На открито

Днес все по-често оценяваме възможността за прекарване на повече време на открито.
15.05.2008
Невена Попкирова
1258
настилка, екстериор, градина, дърво, декинг

Днес все по-често оценяваме възможността за прекарване на повече време на открито. Закуската на открито в свежо утро или вечерята при звуците на щурците е незаменимо преживяване. Предимствата да се настаниш удобно върху приятна за стъпване площадка с вид, близък до природата са безспорни. Дървото в случая е най-доброто решение. Построяването на площадка за хранене или почивка навън на открито е една от най-любимите дейности сред проектите направи си сам и има защо. Такава площадка се изгражда чрез сравнително прости конструкции без електрическа или водопроводна система, без монтиране на прозорци и врати, без довършителни работи, боядисване и копане. Това обаче не означава, че конструкции не са сложни и че не изискват подробно планиране. Преди да отрежете първата дъска или да заковете първия пирон – трябва добре да сте обмислили всеки детайл.
 
Има едно основно правило при застланите с дъски външни площадки – колкото са по-големи, толкова са по-скъпи. Въпреки неоспоримата логика, липсата на добре обмислен план може да оскъпи значително проекта. За да не разтърсите бюджета си, пресметнете предварително колко ще ви струва новата придобивка.
 
Важно е така да планирате конструкцията, размери и форма, че да можете да използвате готовите дъски в магазина, със сравнително малко рязане и разкрояване. Добре е да си направете сметка точно колко метални накрайници за рамката и опорни греди всъщност са необходими, защото те са сравнително скъпи.

Ако правите площадката за удоволствие, не ви интересува толкова цената, колкото мястото. Може би първоначално си мислите, че най-доброто място е пред кухнята или трапезарията, но ако мястото е постоянно в сянка, едва ли ще искате да прекарате там дълго време в по-студените дни. От друга страна, силният пек през лятото също не е много за предпочитане.


 

Площадката е място, където сядате за да сте навън, за да се насладите на свежия въздух и зеленина, а не да страдате от неблагоприятни климатични условия. Местата, ограждащи някой ъгъл на къщата, са най-удачни – свеж ветрец и в горещите дни, а и винаги има завет, независимо откъде духа вятърът.
Ако ще прилепите площадката до дома, трябва да се съобразите с външния вид на къщата. Най-успешните реализации вземат пред вид стила на строежа и времето, по което е бил създаден. Дървените площадки, покрити със специални за целта дъски, са сравнително съвременни украшения за дворовете и къщите. Ако къщата ви има старинен външен вид, може да се наложи да обработите дъските така, че да им придадете изкуствено състарен облик.
 
Струва си и да помислите за следното:
Потърсете по-закътано място за вашата площадка, ако предвиждате шумни празненства на нея, защото една площадка не трябва да се превръща в спънка за добросъседските ви отношения. За вас самите ще бъде приятно да я позиционирате на закътано място, особено ако е около басейн, за да си осигурите защитена от нежелани погледи лично пространство. Няколко храсти или декоративна градинска оградка или решетка могат да бъдат много полезни.

Удоволствието от ползването на настлана с дърво площадка е огромно, ако от нея се открива приятна просторна гледка към природата или към покривите на града. Често с такива площадки се преодолява труден терен като неравности, малки вади, стръмен терен.

Дърветата лесно се включват в рамките на площадката. Площадки на няколко нива откриват обикновено широк хоризонт. Те могат да се свържат със стълби или със земни пътеки. Вградени пейки или сандъчета за растения осигуряват безопасен завършек на такива площадки.

Площадките на няколко нива могат да се оформят с плавни криви, перила и стълби. За да можете да ги използвате, площта им трябва да е достатъчно голяма.

Планирайте такива площадки внимателно. Едва ли ще искате да виждате пред себе си къщата на съседите или да надничате в прозорците на собствения ви дом. Начертайте преди да започнете строежа как ще изглеждат и къде ще са разположени площадките.

За комбинациите от площадки на различни нива е добре да се използва един и същ материал и материал, който подхожда на градината и дома. Формата на перилата и видът на стълбите също трябва да се съобразят с тях.
Мястото на площадката се предопределя естествено от функцията, която тя ще изпълнява. Ако ще се храните на нея, трябва да е близо до кухнята. Ако ще я използвате като самотен остров за почивка и наслаждаване на пейзажа – потърсете по-далечно място в двора. Ако ще посрещате гости на нея, размерите й трябва да са съответно по-големи, а гледката от нея да осигурява защитена интимната зона. За 10-ина човека ви трябва площ около 20 м2. Осигурете достатъчно място за конфигурация от градински мебели и дори люлка. Помислете и за осветлението ú. Вероятно ще ви е приятно да поставите и пергола с лозница.

Рязката граница между дървената площадка и останалата тревна част от двора може да се смекчи със засаждането на бордюр от цветя или храсти. Подберете растителност, която задържа приятния си външен вид през целия сезон и достатъчно добра визия през останалата част от годината. Не засаждайте растителност, която привлича много насекоми, особено ако имате деца. Височината на растителността трябва да осигурява лична среда, но и да не пречи на гледката. Много бързо растящи дългогодишни растения не са най-добрия избор.


 

Площадката до дома е първият преход между вън и вътре – хармонизирането на използваните материали и мебели прави този преход по-плавен. Възглавниците по пейките и столовете са едни от чаровните акценти на площадката. Слънчевият чадър трябва да има предвидено място и цветът му е най-добре да бъде неутрален, защото цветовете на природата се менят целогодишно.


 

Най-важен за издържливостта на площадката е начинът на обработка на дървения материал, от който тя е направена. Дъските не трябва да задържат вода и затова по тях се правят малки отточни каналчета. Те трябва да имат специално заздравена (импрегнирана) дървесина, за да издържат дълго време на интензивно ползване. Конструкцията и материалът трябва да осигуряват минимално измятане и деформация в топло и студено време, при суша и дъжд. Дървото трябва да е импрегнирано със специални разтвори против вредители, мъхове и лишеи. Помислете дали ще можете да обновите площадката след 10 години. Проучете възможностите за поддръжка на материала, която можете да осигурите сами. Съвременните материали предлагат добро качество за няколко десетки години.


    

Продават се дъски за площадки с различна външност в зависимост от вида на дървото. В Америка може да се намери кедър (трайност до 30 години), червено дърво (15-20 години), махагон. Важното е дървесината да е плътна. Всяко дърво, независимо от вида му, трябва да се маже с изкуствени разтвори за импрегниране, за да се отблъсква водата ефективно. Някои от тях съдържат вещества, спиращи негативното въздействие на UV лъчите, което запазва дървесината за по-дълго.
У нас вече се продават специални дъски за площадки на открито. Това са дъски, които са добре обработени за устойчивост на атмосферните условия. Най-евтиният вариант е материалът съставен от 70 % дървесни влакна, към който са добавени полиолефини, UV-стабилизатори и пигменти от най- висок клас. Дървесината се добива от горски стопанства с последващо възпроизводство. Дъските могат да бъдат рециклирани на 100 % и се произвеждат с помощта на екструзионни технологии. Първо се смесват отделните компоненти, след което се пресоват при високи температури.

Автор: Невена Попкирова
Закони Нормативна база Коментари