По-малко разходи и време, повече място в кухнята

Съвременната жена се доказва едновременно и като съпруга, майка и професионалист, съчетава множество дейности и ангажименти и е истински мултифункционална.
15.11.2007
Галина Милушева
950
кухня, клас А, комбинирани уреди
Съвременните тенденции са мултифункционалните и енергоефективни кухни

Съвременната жена се доказва едновременно и като съпруга, майка и професионалист, съчетава множество дейности и ангажименти и е истински мултифункционална. Такива, каквито трябва да са и модерните уреди в кухнята, които пестят енергия и време, компактни са и откриват повече свободно пространство, улесняват ежедневието ни. При избора на хладилник това означава енергиен клас А и обикновено по-дебели стени, които позволяват студеният въздух да циркулира, без да замразява.

         
 
Прецизното управление на температурния контрол, вратите от неръждаема стомана (хигиенични и лесни за  почистване) със самозатварящ се механизъм и активният филтър за миризми са удобства, които се превръщат в необходимост. Хладилникът на бъдещето ще ни дава информация за вътрешното съдържание чрез радиочестотна идентификационна система с помощта на маркировка на продуктите, а стените ще могат да бъдат по-тънки чрез специална изолация от вакуум и аерогел.Комбинираните уреди също се радват на своя възход. Три в едно, печка с плот, фурна и съдомиялна, е отлично решение за малки кухни, а с бързите халогенни котлони се готви осем пъти по-бързо в сравнение с обикновена или газова печка. Те са с енергоспестяващи органични диоди, които излъчват светлина.

    

Абсорбаторите се произвеждат с технология за по-малко шум. Комбинацията пък фурна с микровълнова спестява до 50% от времето за готвене, а много от уредите имат богат списък програмирани бързи рецепти.


    


В бъдеще времето за готвене и подходящата температура ще се определят автоматично с помощта на сензор. Плотът с котлони ще се спуска от стената, самопочиства и прибира сам след приключване на готвенето. Микровълновите печки ще сигнализират дали храната е с подходяща за консумация температура и ще разпознават вредните за здравето бактерии. Водата в съдомиялните ще се загрява чрез освободена енергия от печката, а препаратът в нея ще се зарежда веднъж годишно.


 
През следващото десетилетие ни очаква автоматизация и безжично управление, енергийна ефективност и безопасна храна. Много важни фактори обаче са потребителското настроение и цените. Управлението чрез интернет или мобилен телефон засега остава лукс.

  
 
В България както и в Европейския съюз използването на енергийно-ефективни уреди силно се насърчава, фондът “Енергийна ефективност” финансира не само санирането на сградите, а отпуска и потребителски кредити със занижени лихвени проценти.

Автор: Галина Милушева
Закони Нормативна база Коментари