На вълните на пролетта

Старата градска кооперация носи следите на времето, предава настроението от миналото, впечатлява и забавлява с позабравени детайли. Така е и в този случай.
15.05.2008
Весела Мaркова
715
интериор, дизайн, архитекти
Червеното властно подчертава кухненската част, прехвърля се и върху стените чрез авторските платна на интериорната дизайнерка, изобразяващи загадъчни форми, семпло, първично изкуство, червеното привлича погледа.
Източник: Още за къщата, снимки: Милена Конакчиева

Интериорен дизайн: Хадар Шамай, e-mail: sagoodara@gmail.com
Фотограф: Милена Конакчиева

 


Старата градска кооперация носи следите на времето, предава настроението от миналото, впечатлява и забавлява с позабравени детайли. Така е и в този случай. Старият тесен асансьор от началото на миналия век изостря напрежението, докато бавно се издига до предпоследния етаж. Неестествено широките коридори и входни врати подсилват въздействието от аристократичната постройка. И точно когато съзнанието ни рисува предполагаемата обстановка, вратата на тристайният апартамент се отваря, за да разкрие нещо съвсем неочаквано - облян в светлина, съвременен просторен дом. Да, наистина е неочаквано, само допреди два месеца тук все още е съществувал духът на друго едно поколение...


 

Забележителният дом, който заварва дизайнерката Хадар Шамай, я впечатлява толкова силно, че тя мигновено решава да не прекъсва връзката. За съжаление единствената вещ, която може да послужи в новата трактовка на апартамента, е характерен полилей в ярки цветове, с оригинална форма и силно, артистично излъчване, излъчването на една интересна личност, дългогодишната обитателка на дома. И отново за съжаление, въпреки всичките положени усилия, полилеят не оцелява по време на ремонтните работи. Връзката е прекъсната, но вдъхновението се пренася в използваните ярки цветни акценти...
Хадар променя разпределението и някои от функциите на помещенията в жилището. Стената, която разделя входа от вътрешността на жилището и “бившата” спалня с портал към дневната, е разрушена, като е запазена само една част от нея. Така е оформен кухненски сектор с барплот към входа и отворен към новата, обширна дневна. Запазена е и носещата колона, която разделя символично двете помещения. Оригиналната кухня освобождава място за допълнителна стая или кабинет. Банята запазва своето място, но бива уширена, като към нея се прибавя, ниша, където е разположена душ кабина.


 

Три от интериорните врати са напълно премахнати, друга променя местоположението си. Премахва се самостоятелната тоалетна. Какво печели жилището от реконструкцията? Обширна и удобна дневна, рационален кухненски сектор, голяма спалня и малка стая. Новият облик на апартамента е изключително свеж и ведър. Настроението е подчертано от белите стени и подове, както и светлият цвят на мебелите.
Преобладаващите светли нюанси са умело балансирани с помощта на колоритни акценти. Червеното властно подчертава кухненската част, прехвърля се и върху стените чрез авторските платна на Хадар, изобразяващи загадъчни форми, семпло, първично изкуство, червеното привлича погледа и от TV сета, където са разположени два оригинални съда, отново изработени от дизайнерката.


 

Компилация от маслени платна разкрасява и запазената носеща колона, близо до входа. Килим в малиновочервено отбелязва къта за сядане в дневната, а не по-малко изразителният, тревистозелен негов аналог, въвежда в колорита на спалнята.
Свежият, интензивен тревист цвят заема цялата стена зад леглото в спалнята. Изразителният фон кара мебелите в топло кафяво и бамбуковият паркет в спалнята да се открояват още по-осезаемо. Успокояващото, натурално зелено инстинктивно завладява вниманието, първоначалното удивление отстъпва бързо място си на спокойствие и комфорт. Семплата мебелировка и пестеливите детайли също са част от релаксиращата формула. Отново в центъра на композицията попада авторско арт платно. Леки лампи от плат се спускат нежно от двете страни на леглото.
 


   

Осветлението е другият, не по-малко забележителен акцент след платната и арт аксесоарите. Ефирни и различни , лампите внасят нотка драматизъм в артистичната среда. Банята разкрива друг свят. Зелено-бялата преливка въздейства мигновено. Свежото усещане на пролетта витае и тук, а липсата на естествена светлина е компенсирана чрез светлите нюанси на подовете, стените и санитарията.


 

Автор: Весела Мaркова
Закони Нормативна база Коментари