За Пинокио и сантименталните производители

Фирма Festool е производител на пневматични и електрически инструменти.
11.09.2011
Мая Янева
772
иновации, гаранция, инструменти, мебелно производство, festool
Източник: „Тултехник системс” ЕООД


Festool – за тези, които не ги познават, трябва да разказваме дълго, защото фактите, които си заслужават вниманието, са много. За тези, които ги познават, няма нужда да казваме нищо. Защото, който веднъж се е докоснал до инструментите с марката Festool, няма нужда от повече информация. Освен за новите им продукти, разбира се!


 


Made in Germany
Инструментите се произвеждат в Германия, в малко градче Найдлинген, област Батенвюртенберг, където германците са известни със своите технически познания. Това са инструментите, които никога няма да станат „made in China” заради вътрешното убеждение на собствениците, че се губи контролът върху качеството, и заради желанието да произвеждат и предлагат най-доброто. А това се случва вече над 80 г. Festool обичат инструментите си като свои деца. Те са сантиментални и искат инструментите им да имат дълъг живот, да са обичани, харесвани, одобрявани, аплодирани. Затова техните прототипи се инспектират, изпробват, разглобяват, за да се подобряват постоянно. С годините те са оптимизирали издръжливостта, безопасността и изпълнението на всеки детайл. Доброто семейство на Festool осигурява глобална мрежа от специалисти дилъри, тригодишна производствена гаранция, седемгодишна гаранция за заменяне на частите и 48-часово поправяне на инструмента. 


За кого и за какво са инструментите на Festool?
Инструментите не са за любители, те са за ценители. Защо? Помните ли приказката на Карло Колоди за Пинокио? Приказката, в която майстор Джепето измайстори дървена кукла, която оживя? Майсторът получи от своя съсед парче говорещо черешово дърво и направи кукла от дървото, а тя оживя и се превърна в истинско момче. Взаимодействието между майстора и материала е отвъд границите на понятното и той придава собствен живот на своите произведения. Всеки истински майстор има специално усещане за материала, с който работи, както и за инструментите, с които работи. Те му говорят. Усещането не може да се вербализира. За лаика това остава непонятно. Но истинският майстор ще чуе гласа на дървото, ще чуе и гласа на инструмента. Той ще ги почувства – натиска върху спусъка, шума на машината, лекотата на работата, отношението между него и инструмента, както и отношението между материала и инструмента. И ще ги оцени! Тези неща са отвъд думите и отвъд техническите инструкции за работа, вписани в упътването на всеки инструмент. Те не могат да се обяснят. Трябва да се почувстват. Когато истинският майстор опита да работи с инструмент на Festool, той иска да повтори, а след това просто иска да притежава инструмента. Затова любовта между майсторите и инструментите с марка Festool не е любов от пръв поглед, а любов от пръв опит.

  За да се превърне едно черешово дърво във фина дървена облицовка, се изискват повече от сто години. Според всеки специалист от бранша, а най-вече за специалистите от Festool е истински позор, ако някой шлайфа бразди върху него. За ROTEX например  казват, че масажира дървените повърхности. Затова, ако днес майстор Джепето искаше да измайстори отново дървената кукла Пинокио, която да се превърне в истинско момченце, щеше да използва инструментите на Festool. Защото те чувстват материала, те го галят и отношението на инструментите е сравнимо с интуицията и е отвъд простото взаимодействие на инструмент и материал. 


Инструментите на Festool са с ясно предназначение и за определени целеви групи. Те са за фирми, които работят в сферата на производството и монтажа на мебели – спални, кухни; фирми за дървообработване – подготовка на повърхности за боядисване, реновиране и монтиране на дограма,  дървени щори, парапети, ламперии, врати, стълбища (това са перфектните инструменти  за майсторите, които се занимават с вътрешно мебелно обзавеждане или с дейности в сферата на фините довършителни работи в една къща.); за специалисти в областта на автомобилната поддръжка и репаратура – шлайфане, боядисване. 


За цената и още нещо
Интересен факт за цените на инструментите е, че те са във високия ценови сегмент, но това е прието на пазара и не е случайно. Инструментите нямат аналог – техните функции оптимизират работните резултати, подобряват работния процес, гаранцията им е 1+2 години, разработени са за определени целеви групи, дизайнът им е ергономичен, със специално отношение и мисъл за здравето на майстора, висока степен на лоялност към клиента и всеки продукт притежава уникални характеристики. Ако искаме да сме максимално обективни и направим графика, където на едната ос покажем цената, а на другата - характеристиките на инструмента, и точкуваме инструменти на Festool  и  инструменти на други фирми производители, ще видим резултата. А той е че, че функциите, които предлагат инструментите от марката, нямат конкуренция и си струват цената. Или казано с други думи – комбинацията от функциите и оптимизирането на работния процес са такива, че цената остава на втори план.  Това е марката, която не се имитира, т.е. не може да попаднете на продукти менте с името на Festool. Ако допуснем, че дизайнът може да се наподоби, здравината и качеството на инструментите не могат да се имитират. Високото качество е във всеки компонент, а надеждността и дългият живот на инструментите са на челно място в индустрията. 

                


Наградите на Festool
Компанията Festool има изключително добро име в цял свят.  Тя е два пъти носител на титлата „Предприятие на годината” в категорията „Забележителни производствени процеси” (2002) и „Най-добър монтаж” (2005). След 2006 Festool е обявена за една от топ 100 най-иновационни средноголеми немски компании и е носител на първа награда в категорията „Иновационен маркетинг”, а наградите за продуктов дизайн са неизброими. Над 90% от немските дърводелци използват машините на Festool. 


Как се гради авторитет на преуспяваща марка?
През 1939 г. Festool създават първия в света самоопериращ верижен трион, с който може да се реже дърво на малки парчета в средата на гората. Същата година пускат първата дискова шлайф машина с вградена вакуумна функция. През 1952 г. на пазара се появява орбитална шлайф машина RUTSCHER, която работи три пъти по-бързо, сравнено с ръчното шлайфане; 1976 г. излиза първата нецентрална шлайф машина.; ROTEX стъпва на пазара през 1982 г. - това е първата универсална шлайф машина за шлайфане на  грапави и фини повърхности и за полиране. През 2005 г. се заражда първата безжична бормашина с ЕС-ТЕС технология.; 2006 е годината, когато се появява DOMINO дърводелска машина, с революционна технология за сглобки. През 2007 г. излиза новият потъващ циркуляр KAPEX – с двоен лазер и детайлни настройки за прецизиране на въртящи ъгли. PLANEX дава възможност на бояджиите да работят на високи стени, без да се нуждаят от скеле. През 2008 г. излиза новата VAC SYS вакуумна стягаща система. И това не е всичко – от първи септември 2011 г. Festool пуснаха на пазара новия си винтоверт – три в едно. Какво ще представлява той, можете да прочетете в настоящия брой на сп. “Още за къщата” в раздел новини. Истинските майстори ще бъдат впечатлени!


„Тултехник системс” ЕООД
София 1592, бул. „Хр. Колумб” № 9

тел.: 02 96 00 742   ;www.festool.bg

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари