За трети път Sofia Architecture Week - 15 -22.10.2010

Темата на форума е “В периферията”.
03.10.2010
Sofia Architecture Week
435
sofia architecture w, форум, архитектура, архутектурна седмица, изложби
Sofia Architecture Week
Източник: Sofia Architecture Week

Куратор на тазгодишния Форум е арх. Георги Кътов от I/O архитекти. Темата, която той избра е “В периферията” и е опит да се вгледаме в себе си на фона на променящия се свят. С нея ще си зададем въпроси като “Периферна ли е българската архитектурна сцена?”, “Познаваме ли измеренията на нейната периферност?” и най-вече “Откриваме ли предимствата й и знаем ли как да се възползваме от тях?”
Първите два дни на Sofia Architecture Week 2010 са почти изцяло посветени на Форума, разделен на 4 лекционни панела:
Централна Европа
Изгряващи центрове
Центрове в периферията
Българският начин
Подборът на лекторите е от държави, споставими с нашата като размер, географско положение или историческа съдба. Целта е да сравним местната ситуация с различни интерпретации на периферията, разгледана в архитектурен контекст.
Холандецът Ханс Ибелингс - издател на едно от най-влиятелните европейски списания за съвременна архитектура А10 - ще бъде гост на Sofia Architecture Week за втори път. Той бе модератор на един от панелите в първото издание на фестивала, през 2008 г. Този път, Ханс Ибелингс ще изнесе първата лекция от Форума, в която ще разгледа европейската архитектура - в цетъра и в периферията на континента.
Останалите лектори са от Естония, Румъния, Полша, Чехия, Словения, Хърватска, Португалия, Финландия и Норвегия. Общото помежду им е, че са млади архитектурни студия, осъществили интересни проекти в собствените си държави, голяма част от които са номинирани или печелили една от най-престижните награди за архитектура - Мис ван дер Рое.
Българският начин ще бъде представен от три от най-интересните имена в българската архитектура - младото студио DSGN - Димитър Славчев и Даниела

Топалова, студио LP Консулт и арх. Атанас Панов и арх. Анета Каменова, прочута не само у нас, но и в Австрия, и в цяла Европа.

Форумът на Sofia Architecture Week 2010 ще се проведе на 16 и 17 октомври, в зала “Св. София” на Народното събрание - бившият Партиен дом.
На 15 октомври започва и Open House на Седмицата на Архитектурата София. Тя ще продължи до 22 октомври, в Централната минерална баня. Нейни куратори са архитектите от студио fordewind architecture ltd. Темата на Sofia Architecture Week 2010 Open House e “Периферията е там, където не съм”.
Двете основни изложби на Отворената програма - “20 години частна архитектура в България”, организирана от I/O архитекти и естонската Boom Room - ще бъдат открити на 16 и 17 октомври.
Други интересни моменти в Open House на Sofia Architecture Week 2010 са дните посветени на Естония, Албания и България. Още три изложби, различни отворени лекции, дискусии, творчески работилници, презентации, прожекции, партита и концерти ще изпълнят 5-те дни на Open House. По-надолу можете да се запознаете с програмата на цялото събитие.

Автор: Sofia Architecture Week
Закони Нормативна база Коментари