подобие на грижите, които полагате за доброто състояние на кожата на вашето лице, кожата на мебелите също трябва да бъде почиствана и подхранвана редовно.

И не на последно място, след като вече сте закупили кожени мебели, има няколко основни правила, които трябва да се спазват, ако искате да се радвате дълго на тяхното елегантно присъствие във вашия дом:

Поставете ги далеч от източници на топлина (радиатор, камина, печка), които биха изсушили кожата. Трябва да има поне половин
метър разстояние между тях.

WAVE

 

Не излагайте кожените мебели на пряка слънчева светлина, от която цветът им, макар и бавно, би избледнял.

Кожата може да загуби своя блясък, а цветът и да потъмнее, ако в помещението се пуши или твърде често се задимява от готварска печка или камина.

Интензивното всекидневно ползване на кожената мебел предполага и също толкова интензивно почистване - забърсване с мека кърпа. Ако случайно ги замърсите с някаква течност, попийте я незабавно. Почистването с прахосмукачка е препоръчително само за по-грубата кожа, но не и за фината кожа с лесно уязвима текстура.

Ползвайте редовно (2 - 3 пъти годишно) подходящи почистващи препарати, за да поддържате кожата чиста. За да бъде мека и еластична достатъчно е да я тертирате със специално предназначени за целта балсами или глицеринов разтвор. Аерозолни препарати, на базата на восък, импрегнират повърхността на кожените мебели, като
ги предпазват от лесни увреждания и износване.

И още нещо не всеки почистващ препарат меже да се използва за кожата, в противен случай рискувате да увредите безвъзвратно любимите си мебели, същото правило важи и за кремовете за кожа с тях не може да се третират мебели.

Друго златно правило, когато става въпрос за кожата - тя не понася никаква агресия, почистването и третирането с поддържащи разтвори става нежно и внимателно. А ако решите да изпробвате нов препарат и независимо от това, че вече сте се убедили, че той е подходящ за дадения тип кожа, не рискувайте излишно, изпробвайте го на малка, невидима площ. И ако всичко е наред, след едно денонощие вече може да третирате кожената мебел.Домашните любимци много често се превръщат във враг номер 1 за кожената мебел. Опасенията на собствениците ги принуждават да инструктират питомците си да не припарват до скъпоценните мебели. От своя страна, благодарение на силно развитото си обоняние, четриногите доста често са неустоимо привлечени от миризмата на кожата. А това каква реакция може да се очаква от тях срещу кожената мебел до голяма степен зависи от дресировката и вниманието, с което е обграден домашният любимец...


Екокожата е много популярна и добра алтернатива на естествената кожа, когато става въпрос за мебели. Практичната тапицерия е много устойчива на различни външни влияния, поддържа се лесно и се предлага в изключително богата гама от текстури, десени и разцветки. Повърхността на много от съвременните разработки на екокожа, лесно може да заблуди окото, че това всъщност не е естествен материал.

От друга страна, полиуретанът, влизащ в състава на екокожата, изгражда много добра защита и гарантира безпроблемна експлоатация. По нея много по-трудно се задържат петна, а тези които все пак са се образували, се почистват изключително лесно.Остава само да определите своите предпочитания и да се спрете на подходящия десен и текстура - дали ще изберете естествена или екокожа, най-важното условие е да е качествена.

Закони Нормативна база Коментари