За всеки покрив - покривен прозорец

Или какво още не знаем за покривните прозорци
15.02.2006
Велукс България ЕООД
1057
къща, покривни прозорци, покрив, прозорец, светлина
Няма покрив, на който не може да се постави VELUX прозорец
Източник: Велукс България ЕООД

След като изградихте покрива и се погрижихте за безупречното му състояние, време е да превърнете подпокривното пространство във ваше любимо място за отдих и почивка! Не си мислете, че животът на тавана е единствено привилегия на паяците и призраците. Често таваните са много по-просторни отколкото си представяте. Достатъчно е единствено да осигурите светлина, вентилация и добра гледка. Най-лесният начин е с покривни прозорци. Те могат да ви дадат очарованието на най-добрата гледка над покривите и короните на дърветата. Независимо дали говорим за къща в покрайнините, мансарда или офис, разположен в центъра на големия град.

 

Светлината и въздухът ще преобразят безжизненото пространство под покрива ви в атрактивна среда за живеене, далеч от шума на улицата, в най-тихото място от къщата. И ако все още се съмнявате, че вашия покрив е подходящ да поставите покривен прозорец на него, вижте това.

Ако наклонът на ската е малък, поставяйки прозорец, вече ще можете да имате естествена светлина и в централната част на къщата, където осветлението обикновено е изкуствено. Тъмните коридори и стълбища ще грейнат! Ако пък покривът ви е с голям наклон, имате късмет - можете да поставите прозореца на около метър от пода и да се наслаждавате на безкрайния хоризонт.
Но какво да кажем, ако вашия покрив е уникат с нестандартна форма? Може ли отново да използвате покривен прозорец? Разбира се, че да! Дори върху покрив с формата на бъчва, покривния прозорец изглежда естествено и ви позволява да се насладите на изящен интериор.А сега, ако сте се уверили, че покривният прозорец е подходящ за всякакъв покрив, остава да ви дадем няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да ги използвате по възможно най-добрия и удобен за вас начин. И така, как да започнете?


Най-добре се консултирайте с архитект, особено ако имате по-голям проект. Той може да ви даде професионален съвет какъв вид покривен прозорец да изберете и къде точно да го поставите. Eто и няколко златни правила, с които да се съобразите:

Първо, горният край на прозореца трябва да е хоризонтален, а долният - вертикален, за да спечелите възможно най-добра гледка.

Второ, прозорецът трябва да бъде съобразен с наклона на ската. Колкото по-малък е той, толкова по-дълъг трябва да бъде вашия прозорец.  Долната част трябва да достигне на около метър от пода, за да си осигурите добра гледка.

Трето, за добра осветеност, предвидете прозорец с остъклена площ минимум 10 % от площта на пода, нaпример, ако имате стая с 12 м2 остъклената площ трябва да е не по-малко 1.2 м2.
И последно, поставете радиатора под прозореца, както бихте обзавели всяка една от останалите стаи.

Накрая, не забравяйте, покривните прозорци са приспособими за почти всички видове покриви и материали, независимо от вида на керемидите, наклона на ската или размера на помещението. Затова не ограничавайте въображението си и елате да помечтаем заедно!
 

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари