На къмпинг из България и Европа

Шотландия, Норвегия и Швеция са изключително подходящи дестинации за лагеруване сред природата, защото там това е позволено почти навсякъде. В страни като Испания, Франция и Португалия пък ще намерите много безплатни места за нощувка.
20.05.2022
Мила Стоянова
2075
къмпинг, къмпингуване, къмпинг пътуване, дестинации
Къмпинг Арменистис, Гърция
Източник: www.camping.info

За тези от Вас, които са решили да предприемат пътуване до Европа и да къмпингуват, определено Ви предстои едно невероятно приключение. Шотландия, Норвегия и Швеция са изключително подходящи дестинации за лагеруване сред природата, защото там това е позволено почти навсякъде. В страни като Испания, Франция и Португалия пък ще намерите много безплатни места за нощувка. Имайте предвид, че това често са обекти без съоръжения, което означава, че не са много подходящи за къмпинг с палатка. Но когато сте с вашия кемпер или каравана и приключите с шофирането за деня, препоръчваме Ви да проверите за възможности в park4night. Тук ще намерите безплатни и платени места за паркиране, частни паркоместа, къмпинги и ферми. Но най-важното е да знаете от какво точно имате нужда по време на Вашата ваканция на колела. И не забравяйте, че Европа е малка и гъсто населена. Това предполага повече възможности да се отбиете в някое крайпътно заведение или малко селце.

Или да отидете в града! Комбинирането на къмпинг с градско пътуване вероятно не е първото нещо, за което се сещате, но е чудесно решение да разнообразите почивката си. Градове като Амстердам, Рим, Пиза, Антверпен и Берлин предлагат градски къмпинги, които Ви позволяват да стигнете до центъра на града с обществен транспорт или дори с велосипед.

Как и къде да къмпингувате?

Вашите предпочитания определят желаните удобства. Затова ориентирайте се в обстановката и се насочете към най-подходящата за Вас дестинация, предварително проверена, за да избегнете лошите изненади. Имате възможност да избирате от къмпинги в скандинавската сурова природа или подобни на курортни къмпинги в Хърватия до къмпинг в задния двор в Обединеното кралство. Бюджетът също играе главна роля в избора. Като цяло животът в къмпингите в Източна Европа са много по-евтини, отколкото в северната или западната част. Освен това трябва да вземете предвид и различните цени в зависимост от сезона. Високият сезон започва от началото на юли и продължава до края на август. По това време повечето къмпинги ще Ви таксуват по-скъпо и е много вероятно да не си намерите места, ако нямате предварителна резервация.


Къмпинг Узуни, Гърция     Източник: www.campingrocks.bg

Кога да си направите къмпинг? Препоръчани дестинации.

Ако все пак предпочитате уединението и спокойствието, къмпингувайте по време на ниския сезон. Но не забравяйте да се съобразите с времето и климата на мястото, което ще посетите. Хубаво е да разполагате с достатъчно завивки и дебели дрехи. Защото освен Средиземно море (което има доста топъл климат почти през цялата година), Западна Европа с нейния океански климат може да стане доста влажна, а континенталният климат на Централна и Източна Европа може дори да стане много студен.

Затова нашият съвет към Вас е за къмпинг през май. Това е времето, когато природата се пробужда от зимния си сън и предоставя спиращи дъха гледки, топлина и слънце на открито. Чудесна възможност да заредите батериите си през почивката. А ето и един малък списък с препоръчани къмпинги, който ще Ви предложат страхотна почивка:
Холандия: natuurkampeerterreinen.nl и logerenbijdeboswachter.nl
Франция: Huttopia, La Via Natura и France Passion
Германия: Eifel Tourismus и Landvergnügen
Италия: Camping Village Eurоcamping в Розето Дели Абруци, до Терамо; „Капо Ферато ди Муравера” до град Каляри, Сардиния; Natural Paradise в Торе дел Портичоло до град Сасари;  Camping Siena Colleverde, Тоскана; къмпинг “Джанела”, Тоскана.
Гърция: Арменистис, Талата, Узуни, Александруполи, Лакара, Акти Онейро

България също е интересна къмпинг дестинация, тъй като предлага разнообразна природа на малко кътче земя. Ако все още сте нов в този вид екскурзии и наскоро сте се сдобили с Вашия кемпер, или просто разполагате с малко дни за почивка, не губете време в дълго пътуване. Поставете пръст върху атласа и проверете възможностите за тази дестинация. А ето и нашите предложения, които да разгледате:

Къмпинги на Черноморието: Шкорпиловци, Градина, Якото място, Силистар, Делфин, Атлиман, Зора, Златна рибка, Гардения.Къмпинг Шкорпиловци     Източник: www.campingshkorpilovtsi.bg

КЪМПИНГ ШКОРПИЛОВЦИ е модерен къмпинг, от европейски тип и един от най-новите къмпинги в България. Изграден е през 2018 г. в едноименния курортен комплекс, разположен на първа линия зад плажната ивица, само на 200 метра от морската вода. Къмпингът притежава категоризация 2 звезди (**) и разполага с всички необходими удобства за настаняване на каравани, кемпери и палатки – затревени места, по-голямата част от които с естествена сянка, електричество и вода на удобно разстояние до всяко място, съвременни санитарни възли (вкл. с достъп за инвалиди и ниска санитария за деца). Гостоприемният млад екип на къмпинга Ви обещава да изкарате тук пълноценна лятна почивка сред природата.


Къмпинг Градина     Източник: www.campinggradina.com

КЪМПИНГ ГРАДИНА е един от най-добрите и модерни къмпинги в България. За всички, които търсят почивка на морето сред красивата природа, къмпингът предлага напълно електрифицирани и водоснабдени парцели на първа и втора линия от морския бряг, където да разположат своите каравани. На разположение на гостите са изцяло обновени бани и тоалетни, както и професионални перални и сушилни. Къмпинг Градина предлага и възможност за нощувки сред природата и в едноспални и двуспални луксозни морски къщички само на метри от морето. Всяко бунгало разполага с напълно оборудвана кухня, тераса и барбекю, а за гостите са предвидени безплатни шезлонги и чадър на плажа в близост до водата.

Къмпинги във вътрешността на страната: Термален къмпинг Велинград, къмпинг Къпиновски манастир, къмпинг Емануил, еко-къмпинг Доспат, Батак.


Термален къмпинг Велинград      Източник: www.campingvelingrad.com

ТЕРМАЛЕН КЪМПИНГ ВЕЛИНГРАД - мястото, където реалността надминава очакванията, не спира да удивлява с красота, гостоприемност и живописните гледки, които го заобикалят. Единственият къмпинг със собствен термален SPA Център на Балканите и носител на титлата „Най-добър къмпинг за 2021 година"! Термален Къмпинг Велинград е съчетание от уют и красота, материализиращи се по уникален начин в перфектното място за релаксация на всички почитатели на кемперите и караваните. Защото Термален Къмпинг Велинград е мисия, а клиентите – семейство!

Съвети за Вашето европейско къмпинг пътуване

На първо място трябва да предвидите бюджета си, както и пари за допълнителни и непредвидени разходи. Все пак предприемате пътуването си сами и със собствен автомобил. Той трябва да бъде с изрядни документи и застраховка, по възможност с допълнителни резервни части. Ако пътувате с кемпер или каравана, проучете за възможни ограничения на скоростта и допълнителни такси в някои страни. Съобразете се със законодателството на всяка страна и най-вече обърнете внимание на спецификите за тези от тях, които не са в Европейския съюз.

Съобразете се с националните религиозни празници, както и с обичаите на местното население по това време. Възможно е много обекти да са затворени.


Къмпинг Сиена, Тоскана     Източник:www.sienacamping.com

Друга важна подробност е обслужването на Вашия кемпер. Както знаете, къмпингите осигуряват депа за вашата тоалетна и използваната вода. Но бъдете готови: ще трябва да извадите сиво-черния си резервоар и да го изпразните ръчно. Ако пък решите да пътувате до Обединеното кралство или Вашият кемпер е произведен в друг континент, проверете възможностите за електрическо захранване и ако е нужно, снабдете се със съответните съоръжения. Проверете също какво е напрежението на захранването на Вашия къмпинг.

Почивката на колела създава съвсем друга емоция от преживяното. Тя винаги е съпътствана от редица изненади, особено, когато решите да къмпингувате в друга страна. Това е така, защото се потапяте максимално в естествената среда на местните. Нови преживявания, спиращи дъха гледки и най-вече промяна на мирогледа. Чудесно е човек да пътува свободно, нали? Ето защо екскурзията с кемпери става все по-предпочитан вариант, особено за млади семейства.  Тя дава възможност за истинска опознавателна среща с културата на избраната дестинация.

 

Автор: Мила Стоянова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари