На светло. Тенденции в осветлението

Осветлението в съвременния интериор играе съществена роля – помага за сепарирането и зонирането на големите дневни помещения, които са характерни за съвременните интериорни решения.
18.12.2011
Деян Мандалиев
492
интериор, дизайн, осветление на дома, проект за осветление, атхитектура
Източник: Лумитрон

Осветлението в съвременния интериор играе съществена роля – помага за сепарирането и зонирането на големите дневни помещения, които са характерни за съвременните интериорни решения. Новите тенденции в интериорното осветление се диктуват от дизайнери и архитекти. Много често осветителното тяло е архитектурен елемент, цели светещи тавани, стени, колони, подове или други архитектурни форми. Друга актуална тенденция в осветлението е използване на динамика в светлината, което се изразява с промяна в цветната температура в белия спектър. Доказано е, че този процес стимулира подсъзнателно жизнените функции. Динамичното осветление се използва и в зони за релакс, спални и др. Динамиката се постига също и с промяна в процентното смесване на цветовете, базирано на основните цветове RGB – червено, синьо, зелено, така се постигат и отделните нюанси.


Също така при осветлението в модерните интериори важен фактор са и интелигентните системи за контрол. Те помагат лесно и бързо да се извикват предварително настроени сцени. Извикването на сцена с натискането на един бутон в големите модерни интериори е много удобно и функционално поради факта, че елиминират дългите редици ключове и димери по стените. Друг фактор в осветлението, който бързо навлиза, е LED осветлението. То само по себе си има много преимущества, като главното е генерирането на икономия на електроенергия до 10 пъти. Светлината на качествените LED светлоизточници е с висок индекс на цветопредаване и е най-близка до слънчевата светлина, няма UV излъчване и не отделя нежелана топлина. Така също LED технологията дава неограничени и нестандартни  възможности при дизайна на осветителните тела.


Дистанционното управление на дома отдавна е доказало своите предимства – чрез ръчен или автоматичен контрол се управлява черна и бяла техника, проверяват се системите за сигурност, изпълняват се команди на точна дата и в определен час. Особено ефективни са системите за управление в икономията на електроенергия. С тях уредите и осветлението се регулират според нуждите в зависимост от притока на слънчева светлина. Към това трябва да прибавим и денонощното регулиране на температурата. Системи за управление позволяват да се контролира осветлението, охраната и обезопасяването на дома – или в отделни помещения, или в цели сгради – луксозни къщи и хотели. Системите обединяват различни уреди, климатизация и осветление, както и датчици, сензори и техника за видеонаблюдение.


Връзката между всички устройства в дома се осъществява с помощта на персонален компютър или през интернет. Така се подават команди към домакинските електроуреди, включват се телевизор, аудио- и видеотехника, като по избор се добавят или елиминират тонколони в различни помещения. През интернет този основен компютър може да се следи и дистанционно, като се използва специална парола на потребителя. Така дори и от хиляди километри отново ще се чувстваме господари на положението вкъщи. Вместо през вратата обаче влизаме с парола и потребителско име и това ни дава определена сигурност.


Специалистите напомнят, че е добре подобна система да се планира още с проектирането на жилището, за да се монтират по подходящ начин всички необходими кабели и датчици. Всеки уред се задейства от ключ (препоръчва се особено когато в дома има възрастни хора или малки деца) от панел с бутони или цветен панел с виртуални бутони и менюта според изискванията на домакина. Панелът е с дисплей, разработен индивидуално. Специални датчици поемат командите и ги препращат към съответния уред. Например, ако трябва да се поддържа определено ниво на осветеност  в помещение с естествена и изкуствена светлина, чрез програмирането се запазва постоянната осветеност. В зависимост от външното осветление автоматично се намалява или се увеличава светлината на лампите, спускат се или се вдигат щорите. Специален датчик засича и присъствието на хора в помещението – осветлението се изключва след определено време, през което няма движение и светлината е излишна.
Специалистите съветват новодомците по отношение на осветлението да се консултират и с архитект, особено при наличието на разнообразни източници на светлина. Всяка лампа може да се „вика” отделно, но осветителните тела могат да се програмират и в групи и да се управляват едновременно. Системата за управление се регулира така, че с една команда от бутона на панела да се постигне желаното и предварително програмирано осветление според нуждите – за гости, за гледане на телевизия, за четене, за работа. Системата предлага и обратна връзка, особено важна за големите обекти. На екрана на компютъра може да провери къде какво става – уредите, които работят нормално, са означени в жълто, а повредените устройства светят в червено. Така от дистанция всяко устройство се контролира, системата може да се пренастройва и периодично да се ремонтира.

Автор: Деян Мандалиев
Закони Нормативна база Коментари