По следите на модерната архитектура

Представяме Ви еднофамилна къща в град Сливен, реализирана по проект на Бурова Архитекти ЕООД.
04.07.2022
Вяра Петкова
2107
градска къща, еднофамилни къщи, къща Компас, къща реализации
Източник: www.baumit.bg    Снимка: © 2021 Kalin Panchev

Проект: БУРОВА АРХИТЕКТИ ЕООД
Проектант: арх. Росица Бурова


Инвеститор: Динко Господинов
Изпълнител: Ерол Юсеинов

ЗП (Застроена площ): 234.90 м2
РЗП (Разгъната застроена площ): 234.90 м2
Площ на имота: 954.00 м2

В търсене на интересни и нестандартни архитектурни произведения, имахме удоволствието да се натъкнем на една различна и модерна сграда, разположена в непосредствена близост до гр. Сливен. Ако попитате как я намерихме, ще Ви отговорим - с компас. Това е и името на един от последните реализирани проекти на архитектурно студио Бурова Архитекти с основател и ръководител арх. Росица Бурова. Създател на многобройни архитектурни проекти от различно естество, като обществени и жилищни сгради и интериори с различно звучене и стил, и този път арх. Бурова поставя разпознаваемия си почерк върху еднофамилна сграда Компас.


Източник: www.baumit.bg;     Снимка: © 2021 Kalin Panchev

Къщата се намира извън големия град, в малкото и китно село Изгрев, потопено в красивия планински пейзаж на Стара Планина. Красивите планински масиви, които обгръщат местността умело ще видим отразени и преразказани в пластичните, преплетени форми на сградата. Къщата представлява едноетажна постройка с монолитна конструкция от стоманобетонови плочи и скатен стоманобетонов покрив.

Различните наклони на покрива и играта между раздвижените фасади с разнообразна композиция във всяко една перспектива, придават на сградата нестандартен, пластичен облик. По този начин всички фасадни изгледи са различни един от друг и само загатват цялостната форма на къщата. За да съберем всички части от пъзела трябва да разгледаме фасадите една по една и да свържем логически различните елементи.


Източник: www.baumit.bg    Снимка: © 2021 Kalin Panchev

Главният вход на сградата е разположен в северната ѝ част с обширна площадка, върху която централно е инкрустиран голям, класически компас – концептуалното ядро на цялостната идея на проекта. Отправяйки се на запад ще открием вътрешен паркинг за два автомобила и просторна външна част, също приспособена за паркиране. В южната част, на която е присъщо изобилие от естествена светлина, се помещават дневната и две от спалните, като тук е обособен и пряк достъп до двора, покрит с козирка, като естествено продължение на покривната конструкция. Източната фасада е запазена да третата спалня, която предлага повече единение, избягвайки прекия визуален достъп към нея от „по-населената“ част от къщата.


Източник: www.baumit.bg    Снимка: © 2021 Kalin Panchev

Във визията на сградата преобладава белият цвят, който едновременно минималистичен и класически, създава усещането за чистота и обединява различните екстериорни форми. За да се подчертаят все пак завършващите ъгли на всяка от фасадите, са използвани HPL плоскости с дървесен декор, така че да допринесат за натуралното ѝ звучене и да разнообразят по ненатрапчив начин доминирането на белите повърхности. Към тях е добавен цокъл от естествен камък в сивата гама, който обикаля цялата сграда, „отделяйки“ я от терена и подчертавайки отново цялата периферия.

Къщата разполага с просторен двор с изцяло южно изложение, по който грижливо е разположена разнообразна, декоративна растителност. Благодарение на завидната му площ, къщата е достатъчно отделена от останалите сгради в тази посока и допринася за спокойната обстановка, каквато трябва да бъде постигната в извънградската среда.


Източник: www.baumit.bg    Снимка: © 2021 Kalin Panchev

И за да не се „загубим“ в описания, които винаги отговарят на персоналната гледна точка на създателя им, Ви предлагаме да разгледате прекрасните снимки на това архитектурно бижу и сами да направите своя избор, в коя посока да поеме въображението Ви.

Къщата е с Номинация в категория "Еднофамилни къщи" в конкурса "Фасада на годината 2020-2021", провеждан от Баумит България.

Външни мазилки: Баумит България ЕООД
Фасадата е изпълнена с Баумит Интегрирана топлоизолационна система Про с крайно покритие СиликонТоп, СиликатТоп, КреативТоп, МозаикТоп цветове 0019, М330, Лазур 0391.

За Ателие Бурова Архитекти ЕООД
Ателие Бурова Архитекти ЕООД е архитектурно студио с богат и дългогодишен опит в проектирането на жилищни и обществени сгради, и интериори, в които се съчетават практични, функционални и енергийно рационални решения, заедно със съвременен дизайн.

 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари