На топло...в градината

Отоплителите за външни пространства са практичния и икономичен начин да получим топлина, светлина и неповторим комфорт, които в обстановка на открито никога не зависят от нас.
11.09.2020
Екатерина Бонева
3225
отопление, външни отоплители, газови отоплители, инфрачервени отоплители
Инфрачерен отоплител с LED светлини - Marbella, с модерен и елегантен дизайн, който се закача на тавана и се управлява дистанционно.
Източник: ENDERS www.enders.bg

Отоплението на откритите пространства от къщата, вилата или ресторанта предоставя комфорт, уют и топлина при ниски температури на външния въздух. Това е ефективен и икономичен начин за поддържане на приятна атмосфера през студените месеци от годината. Зоналното отопление чрез външни отоплители е уникална възможност за локализиране на предварително установена зона (тераса, веранда, заведение с градина) от конкретно външно пространство и превръщането ѝ в комфортен сектор за семейни забавления и развлекателни мероприятия. Тези отоплителни уреди функционират основно, когато има нужда от тях, поради което допринасят за реализиране на значителни икономии на средства за отопление.

Видове външни отоплители
Съществуват няколко вида външни отоплителни уреди, подходящи за частни домове или бизнес решения в открити пространства – отоплители на газ и инфрачервени отоплители.


Газов отоплител Polo-2.0     Източник: www.enders.bg

Широко използвани са газовите отоплители тип гъба и пирамида. Конструкцията на уредите е сравнително проста. В основата на излъчвателя се намира газова бутилка, която може да осигури непрекъсната работа на излъчвателя в продължение на едно денонощие. Самият излъчвател е снабден с регулатор на мощността, чрез който се управлява подаването на газ и поддържането на оптимална температура. В корпуса от перфорирана ламарина е разположена горелка, която осигурява необходимата топлина, предаваща се през ламарината и алуминиевия рефлектор. За изработката на излъчвателя обикновено се използва неръждаема стомана, поради което той е устойчив на атмосферни влияния. Газовите отоплители са предназначени за работа на открито или в постоянно проветриви, добре вентилирани пространства, като отворената площ трябва да е най-малко 25% от обкръжаващата повърхност (стенна повърхност) на помещението.


Газови отоплители с турбо горелки     Източник: www.enders.bg

Предимства: Отоплитетите на газ са стилно и практично решение за отопление на открити площи през зимните месеци. Липсата на кабел, елегантният изчистен дизайн и удобното пренасяне ги правят модерно допълнение към екстериора. При дъжд и сняг не е необходимо да ги прибирате веднага, както се налага с една електрическа печка, например. Достатъчно е отоплителите да се покрият с подходящ калъф и спокойно може да ги оставите целогодишно на открито в  градината или отвореното пространство във Вашия хотел или ресторант.


Газова отоплителна пирамида Vulano     Източник: www.enders.bg

Съвети при избора на газов отоплител
Решението за покупка на газов външен отоплител може да бъде повлияно от редица фактори, а също и от многообразието от продуктни в пазарната мрежа. Ето и някои съвети, които трябва да вземете под внимание при избора на такъв вид отоплител:

 • Обърнете внимание на мощността на уреда – мерните единици най-често са описани в kW;
 • Убедете се, че уреда не е от обикновен метал, който няма да издържи на лошо време;
 • Заложете на икономичен продукт с грижа за околната среда;
 • Изберете продукт на доказан производител с гаранция за качество;
 • Запознайте се с продължителността на работа на уреда.
   


Инфрачервен отоплител Barcelona Black     Източник: www.enders.bg

Едни от най-често използваните тела за външни пространства са инфрачервените отоплители. Те са подходящи за локално отопление на открити площадки, веранди, улични заведения. С тяхна помощ се постига максимален температурен комфорт и усещане за домашен уют, без значение дали се използват на терасата или в градината. Излъчваната от тях топлина наподобява галещите слънчеви лъчи, а ефектът от това се разпределя равномерно по тялото. Уредите с инфрачервени нагреватели са безопасен и икономичен начин за затопляне на хора и предмети, намиращи се в техния обсег до подходящата температура. Освен че стоплят бързо, могат да бъдат премествани с лекота от едно място на друго, а присъствието им в градината или на терасата внася елегантен акцент във всеки дом. Инфрачервените отоплителни тела, използвани за отопление на открити пространства, работят основно с електрическа енергия или на природен газ. При електрическите модели нагряването се осъществява чрез преобразуване на електрическата енергия в топлинна.
Използването на електрически инфрачервени излъчватели има редица предимства. Те могат да се монтират върху стени, таван или под чадъри. Лесно се инсталират и работят безшумно.

Предимства: Отоплителни уреди с инфрачервени нагреватели са по-компактни от газовите и не е задължително да ги поставяте на открито място като градина. Безшумният им режим на работа е удобен за всяко пространство, затова може да ги използвате и у дома. Съществуват модели с немско качество, които разполагат с опция за монтаж на стена и регулиране на ъгъла на уреда. Спокойно може да ги поставите на терасата или верандата и да се радвате на сипещия се сняг на чист въздух. 


Газова гъба Enders Fancy       Източник: www.enders.bg

Съвети при избора на инфрачервен отоплител

Инфрачервените отоплители са уреди, съобразени с конкретни нужди. Ето и някои насоки, които ще Ви бъдат от полза при закупуването и употребата им:

 • Подходящи за всяко открито или закрито пространство;
 • Работят без проблем дори и при екстремни метеорологични условия – използват се при силен вятър, дъжд и сняг;
 • Опция за дистанционно управление на уреда;
 • Електрическите радиатори с инфрачервени нагреватели не отделят вредни емисии и не консумират кислород;
 • Безпроблемно пренасяне.


Отоплителите за външни пространства са практичния и икономичен начин да получим топлина, светлина и неповторим комфорт, които в обстановка на открито никога не зависят от нас.

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари