На една ръка разстояние от залеза

Една необходимост от трансформация събира преди няколко години E House Architects с млада двойка собственици на апартамент в центъра на гр. Банкя.
14.07.2020
Весела Маркова
3204
интериорен дизайн, интериор апартамент
Източник: Архитектурно студио E House Architects, www.ehousearchitects.com Фотограф: Здравко Йончев

Интериорен дизайн: E House Architects,  www.ehousearchitects.com  арх. Анна Неврокопска

Фотограф: Здравко Йончев  www.zdravkoyonchev.com

Какво означава да прегърнеш даденостите и да извлечеш максималния потенциал от тях? Колко често в живота получаваме това което искаме във вида, в който сме си го представяли? В днешния ни разказ ще откриете част от отговорите на тези въпроси.

Една необходимост от трансформация  събира преди няколко години E House Architects с млада двойка собственици на апартамент в центъра на гр. Банкя. От пръв поглед става ясно, че това жилище от приблизително 80 квадратни метра, не отговаря на натюрела на обитателите си. Активните в ежедневието си хора жадуват за приказен уют и лекота в дома си. Пространството се нуждае от изцяло нова концепция, която освен чисто функционална промяна да създаде и търсеното усещане. Преградните стени в зоната на входа биват отстранени за постигането на обобщен обем и простор. Веднага след това идва ред на следващия по големина "дразнител" - обширна южна тераса, която някак си в годините е заела ролята на ненужен и безполезен сателит на дома без да подклажда ни най-малко желание за прекарване времето навън.


Обшивката на терасата е изпълнена от КАГЕЦУГРУП EООД www.kagetsu.bg    Източник: www.ehousearchitects.com     Фотограф: Здравко Йончев

И така, вместо да извръщат глава от тази даденост, превърнала се в навик, архитектите смело решават да я поставят в центъра на събитието,  впоследствие и гвоздея на програмата. Най-голямата „бариера” в случая се явява по-високото ниво на терасата в сравнение с това на жилището. Това „препятствие” въздейства дори на психологическо ниво. Решението на казуса в крайна сметка довежда до създаването на една от най-атрактивните зони в новия дом. Новоизграденият, обединяващ  подиум не просто приобщава доскоро неприветливата тераса, той се превръща в един преход към живота, зеленината, въздуха и свежестта, вече съвсем достъпни и само на няколко крачки отстояние. Щедрото остъкляване, на свой ред, съвсем размива границата „вътре – вън”, нивата са напълно уеднаквени, няма дори праг.


Източник: www.ehousearchitects.com     Фотограф: Здравко Йончев

Върху тази многообещаваща платформа нещата  неусетно придобиват съвсем различен изглед. Но друг един елемент , реално се превръща в знаков за преобразеното жилище – каминната колона. Разположена в средата на подиума конструкцията на камината е „облечена” в зид от автентична тухлена зидария, която затопля още повече пространството, придавайки му носталгични нотки и усещане за непреходност. Същата тази колона, предвид внушителния си обем, е съвсем близко до това да „захлупи” цялото пространство, изпречвайки се по средата и затваряйки голяма част от изгледа към терасата. Но на практика се случва нещо съвсем различно и доста магнетично.


Източник: www.ehousearchitects.com     Фотограф: Здравко Йончев

Чрез нея преходът към външното пространство става дори още по-естествен, тъй като тухлената зидария преминава условната граница, за да оформи тялото на външно барбекю към „преродената” и лъчезарна веранда - притегателен елемент, участващ активно в живота навън.  Но нищо не би било същото, ако традиционният подход бе дал превес при оформянето на тази зона, и в този смисъл позиционирането на един стандартен тип кухня би заличило категорично постигнатият ефект. И така достигнахме до нейно величесто - „кралицата” на дома. Рядко се среща толкова сполучлива трактовка на едно съвсем прагматично и функционално пространство, вписващо се по съвършено нетрадиционен начин.


Източник: www.ehousearchitects.com     Фотограф: Здравко Йончев

Права кухня по протежението на цялата стена, единствено с долен ред шкафове и красив камемен плот в цвят антрацит. Но цялата радост за окото просто изпълзява нагоре по стената, създавайки невероятно жизнерадостна и закачлива бродерия от ръчно изработени  циментови плочки с на практика незабележими фуги. Центърът на тази декоративна стена е белязан от  кръгъл прозорец на височината на човешки ръст, точно над кухненската мивка, за  далечен взор навън към зелените очерания на планинския склон. Безупречният синхрон в подбора на цветове и материали дори не е необходимо да бъде описван, защото се усеща с всяка клетка на тялото.


Източник: www.ehousearchitects.com     Фотограф: Здравко Йончев

Натуралният произход  на всички вложени материали се отплаща с топлото, земно излъчване, постигнато от глинена боя с тюркоазен отенък, нанесена като напълно хармоничен контраст на сивото, с червеникавите нюанси на тухлите, със засиленото присъствие на дървото - масивната орехова маса в индустриален стил, допълнена от атрактивни метални столове, двете плъзгащи врати към банята и килера, настилката от естествен дъбов паркет и специално конструираните етажерки. Но зрителното възприятие понякога има нужда от допълнително подсилване. Благоуханието, което се излъчва на ефирни дози от дървесината, обработена с билкови масла и пчелен восък, изпреварва необходимостта уюта да бъде описан с думи.


Осветителните тела ERCO в трапезарията са доставени от Altronics light - студио за архитектурно осветление ww.altronicslight.com     Източник: www.ehousearchitects.com     Фотограф: Здравко Йончев

След като отдадохме заслуженото внимание на кухнята и камината е време да се отправим към останалата жилищна площ, а разкошата веранда оставяме за накрая, когато ще посрещнем там пурпурните отблясъци на залеза.

Домът, в който топлотата на сивото е на почит, има още доста какво да ни разкаже. Един елемент отчетливо напомня за себе си, явявайки се в няколко различни превъплъщения. Като запазен „ландмарк” тънки ивици, с вплетени очертания на лица в профил, се пресичат загадъчно в абстрактни снопове.  Авторският почерк откриваме  най-напред в изрисуваната ръчно ниша в спалнята, характерният рисунък прескача и върху завесите към дневната, за да се спре върху стъклените паравани на душкабината. И при тази последователност няма как да не обърнем внимание на красивата плетеница от ивици, оформяща облегалките на трапезарните столове в черно.

Откриваме и друга една споделена страст между собственици и дизайнери – любовта към изкуството. Щрих с усет, но на точното място, създава онова неповторимо усещане за единение. За радост на всички дизайнери и творци, ангажирани в проекта, всички тези детайли не само, че се забелязват, на тях се дължи голяма част от цялостното излъчване на дома. Удоволетворението следва - всяко едно усилие и заигравка с детайла, целият положен труд не е отишъл напразно. Така по-наблюдателното око веднага свързва специфичния рисунък от картината, над трапезарната маса с мекият, възушно пухкав килим в трапезарията, на когото доста часове е посветила художничката Полина Гинева. Нейна е заслугата и за останалите арт изрисувани детайли, както и картини. Но нещата не се изчерпват само с казаното дотук. Лесно е да забележим, че случаят се издига на нивото на творчески експеримент, а това се получава само при наличието на пълен синхрон, единомислие и обединена  енергия между собственици, дизайнери и художник. И колко леко и естествено се забелязва това от красиво и същевременно небрежно аранжирани върху пода  декоративни аксесоари, възглавници и текстили. Осветителните тела свидетелстват за авангарден вкус и дръзки идеи, „случени” в хода на проекта.


Източник: www.ehousearchitects.com     Фотограф: Здравко Йончев

И преди да затворим входната врата на излизане – обещаното – романтичен залез под дървения навес на верандата.
Този пример наистина си заслужава да бъде представен по-обстойно. Проектното решение развива в оптимална степен този скрит потенциал, оповавайки се на невероятната гледка, която се разкрива към околния пейзаж от тази височина. Идеята за превръщането на  чуждата за жилището тераса в едно от най-желаните пространства от апартамента вече е факт. Зелената градина, пещта и дървеният навес създават рамките на една впечатляваща тераса, която е третирана като дворно пространство. Озеленяването, макар и съобразено с ограниченията на пространството, по нищо не отстъпва на една кокетна градина. Атмосферата, която са успяли да създадат дизайнерите, предразполага дълги часове на открито, градина на височина, за която би мечтал всеки един собственик на апартамент. И тук откриваме онзи специфичен  „пресантиман” към детайла, който обвива цялото жилище. Подът е покрит с матирани плочи в натурален цвят, докато „поточета” от бели камъчета обрамчват целият периметър на терасата. Арт-пейка от масивна дървесина още веднъж засвидетелства респект към естествените материали, и заедно с плетена табуретка с мека възглавница и тъкана рогозка, оформят един чаровен кът за сядане, а декоративните фенери и свещи блещукат до късно на фона на красивия залез.


Дървеният навес и обшивка на терасата са изпълнени от КАГЕЦУГРУП EООД www.kagetsu.bg     Източник: www.ehousearchitects.com     Фотограф: Здравко Йончев

Подизпълнители:

Дървен навес и обшивка тераса:
КАГЕЦУГРУП  ЕООД
КАГЕЦУГРУП EООД предлага пълен комплект от услуги, свързани с производството и строителството на изцяло дървени, комбинирани дървено-стоманени или дървено-стомано- бетонови конструкции. Фирмата специализира в съвременни инженерни и технологични решения с цел да предложи оптимални решения за гражданското и промишлено строителство.

Дървени плъзгащи врати към баня и склад: Пинт Ком Дизайн
Фирма Пинт Ком има повече от 20 години опит в изработката на мебели и интериорни врати. Фирмата е специализирана в производството на бутикови мебели по индивидуални проекти. Интериорните врати, които произвежда нашата фирма, удовлетворяват изискванията на широк кръг потребители с високи критерии по отношение на качество и стил!
В този апартамент вратите са изработени изцяло от масивна дървесина. Всеки наш проект носи индивидуален дух, всеки наш елемент е изпипан до последния детайл, всяка наша стъпка е крачка напред към съвършенството...
Повече за нас можете да откриете на адрес www.pintcom.eu както и във фейсбук страницата ни: Пинт Ком Дизайн

Библиотеките в дневна и трапезария; шкаф в банята: Валиян ООД
Валиян ООД е един от лидерите в мебелното производството в България. Фирмата участва в изпълнението на  цялостни интериорни проекти, като произвежда пълна гама мебели, съобразени с индивидуалните изисквания на клиенти и дизайнери. Изделията се произвеждат от различни материали и комбинации – масивна дървесина, МДФ, различни видове фурнир, естествен камък, Corian, метали и  др., като се изработват и всички видове тапицирани мебели. Валиян има редица реализирани проекти в страната и в Европа в сътрудничество с водещи български и европейски дизайнери, част от които могат да се видят на сайта на фирмата: www.valiyan.com


Източник: www.ehousearchitects.com     Фотограф: Здравко Йончев

Обзавеждане за баня Catalano; Смесители за баня Gessi; Циментови плочи на стената в кухнята Bisazza; столове Kartell - представител за България - Петър Стефанов, моб. 0878 170 610  pstefanov@pstefanov.com

Осветителни тела ERCO (в трапезарията): Altronics light
Altronics light
е студио за архитектурно осветление. Екипът от художници и архитекти отдавна е познат като светлинни дизайнери със значим опит от работата по проекти за сгради и пространства с различна архитектурна даденост и с различно приложение. Приоритет в тяхната работа е разработката на цялостен проект, така че да се предложи концепция за осветление, обвързана адекватно с конкретната архитектура. Те предлагат завършен проект като резултат от един последователен процес на задълбочен анализ, консултация и доставка на заложените осветителни тела.

Полина Гинева  - ръчно изрисувани ниша в спалнята и завеси в дневната; килим в дневната; картини в спалня и трапезария

За И ХАУЗ Архитектс
И ХАУЗ Архитектс е екип от архитекти под ръководството на арх. Анна Неврокопска, които са специализирали дейността си основно в направленията: Архитектурно проектиране, реставрация на недвижими културни ценности и проектиране в исторически контекст. Интериорният дизайн е също една от дейностите на архитектурното студио. Екипът се вдъхновява от особеностите на конкретния обект и подхожда индивидуално към всеки проект. 

 

 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари