За хубава кожа, мебелите и лукса

Или я харесваш – или не. Като материал обработената животинска кожа е предмет на спорове, пристрастия, нравствени позиции, статусни стремления и... чисто обожание.
15.11.2007
арх. Антония Манолова
749
мебели, килими, кожа, кожени мебели
Колекция на ЕДРА
Източник: Гамма Дизайн

Или я харесваш – или не. Като материал обработената животинска кожа е предмет на спорове, пристрастия, нравствени позиции, статусни стремления и... чисто обожание. Ако си се гушил в лъскава дългокосместа завивка с лек мирис на луксозна кожа, и при това не си изпитвал чувство за вина или “о, ужас, аз не заслужавам такъв разкош” – значи разбираш значението на хубавата кожа.
 
Кожата е материал, съпътстващ човека от доста време и спомогнал за оцеляването на вида. Не е трудно дори да си представим как нуждата от обработка на кожи е тласнала усъвършенстването на по-фини сечива и по-прецизни процеси.
 
Кожарските манифактури и произведенията им са украсявали и владетелските домове, и бойните доспехи, и нозете, и главите, и хората, и конете.
 
До днес изкуството за обработка на кожи се цени високо и предметите от кожа са символ на статус и благосъстояние. Италия е важен пример за това как опазването на занаятчийските традиции може да доведе до осигуряване на ексклузивна пазарна ниша – от производство на кожени мебели до легендарни обувки и чанти...

   

 
...МЕБЕЛИТЕ...
МАТЕО ГРАССИ е мебелна фирма, специализирана в производство на кожени дивани, кресла, столове и маси от 1880 г. насам. На тазгодишното миланско изложение фирмата изненада с иновативен дизайн от прорязана висококачествена телешка кожа. Креслата и параваните, изработени от нея, притежават едновременно съвременна лекота, ажурност и изненадваща солидност.

   

От МАТЕО ГРАССИ могат да ви направят изящно тапицирани с кожа интериорни врати, легло, маса за кабинет или за трапезария отличаващи се с благородна и сдържана линия.
 
МОЛТЕНИ интерпретират актуалната тенденция за прорязана кожа с иновативния диван SKIN (сн. 7) с автор Жан Нувел, ефектен център в интериора при подходящо насочено осветление, преминаващо през отворите в кожата. Скулптурната форма има лекота и структура, вдъхновена от проекта на Нувел за музея на Кей Бранли.

   

ИВАНО РЕДАЕЛИ и неговите колекции от кожа се отличават с изключително високо качество и внимание към детайла. Арабеск е серия шкафове, тапицирани с кожа. Повърхностите с необикновен дизайн са облечени с кожа, перфорирана в Брайлово писмо с фрази от поетичния антиутопичен текст “В какво вярвам” на Джеймс Балард (филмирани произведения: Краш, Империя на слъцето). За колекционери и незрящи с провокативна чувственост от висока класа. В представения тук диван “Ти и Аз” се усеща лека ирония при съчетаването на твърда полирана телешка кожа и едротъкан лен в тапицерията на седалките. С италианска лекота съществуват един до друг семплият плат и елитната кожа.
 
ЕДРА е любима фирма на поп - и медийния свят, в който трябва да предложиш нещо ново бързо, за да впечатлиш. Коженият стол, създаден от братята Фернандо и Умберто Кампана за тазгодишната колекция на ЕДРА илюстрира тяхната идея за трансформация и преоткриване. Креслото Leatherworks е като комиксов герой,  преживял експлозия, но виртуозно съшит от напластените си останки в работилницата на кожаря.

 

Осветителни тела
Начин да внесете изненада, освен светлина – поставете луминисцентната лампа в кожена обшивка от белгийската фирма DARK (вносител ALTRONICS Light)
 
...И АКСЕСОАРИТЕ...
имат преобразяваща сила.
В ПАРЕНТЕСИ КУАДРА знаят как да създават малки острови на лукса. Произвежданите от тях кожени килими, възглавници и композиции за сядане са преднамерено декоративни и не толкова класически. 


  

Една кожена наметка хвърлена небрежно на стар стол издига стаята – домакин до нов, неочакван блясък, леко упадъчен дори.
 
Килими
Виктор е килим тип пачуърк с дълъг косъм, с отпечатани абстрактни мотиви.Zhippo e ажурен модул от кожени цветя и може да се ползва като стенно пано и като постелка за пода. Zhippocarpet e модулен килим с изрязани цветни мотиви, като негатив на  Zhippo.
В сериите Вlow и Rainbow се комбинират ярко оцветени кожи с дълъг косъм и съчетанията често са вдъхновени от попкултурата на седемдесетте години. 

   

Възглавници
Калъфи от фино перфорирана мека кожа съставляват колекцията  Aircushion.
Като рокерски спомени от края на петдесетте години изглеждат възглавниците Wash.

   

Покривки за легла
Предизвикателно червена комбинация Аircover
Черна лъскава Coprimi
Райетата от черна гланцова кожа за  Stripecover изглеждат категорично нови в консервирания интериор на едно палаццо.
 
В РАДОСТ И ГРИЖИ
Грижите за кожата е добре да бъдат предоставени в професионални ръце. По-добрите приемни за химическо чистене, които обработват кожени дрехи, биха могли да ви помогнат в поддръжката на кожената покривка или възглавница, а за килимите и мебелите производителят на реномиран продукт обикновено предоставя адреси на специализирани фирми по поддръжка, за жалост, доколкото ми е известно, извън България.
Лицевата кожа може да се импрегнира против бързо замърсяване с разтвор, продаван под формата на спрей от магазини “Бо Консепт”.
Представените кожени изделия могат да бъдат поръчани чрез фирма “Гамма Дизайн”.

Автор: арх. Антония Манолова
Закони Нормативна база Коментари