За ремонта и майсторите

На кого можем да се доверим, ако искаме да направим цялостен ремонт на дома си, независимо дали живеем в стара кооперация без асансьор или в друго жилище?
31.01.2018
Светлана Желева
2951
строителство, ремонт на дома, къртене, извозване строителни, довършителни работи
Събарянето на сграда се извършва от специализирана фирма
Източник: www.kurtia.com

На кого можем да се доверим, ако искаме да направим цялостен ремонт на дома си, независимо дали живеем в стара кооперация без асансьор или в друго жилище? Или сме новодомци, но апартаментът ни не е готов „до ключ” и имаме нужда от довършителни дейности - от шпакловка, поставянето на мазилка до полагане на настилки и облицовки? Или просто искаме да направим преустройство на апартамента? На всеки, който се е захващал с ремонт му се е налагало „ходене по мъките” в търсенето на препоръчан майстор или фирма. 


Към кого да се обърнем и да възложим поръчки като къртене на баня, къртене на подпрозоречни стени, на стара и падаща замазка, а след това да сме сигурни, че ще си извозят и строителните отпадъци. Понякога не е лесно да се намери решение на този проблем, но вече има фирми, които предлагат комплексни строителни услуги - събаряне на сгради, къртене на бетон, наемане на контейнери за строителен отпадък, отдаване под наем на минибагер и други дейности  в областта на строителството. Ако ни се налагат цялостни довършителни работи на апартамента, то на тях може да се разчита -  от къртене на комина, през сваляне на стар фаянс в банята, до къртене с цел обособяване на отвор за врата или прозорец.


Ако сме се доверили на някой пишман майстор, а той не си е разтребил след това, има фирми, които могат да ни помогнат да приключим със всички строително-ремонтни дейности. Може да се обърнем към фирма, ако ни предстоят и много по-малки ремонти: като например топлоизолация на жилището, или само смяна на тоалетното казанче. Или при ВиК проблеми. Или да ни доставят ток до вилата.


Напоследък се наблюдава тенденцията все по-често през зимата да се правят ремонти. В този период на годината цените на материалите и услугите са по-ниски с около 20%, а и повечето майстори са на „линия”и може  да се договорят по-бързи срокове на изпълнение.


Професионално ориентираните фирми, които извършват всички видове строителни дейности качествено вече спазват редица правила. Не работят от 14 ч до 16 ч., защото от съседите със сигурност някой ще си почива и може да се изнерви от грохота на ремонта. Могат да се отзоват, ако живеем в стара къща и имаме нужда някой да ни помогне не просто да разтребим старите килер, таванско помещение, маза или гараж, но също и да изхвърлим залежали с години непотребни вещи, вехти обемни мебели и излезли от употреба големи елекктрически уреди. Помощта може да се разпростре и на по-голям двор, ако край него има опасни зидове или огради, паднали клони и дървета, храсти, които са се сраснали, и изобщо всичко, което ни пречи да използваме градината или мястото си на 100%.

+3
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари