На една редица

Винаги е голямо предизвикателство за архитекта, когато трябва да разработи повече от две сгради, които са една до друга.
15.02.2006
ахр. Петко Колев, арх. Антоанета Бояджиева
981
къщи, сгради, етаж, терени
На една редица...
Източник: ахр. Петко Колев, арх. Антоанета Бояджиева

Винаги е голямо предизвикателство за архитекта, когато трябва да разработи повече от две сгради, които са една  до друга. Особено, ако трябва да изрази творчески възможности и лично отношение към изискванията на инвеститора.

В разработените четири еднофамилни редови жилищни сгради е заложенo на уюта, топлината и оптимизма от бъдещите собственици. За постигане на балансиране в композицията са използвани правоъгълни форми и обеми. Тектониката на сградите и архитектурните елементи и детайли са изведени в единна пластична система.Всяка една къща е на три нива и един полусутренен етаж, със самостоятелен подход от улицата и със самостоятелно стълбище. Силно изразените особености на терена позволяват полусутренният етаж да има директен излаз към задния двор на имота. Това позволява да се оформи  дневната на две нива - на първия жилищен етаж и в полусутерена, свързани пространствено със стълба.

На първия жилищен етаж са разположени дневна с кухненски бокс, стая за гости, санитарен възел и гараж за един автомобил. Вторият етаж е с три спални помещения и прилежащи бани. Третият етаж е терасовиден - има оформен апартамент с дневна, кухненски бокс, спалня и баня с тоалетна.Само една от четирите къщи (къща №4) e с по-различно разпределение, съобразено с изискването на инвеститора. Сутеренът е с дневна, отворена към двора,  кухня, помещение за фитнес, сауна и помощно складово помещение. Първият етаж е обособен като отделен апартамент с дневна и кухненски бокс, две спални и баня с тоалетна. На втория  и третия етаж са разположени два мезонетни апартамента с дневни и кухни на втория етаж и с по две спални на третия етаж.В общото обемно пространствено третиране  на четирите редови къщи е търсен специфичен изчистен образ.

Застроена площ 458 м2
Разгъната застроена площ 1878 м2
Kъща № 1    471.40 м2
Kъща № 2    453.40 м2
Kъща № 3    453.40 м2
Kъща №4    500.80 м2

Закони Нормативна база Коментари