За тухлите и хората – една лична история

Ще се опитаме да си представим как едно инвестиционно решение минава през личния живот на семейството, до го наречем Петрови.
15.09.2015
Винербергер ЕООД
1461
къща, архитектура, строеж, тухли, керамични блокове
За нас беше важно да изградим дом, в който да остареем
Източник: Винербергер ЕООД

Ще се опитаме да си представим как едно инвестиционно решение минава през личния живот на семейството, до го наречем Петрови.


Това семейство активно участва в стопанския живот и е обезпечило финансово подобно мероприятие. Съпрузите вече са навлезли в 30-те си години, той е собственик на семейна фирма, а тя – служител в стабилна компания. Осъзнали са необходимостта да си създадат домашния уют на еднофамилна къща, където децата им да растат по-спокойно, както и самите те да са пряко отговорни към околната среда и природата. Предприемайки изпълнението на своята мечта, семейството се изправя пред цялата сложност на вземане на решения, с която е съпроводено строителството.

Изграждането на дом с енергоефективни тухли, съкращава експлоатационните разходи, Винербергер ЕООД


Това е решение, което не се лесно, обяснява съпругът Петър. Започнахме да коментираме темата преди няколко години, когато се роди първото ни дете, но тогава все още не бяхме готови. Докато живеехме в добър апартамент в Лозенец, усетихме, че имаме нужда от ново жилище настрани от шума на града и малко по-просторно от това, което имахме. Приятелите ни подкрепиха в нашето начинание и се включиха активно в нейното обсъждане и реализиране.

За нас беше важно да изградим дом, в който да остареем, споделя съпругата Валя. В техните представи това означава да е изграден с качествени, съвременни, но и естествени материали. Както е редно, макар че жените не са технически подготвени, те обикновено са двигателят който дърпа семейството да направи първата крачка. Не е странно, че при обсъждането на къщата последното за което се мисли са тухлите. Обикновено те се приемат за даденост. Представите им, обаче, за керамичните продукти се оказват различни от това с което се сблъскват в последствие. С напредването на процеса на проектиране на мечтания дом стопаните осъзнават значимостта на избора на правилното средство с което да се изгради къщата.


www.wienerberger.bg


Грубият строеж, както е един от най-важните етапи в строителството, така е и най-подценяваният. Подборът на правилни тухли се оказва изключително важен. Случайно Валя попада на реклама на широкоформатните тухли „Поротерм“, по-късно в един от складовете вижда самите тухли и е изненадана първоначално от размера им, както и от качествената изработка. Тя  си спомня, как със съпруга си направят обстойно проучване, за да може да преценят дали да ги предпочетат като правилното решение за строителството на съвременна еднофамилна къща. В крайна сметка избират строителната система „Поротерм“ на австрийската фирма Винербергер - www.wienerberger.bg. 

Изборът на широкоформатни тухли спестява много време при реализацията на проекта. Според Петър, изграждането на външните стени, става значително по-бързо от предполаганото. От финансова гледна точка печелят от това, че тухлите, които са избрали – Porotherm 38 F Hi, позволяват да се изграждат стените без необходимост от допълнителна топлоизолация. Още по-важна се оказва способността им да „дишат“, като поемат излишната влага от въздуха и обратно, т.е. да действат като естествен регулатор на въздуха в дома. В последствие установяват, че поради тяхната дебелина и звукоизолацията е добра.


www.wienerberger.bg


Петър споделя своя опит - ако започвате да строите нова къща е важно да обърнете внимание на тухлите. Важно е те да са част от цялостна система. Така ще си спестите доста неудобства, и ще съкратите чувствително времето за изграждане. Още по време на строежа установихме, че зидането върви бързо и разходите за тухли представляват малка част от общите разходи за строежа. След това, като заживяхме в къщата, сметките за отопление и охлаждане бяха неочаквано ниски. 


В настоящия момент, след като вече живеем от една година в къщата, сме сигурни, че изборът на тухлите се оказа доста по-важно решение, отколкото предполагахме в началото. Обикновено енергоефективността се свързва с прозорците и вратите, но не си даваме сметка, че стените, са с най-голяма площ в къщата. Всичко друго можем да подменим в една къща – от цвета на фасадата до дограмата, инсталациите и плочките в банята. Тухлите обаче се зидат веднъж завинаги! Затова е добре да се помисли навреме, преди да се вземе това важно решение. Това е тема, за която малко се говори в България, особено при еднофамилното строителство, но е важно да научим децата си в тази посока. Накрая Петър обобщава: сега ние можем да им оставим дом, който е с добри енергийни показатели. Изграждането на дом с енергоефективни тухли, съкращава в последствие и експлоатационните разходи. На втората година вече можем да кажем, че започваме да изплащаме разходите по по-високата цена на широкоформатните тухли. 

Автор: Винербергер ЕООД
Закони Нормативна база Коментари